Svadobné tradície a zvyky II.

Pokračovanie článku Svadobné tradície a zvyky I.

ZVYKY A TRADÍCIE POČAS SVADOBNEJ HOSTINY

Vstup do sály a usádzanie hostí Po prenesení nevesty v ženíchovom náruči do svadobnej sály, pripravenej pre svadobnú hostinu, nasleduje usadenie hostí, najlepšie podľa vopred pripraveného zasadacieho poriadku i menoviek na stole.

Prípitok a modlitba Určený hosť (svadobný otec, svedok, starejší alebo aj samotný ženích) prednesie prípitok. Mal by byť krátky, výstižný a hlavne úprimný. Ak je rodina nábožensky založená, nasleduje aj spoločná modlitba. Ak ide o svadbu so zahraničnou účasťou a inokrajným ženíchom, je zvykom, že ženíchov svedok – družba, ako jeho najlepší kamarát vo svojom príhovore spomenie i vtipné príhody zo života ženícha, alebo mladomanželov, stručne zhrnie jeho mládenecký život, a po prípitku otvorí slávnostne hostinu. Často nasleduje ženíchom a nevestou predstavenie každého z pozvaných hostí, a krátke info o ich osobe.

Spoločné jedenie polievky Ako prvé jedlo na svadbe, sa zvyčajne podáva predjedlo. Po ňom nasleduje svadobná polievka, a s ňou spoločné kŕmenie novomanželov z jedného taniera, jednou lyžicou. Predvedú tak ako si budú v živote navzájom pomáhať. Niekedy i s pomocou veršovačky „polievka je málo slaná, nevesta je nebozkaná” mladomanželia musia prerušiť jedlo a pobozkať sa.

Prvý manželský tanec a rodičovský tanec Obvykle začína po hlavnom jedle. Otvára tanečné kolo, najčastejšie slávnostným valčíkom alebo moderným tancom na vlastnú choreografiu. Svadobčania môžu okolo nich utvoriť kruh. V polovici vybranej skladby sa rozdelia, ženích tancuje s nevestinou matkou, nevesta so ženíchovým otcom, matka ženícha s nevestiným otcom. Po odohratí piesne sa oznámi prítomným, že je otvorená svadobná zábava, a začína jej voľnejší priebeh.

Ceremónia ruží Zaujímavý zvyk pre spestrenie svadby, kedy si nevesta a ženích navzájom darujú červenú ružu, ktorá v starom jazyku kvetín znamená „Milujem ťa.“. Ceremoniál býva podfarbený milými slovami a vyznaním.

Kniha hostí  Patrí k novodobejšej tradícii. Je to špeciálna kniha pre túto príležitosť, aj s priloženým špeciálnym perom. Úvod knihy môže byť ozvláštnený priloženým svadobným oznámením, fotografiami novomanželov z detstva, z rodinných udalostí, či spoločných dovoleniek. Úlohou svadobčanov počas večera je vpísať do nej želania pre novomanželov. Zároveň bude do budúcna spomienkou na zúčastnených hostí.

Krájanie svadobnej torty Nevesta so ženíchom si uctia svadobčanov i tak, že hlavnú svadobnú tortu osobne spoločne nakrájajú a roznesú všetkým hosťom. Nepatrí sa z nej odmietnuť.

Únos nevesty Symbolizuje odlúčenie nevesty od rodičov a prechod k novému životnému spoločenstvu. V minulosti bolo zvykom, že ku koncu hostiny uniesli nevestu priatelia ženícha. Ten ju musel po jej nájdení vykúpiť späť a zaplatiť výkupné. V súčasnosti je zvyk na ústupe, lebo jeho nesprávne načasovanie i časová dĺžka nepriaznivo ovplyvňuje priebeh zábavy počas večera. Taktiež hrozí, po požití alkoholu a jazde autom aktérom únosu i novomanželom, úraz.

SVADOBNÉ ZVYKY OKOLO POLNOCI

Začepčenie nevesty Je vyvrcholením svadobného večera, zvyčajne začína o polnoci. Po ňom mladomanželia vystupujú už zviazaný svadobnou zmluvou. Navonok predstavuje akt snímania symbolov slobody – neveste odobratie vienka (závoja), ženíchovi jeho pierka na klope. Neveste sa vienok vymieňa za čepiec alebo šatku, ako symbol vydatej panej (z toho pomenovanie začepčenie), ženíchovi sa dáva na hlavu klobúk, ako symbol ženatého muža. Každá oblasť alebo dedina mala svojský prejav tohto zvyku. Pôsobivosť má tento zvyk za asistencie folklórneho súboru, v krojoch, a so zaujímavou choreografiou.

Hádzanie svadobnej kytice Pri tomto americkom zvyku po polnoci, vytvoria slobodné ženy polkruh, pred ktorý sa chrbtom postaví nevesta, cez ľavé rameno hádže medzi ne svadobnú kyticu. Ktorá z nich chytí kyticu, do roka sa vydá. Niektoré nevesty hádžu len náhradnú kyticu, aby si uchovali tú svoju. Niekde býva zvykom hádzať kyticu už tesne po obrade.

Sťahovanie a hádzanie podväzku Tento zvyk sa udomácňuje postupne aj na Slovensku. Jeho zmysel nie je dostatočne známy. Tradícia sa viaže pravdepodobne do Francúzska. V 14.stor., kedy sa verilo, že kúsok nevestinej róby svadobčanom prinesie šťastie, to spôsobovalo, že jej roztrhali šaty. Preto im radšej sama niečo hodila. V súčasnosti podväzok z nohy nevesty zubami sťahuje samotný ženích. Následne ho hádže od chrbta slobodným mládencom. Mladík ktorý chytí podväzok, bude v poradí ďalším ženíchom.

Tanec s nevestou (redový, klobúkový, venčekový tanec, vykrúcanka, vyberanie do vienka)  Zvyk má finančne podporiť mladomanželov, tancuje sa okolo polnoci, pred odchodom ženícha a nevesty zo svadobnej hostiny. Do stredu tanečného parketu sa postaví obvykle krstná mama s prikrytou misou. Za doprovodu hudby mladomanželia spolu tancujú (nevesta vo svadobných šatoch, alebo už prezlečená do červených – redových šiat, alebo v tradičnom kroji), okolo nich kruh z hostí. Postupne prichádzajú k mise hostia v pároch, aby venovali neveste peniaze pre nový spoločný začiatok, odmenou im je krátky tanec s mladomanželmi a malé tekuté pohostenie, či darček po tanci.

Prezliekanie nevesty a ženícha Obaja sa prezliekajú zvyčajne po ukončení tzv. redového tanca. Je vhodné, ak to netrvá dlho, lebo dlhšia neprítomnosť sa odzrkadlí na ďalšom výsledku svadby.

Výslužka svadobčanom Pri odchode svadobných hostí je tradičným zvykom darovať  krabicu zákuskov a fľašu alkoholu. V súčasnosti sa roznáša aj deň vopred, alebo je príklon k tzv „darčekom pre hostí“. Môžu to byť napr. balené cukrovinky – bonbóny, svadobné medovníčky, med, vonné sviečky v darčekovom balení, zvončeky, rámčeky na fotografie… Pri exkluzívnych zahraničných svadbách dokonca i malé darčekové koše s rôznym obsahom na pohostenie i trvalú pamiatku.

Niektoré zo svadobných tradícií, ktoré našli uplatnenie na svadobných hostinách reálnych svadieb, zachytené mojim objektívom, nájdete v svadobnej foto galérii>>

——————————–

Tomuto článku o svadobných tradíciách a zvykoch, tentoraz od svadobného rána do príchodu na svadobnú hostinu predchádza článok „Svadobné tradície a zvyky I.“

Ďalšie zaujímavé rady a informácie na otázky, ktoré sa týkajú svadby a všetkého čo s ňou súvisí, nájdete v kategórii s názvom “Bedeker pre nevestu”

————————————————

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.