Program pre hostí

PROGRAM A HRY PRE SVADOBNÝCH HOSTÍ

Aby bol aj zvyšok svadobnej hostiny pre svadobčanov pútavý, pestrý a zaujímavo zábavný, môžete sa, pre spestrenie večera a noci, nechať inšpirovať svadobnými hrami. Ich zaradenie načasujte, až po prvom tanci, či krájaní torty, aby sa striedal s tanečnými kolami, prestávkami a občerstvením hostí. Najlepšie, keď sa o ich zaradenie, inštruktáž a priebeh postará samotný DJ, starejší, kamarát alebo poverený hosť, aby ste sa Vy, ako nevesta a ženích, mohli venovať svadobčanom a nerobili im súčasne i zabávačov.

Okrem nižšie opísaných hier, môžete zaradiť i krátku vtipnú scénku „Tri cigánky“ alebo „Cigánku s cigáňom Dežom“. Medzi ďalšie možnosti patrí aj kúzelník, iluzionista, ľudový rozprávač, hadia žena, exotické tanečnice, tanečné vystúpenie, umelecký súbor, ohňová alebo barmanská show, ohňostroj, osobnosti zo show biznisu, ale aj slade z fotografií svadobného páru od ich detstva až po spoločné dovolenky, spoznávanie a akcie s priateľmi.

Hľadanie nevesty  Na parket dajte postaviť 5 až 10 stoličiek, na ktoré sa posadia ženy, medzi nimi i samotná nevesta, a niekoľko mužov. Ženíchovi sa zaviažu oči a jeho úlohou je, podľa hmatu svojich rúk, zameraných na kolená a ruky sediacich, správne označiť nevestu.

Hľadanie ženícha  Postup je ten istý, ako v predchádzajúcej hre, len úlohy si svadobný pár vymení. Tentoraz je úlohou nevesty so zaviazanými očami nájsť medzi mužmi ženícha.

Otázky a odpovede (svadobný milionár)  Nevesta a ženích sa posadia na tanečnom parkete na pripravené stoličky chrbtom k sebe. Do rúk si každý z nich vezme, jednu svoju a jednu partnerovu, topánku. Úlohou bude odpovedať na pripravené vtipné a zaujímavé otázky moderátora (Dj, starejší, hosť) podľa vlastného presvedčenia a zodvihnúť buď mužskú alebo ženskú topánku. Moderátor v závere vyhodnotí koľkokrát prišlo v ich odpovediach k vzájomnej zhode – k rovnakému zdvihu topánok. Zhoda nasvedčuje, ako dobre sa partneri už poznajú. Otázky sú typu: Kto bude mať financie pod kontrolou? Kto bude platiť účty? Kto bude chodiť na sobotné nákupy? Kto bude prať, variť? Kto bude prebaľovať deti? Kto bude cez víkend dospávať?…

Otázky a odpovede pre svadobných rodičov  Obdoba vyššie opísaného kvízu, tentoraz zameraného na svadobných rodičov.

Metlový tanec  Jeho podstatou je výmena partnerov tancujúcich na parkete, kde všetci, až na jedného, sú popárení, ten má za partnera metlu. Tancujú spolu, kým hrá hudba. Keď hudba zrazu prestane, partneri sa musia vymeniť, a na jedného zostane metla.

Balónový tanec  Párom na parkete sa rozdajú nafúknuté balóny so šnúrkou. Úlohou mužov pred tancom je priviazať si balónik ku členku. Počas tanca sa snažia tancujúce páry prasknúť balón inému páru, tie sú potom vyradené z tanca. Vyhráva ten pár, ktorému zostal balón ako jedinému, neprasknutý na nohe.

Stoličkový tanec  Na tanečný parket sa postavia do kruhu stoličky. Počet tancujúcich okolo nich je o jedného viac ako stoličiek. Zakaždým, keď hudba zastaví, si tancujúci musia sadnúť na jednu z nich. Kto to nestihne, a nemá voľné miesto, vypadáva z hry. Zároveň sa znižuje i počet stoličiek, až zostane jediný víťaz.

Klobúkový tanec Muži sa pred hrou postavia do kruhu, na hlavy si nasadia klobúky a chytia sa za ramená. Keď začne hrať hudba, chlapi si začnú v jej rytme prekladať klobúky, z hlavy suseda na svoju hlavu, a hudba postupne zrýchľuje. Komu padne klobúk, vypadáva z hry. Víťazom je posledný muž s klobúkom na hlave.

Sľub svokier  Svadobné mamy sa postavia na parket, moderátor (DJ, starejší, družička) číta vtipný sľub vo veršoch a svadobné mamy – svokry po ňom spoločne opakujú, pričom prisahajú na varechu alebo kuchynský valček. Sľub spečatia prípitkom.

Svadobná tombola  Pred hrou je potrebné mať pripravené tombolové lístky, a počas večera ich rozdať svadobčanom, nádobu na ich premiešanie a pripravený zoznam s cenami. Losuje sa od poslednej ceny k prvej, tú vyhráva ženích.

Príklad pre zoznam vecí aj s vtipným komentárom pred ich losovaním:
1. Zlata tehlička – skutočná tehla natretá zlatou farbou
2. Balíček energie – redbull, tuškové baterky
3. Osobný strážca – valček na cesto
4. Osvetlenie do celého bytu – rodinné balenie čajových sviečok z hypermarketu
5. Romantická večera pre dvoch – 2x Vifon instantná polievka so sviečkou v tvare srdca
6. Puzzle pre náročných – strúhanka v nádobe s fotkou rohlíku
7. Sada rýchlej pomoci po prebdenej noci – lavór, handra, zavárané uhorky, pivo, toaletný papier, Ibuprofen
8. Alpy v zime – 2 fľaštičky Alpy poprášené práškovým cukrom
9. Niečo na dlhé zimné večery – šošovica s ryžou zmiešané spolu v nádobe
10. Niečo pod zub – kefka a pasta
11. Šťastné detstvo – sada: detskej omalovánky s detskou výživou a podbradníkom
12. Jedálenský servis – plastový set pre párty: taniere, poháre, príbor, servítky
13. Dievčatá zpod Tatier – 3 Tatranky
14. Ochranný oblek pre ornitológov – kondóm
15. Osobný počítač – detské drevené počítadlo
16. Božský kľud – štuple do uší z lekárne
17. Znovu nájdená rovnováha – vodováha zo železiarstva
18. Hotovosť – detská pokladnička s obsahom niekoľkých centov
19. Zájazd pre 2 osoby podľa vlastného výberu – 2 lístky na MHD
20. Noc s nevestou – poukaz do hotelového apartmánu

Lampióny šťastia (lietajúce lampióny, lietajúce želania)  Zvyk pochádza z Thajska, ľudia ich tam vypúšťajú pri všetkých ceremóniách. Nesú v sebe napísané želania prítomných hostí pre novomanželov, po zapálení parafínového knôtu, najkrajšie je to až vo večerných hodinách, sa naplnia teplým vzduchom a vznesú k nebu.

Niektoré zo svadobných tradícií, ktoré našli uplatnenie na svadobných hostinách reálnych svadieb, zachytené mojim objektívom, nájdete v svadobnej foto galérii>>

Ďalšie zaujímavé rady a informácie na otázky, ktoré sa týkajú svadby a všetkého čo s ňou súvisí, nájdete v kategórii s názvom “Bedeker pre nevestu”

————————————————

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.