Výročia pre svadby

Výročia dňa svadby sa zvyknú oslavovať už od 17. storočia. Dostali aj vlastné pomenovania, ale pevne stanovené názvy nikde neexistujú, preto sa v rôznych krajinách, alebo regiónoch, od seba navzájom líšia. Takisto sa neoslavujú každý rok, takže sa nemusíme obávať presnej pravidelnosti. Aby ste vedeli, v ktorý rok aké výročie svadby oslavovať, i akým vhodným darčekom sa navzájom obdarúvať, ponúkam ich stručný dostupný prehľad.

Obaja manželia by si mali pamätať dátum svadby a každý rok ho náležite osláviť. Oslavy môžu prebiehať v domácom alebo romantickom prostredí, iba sami dvaja, alebo v kruhu rodiny a kamarátov. Každopádne akékoľvek svadobné výročie je pekným dôvodom, ako si môžeme pripomenúť spoločné spolužitie, zalistovať v albumoch so svadobnými fotkami, zaspomínať na milých hostí, skvelú atmosféru. Pri okrúhlych výročiach máme zase dôvod pozvať na rodinnú oslavu svojich blízkych, spoločne sa vrátiť do čias mladosti a obdobia spred niekoľko desaťročí, zaspomínať na všetko prežité.

A keď už budete, moji milí svadobčania, oslavovať jedno z vlastných okrúhlych svadobných výročí, rada prídem zachytiť objektívom profesionála túto reportáž. A cena? Je ňou len milý úsmev a pozvanie. Bude to mojím vyjadrením vďaky Vám obom, že som mohla práve ja stáť pri Vašom spoločnom začiatku.

VÝROČIA SVADBY PODĽA DĹŽKY TRVANIA MANŽELSTVA

Deň svadby – BIELA (ZELENÁ) svadba – podľa oblečenia a dekorovania nevesty. Symbolom bol v minulosti asparágus v svadobnom venci.

9-mesačné výročie – PIVOVÁ (SOMÁRSKA) svadba – v minulosti sa takto vtipne nazýval čas asi preto, ak nevesta ešte neotehotnela.

1. výročie – BAVLNENÁ svadba – partneri by sa mali spolu ešte stále cítiť „ako v bavlnke“, vhodné darčeky sú predmety z textilu, najlepšie z bavlny, najčastejšie vreckovky.

2. výročie – PAPIEROVÁ svadba – manželstvo sa ešte podobá nepopísanému listu papiera, ktorý sa spoločnými rokmi spolužitia začne napĺňať. Vhodným darčekom sú papierové predmety.

3. výročie – KOŽENÁ  svadba – tretí rok spoločného spolužitia bol označovaný za bod kritický. Ak manželia prečkali tieto roky búrky, budú ďalšie spoločné roky o to viac pevnejšie. Mali by si venovať darčeky vyrobené z kože.

4. výročie – KVETINOVÁ (ĽANOVÁ) svadba

5. výročie – DREVENÁ svadba – drevo, ako prírodný a trvanlivý materiál symbolizuje pevné a dlhodobé manželstvo. Partneri by si mali venovať vzácnejšie predmety z dreva, napr. drevený talizman, ktorý im má priniesť ešte viac šťastia do manželstva.

6. výročie – ŽELEZNÁ (PLECHOVÁ) svadba – zinok ako tvrdý kov symbolizuje pevnosť a nerozbitnosť vzťahu. Partneri by mali dostať darček z kovu.

6 a 1/2. výročie – ZINKOVÁ (CUKROVÁ) svadba – názov upozorňuje na to, že manželstvo, podobne ako pozinkovaný riad, treba z času na čas vyleštiť, ako sa leští zinok.

7. výročie – MEDENÁ (VLNENÁ) svadba – meď vyjadruje symboliku starostlivosti. Ak sa o meď dobre staráme dokáže sa lesknúť ako zlato, ak nie, je láska matná a pokrytá „patinou“. Manželia si medzi sebou vymieňajú mincu pre šťastie.

8. výročie – PLECHOVÁ (BRONZOVÁ) svadba – bronz je pevným kovom, teda aj láska v tomto období bude veľmi pevná a odolná voči všetkým životným prekážkam. Partneri sa obdarujú lesklými domácimi predmetmi, najlepšie kuchynský riad, formy na múčniky, príbor. Partnerka by mala dostať aj darček z bronzu.

9. výročie – HLINENÁ svadba – ak vezmeme hlinu v jej prírodnej podobe veľmi ľahko sa dažďom odplaví preč, avšak po vypálení dostáva podobu a tvrdosť kameňa. Partneri by mali dostať darček z pálenej hliny.

10. výročie – CÍNOVÁ (RUŽOVÁ) svadba – v tento deň sa na návštevu pozývajú osoby, ktoré boli na svadbe ako družbovia a družičky. Tancuje sa s červenými ružami, partnerka by mala dostať množstvo kvetov. Manželia si medzi sebou vymieňajú darčeky, ktoré sú vyrobené z cínu (cínovej poháriky na víno alebo aj vtipní cínovej vojačikovia) a manželka dostane kyticu ruží.

11. výročie – OCEĽOVÁ svadba – jedenásty spoločný rok je posledným v rade darčekov z kovu, a to konkrétne z ocele. Partneri by mali dostať praktický darček z ocele, pomôcky do kuchyne, ku ktorým patria napr. príbory alebo hrnce.

12. výročie – HODVÁBNA (BATISTOVA) svadba – hodváb možno charakterizovať ako veľmi pevný materiál, na povrch jemný a nežný. Partneri by si mali venovať darčeky z pravého hodvábu.

12 a 1/2. výročie – PETRŽLENOVÁ (NIKLOVÁ) svadba – zväzok petržlenu je symbolom stálej sviežosti manželskej lásky. Toto výročie je presne v polovici od striebornej svadby. Ľudový zvyk vraví, že hostia sa na výročie pozývajú sami, taktiež prinášajú najrôznejšie maškrty a pohostenie. Prečo aj niklová? Nikel varuje: „Nezabúdaj na udržiavanie svojho osobného lesku“.

13. výročie – ČIPKOVÁ (KRAJKOVÁ) svadba – žena býva najčastejšie obdarovaná čipkou, čo malo význam predovšetkým v minulosti, kedy čipka bola veľmi drahá a ženy po nej veľmi často túžili.

14. výročie – SLONOVINOVÁ svadba – k najčastejším darčekom patria miniatúry zo slonoviny, alebo s tematikou slonov.

15. výročie – KRIŠTÁĽOVÁ (SKLENÁ) svadba – podarúnky majú byť zo skla na znak toho, že manželské vzťahy majú byť čisté, jasné a priezračné ako sklo – krištáľ.

16. výročie – ORCHIDEOVÁ svadba

20. výročie – PORCELÁNOVÁ svadba  – slávnostný obed sa podáva a servíruje v novom servise na znak toho, že po starom už nezostalo ani stopy. Ideálnym darčekom sú porcelánové sošky, porcelánové riady a dekoratívne predmety.

24. výročie – SATÉNOVÁ svadba

25. výročie – STRIEBORNÁ svadba – pri tomto jubileu sa zíde celé príbuzenstvo. V tento deň sa k zlatým obrúčkam nastoknú na ruku aj strieborné, alebo si manželia medzi sebou vymieňajú darčeky zo striebra. Zelený veniec z asparágusu má byť nahradený strieborným.

27. výročie – MAHAGÓNOVÁ svadba

29. výročie – ZAMATOVÁ svadba

30. výročie – PERLOVÁ svadba – symbolizuje, že spoločne prežité roky na seba nadväzujú ako perly v náhrdelníku. Perla sa považuje za veľmi vzácny poklad, a rovnako by tak tomu malo byť aj v manželstve. Žena môže dostať k tomuto výročiu dar s perlami.

33. výročie – CESNAKOVÁ svadba

35. výročie – KORÁLOVÁ (ĽANOVÁ, PLÁTENNÁ, PORTRÉTOVÁ) svadba – v tento deň sa darúvajú ľanové obrusy a prikrývky. V minulosti, to bol dôvod, kedy sa žena s mužom nechali portrétovať na plátno. Obraz slúžil ako pamiatka pre nastávajúce generácie.

37. výročie – HLINÍKOVÁ svadba – hliník symbolizuje porozumenie a toleranciu v láske a jeden k druhému a spoločný život dokazuje, že šťastie manželského páru je trvalé.

38. výročie – OHŇOVÁ svadba

39. výročie – SLNEČNÁ svadba

40. výročie – RUBÍNOVÁ svadba – do zlatých obrúčok sa vsádza rubín – drahokam lásky, vášne a ohňa, čo je dôkazom, že sa partneri majú stále radi. .

43. výročie – OLOVENÁ svadba

45. výročie – ZAFÍROVÁ svadba – zafír ako „Kameň šťastia“ sa stáva súčasťou ich šperkov.

46. výročie – MRAMOROVÁ svadba

47. výročie – KAŠMÍROVÁ svadba

49. výročie – CÉDROVÁ svadba

50. výročie – ZLATÁ svadba – po 50. rokoch spoločného spolužitia býva zvykom, že si manželia opäť vymieňajú zlaté prstienky i skladajú nový manželský sľub. Zlaté prstene sa vymieňajú za nové pred oltárom, pretože ruky, ktoré nosili tie pôvodné, sa zmenili.

Aj takto sa dá, spoločne s najbližšími, osláviť krásne životné jubileum Zlatá svadba v kostole

55. výročie – SMARAGDOVÁ svadba – smaragd je ako jasný symbol 55 spoločne strávených rokov.

60. výročie – DIAMANTOVÁ (BRILIANTOVÁ) svadba – diamant, nerast najväčšej tvrdosti a nezničiteľnosti, potvrdzuje že už nič nemôže roztrhnúť spoločné puto.

65. výročie – ŽELEZNÁ svadba – dary sa už nevymieňajú, lebo pre jubilantov je cesta do obchodu ťažká.

65. a 1/2. výročie – KAMENNÁ svadba – traduje sa, že kto toto jubileum prežije, bude určite žiť najmenej ešte 5 rokov.

70. výročie – PLATINOVÁ (BLAHODARNÁ) svadba – má sa osláviť nie nákladnou hostinou, ale striedmosťou a gratuláciami od všetkých príbuzných.

75. a 80. výročie – KORUNOVAČNÁ (NEBESKÁ POŽEHNANÁ, KORUNOVAČNÝCH KLENOTOV) svadba – tu dostupné rebríčky osláv manželstva končia. Pravdepodobne sa na svete nenašiel muž, ktorý by to s jednou ženou vydržal dlhšie a radšej odchádza osvietený do neba :).

ČO V PRÍPADE, KEĎ SA MANŽELIA DOŽIJÚ AJ ĎALŠÍCH VÝROČÍ?

Na tie už naši predkovia nemysleli, a zostáva len na tvorivosti, či fantázii Vás samotných, Vašich detí, či vnúčat.  Ak sa spoločne dožijete takýchto vysokých osláv, je otázne, či si vzhľadom k vysokému veku, budete ešte pamätať na nejaké spoločné výročie.

Rady a informácie, ale i odpovede na otázky, ktoré sa týkajú svadby a všetkého čo s ňou súvisí, nájdete v kategórii s názvom “Bedeker pre nevestu”

————————————————

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.