Ako obliecť (nielen) ženícha

Nielen nevesta je, vo svoj veľký deň, ostro sledovanou postavou v jedinečnom filme s názvom „Naša svadba“. Očiam svadobčanov neujde nič z „outfitu“ oboch hlavných aktérov. Preto si aj ženích zaslúži byť v tento deň „IN“. Pokiaľ ostane niečo zanedbané, zanechá to nezmazateľnú stopu nielen v spomienkach zúčastnených hostí, ale i na svadobnej fotografii a videu. A to predsa nik z vás nechce. Ako sa tomu úspešne vyhnúť? Prečítajte si krátku exkurziu svetom spoločenskej etikety oblečenia pre mužov.

 

Svadba je jedinou príležitosťou, pri ktorej muž svoje oblečenie prispôsobuje oblečeniu ženy. Muž v podstate dbá len na to, aby primerane ladil k neveste, štýlu jej šiat, vážnosti udalosti, často i priestorom v ktorých sa svadba bude odohrávať. Ak padne jeho voľba na frak, ako výsostne najslávnostnejšie oblečenie, ktoré je povolené nosiť len vo večerných hodinách, podľa odborníkov na etiketu, je pre veľkú svadbu možná výnimka. Potom však frak musia obliecť všetci zúčastnení muži. Najbežnejším voľbou pre ženíchovo slávnostné oblečenie však býva žaket. Smoking sa na svadbu neoblieka. Na malú modernú svadbu muž najčastejšie volí klasický čierny oblek alebo spoločenský oblek. Aké trendy platia pre outfit nielen ženícha vo svadobný deň nájdete v článku „Trendy na rok 2012“.

PREHĽAD SPOLOČENSKÝCH ODEVOV PRE MUŽA

Frak/White tie/Cravate blanche

Je najelegantnejším večerným oblekom. V dnešnej dobe ho nahradil už smoking. Nosieva sa len večer pre slávnostné ceremoniály alebo galaplesy. Ako na jediný úbor, sa pripína naň štátne vyznamenanie. Obvykle v ňom vystupujú i tanečníci klasických tancov, hudobníci a dirigenti vážnej hudby. Cez deň sa oblieka len pri audiencii od hlavy štátu alebo na svadbu. Ak má oblečený ženích frak, musia ho mať aj ostatní pani.

Pozostáva z čierneho jednoradového fraku s lesklými chlopňami, nikdy sa nezapína. Nohavice sú bez manžiet s dvomi lesklými lampasmi, obvykle majú i vysoko strihaný pas a upevňujú sa k nim, pomocou gombíkov, traky.

Vesta je s hlbokým výstrihom do tvaru „V“ z bieleho piké alebo ripsu. Osobitná biela košeľa má jednoduché manžety, so zosilnenou náprsnou časťou. Vždy sa volí jedine biely motýlik – odtiaľ aj označenie „white tie“ (čierny motýlik k fraku je vyhradený pre čašníkov!), je z rovnakej látky ako vesta, mal by sa  viazať ručne, ponožky sú čierne, topánky jedine kožené lakové. Páni vo fraku sedia len na kraji stoličky, aby si nesedeli na dlhej časti saka.

K fraku sa môžu nosiť i biele rukavice, tradične z jemnej kože, dnes skôr z bavlny. V exteriéri sa nosí k nemu čierny vrchný kabát, alebo tradičný operný plášť. Jedinou vhodnou pokrývkou hlavy je čierny cylinder.

Žaket/Morning coat/Cutaway/lastovičí chvost

Žaket je dennou obdobou fraku, ako oblečenie najvyššej úrovne pre formálne potreby. V súčasnosti sa nosí len pri najslávnostnejších denných príležitostiach k akým patria i veľké svadby, vrcholné diplomatické ceremónie, dostihy v Anglicku.

Skladá sa z čierneho, antracitového alebo tmavosivého saka so šikmo zastrihnutými koncami, a sivo alebo čiernoprúžkovaných formálnych nohavíc s prúžkami alebo iným vzorom. Sako sa zapína na jeden gombík. Nevyhnutným doplnkom sú traky, obvykle s koženými uškami, ktorými sa pripínajú ku gombíkom na nohaviciach. Košeľa výhradne biela, alebo v bledej farbe, s klasickým golierom a dvojitými manžetami so zapínaním na manžetové gombíky.

K žaketu patrí buď klasická kravata (tradične sivá, strieborná alebo čierna, v súčasnosti i farebná, šatka/plastrón, alebo šitá viazanka/regata) košeľa s ohrnutým golierom, alebo formálny askot (zvláštnym spôsobom uviazaná šatka), s tzv. frakovým golierikom. Miesto kravaty a askotu je možné použiť i vzorovaný motýlik. Na košeľu sa oblieka sivá alebo béžová vesta (dnes už aj farebná, v bledom odtieni) z vlny, ľanu, ale aj farebného hodvábu.Neoddeliteľným doplnkom sú čierne poltopánky s uzatvoreným šnurovaním alebo obdobne strihané členkové topánky a sivý alebo čierny cylinder. Ďalšie klasické doplnky: sivé semišové alebo bledo žlté jelenicové rukavice, ľanová alebo hodvábna vreckovka do vrecka saka, kvetina do klopy a vychádzková palička.

Smoking/Black tie/Cravate noire

Kedysi bol najvyšším stupňom elegancie u muža frak, nasledoval žaket, pre moderné potreby súčasnosti ich nahradil smoking. Ten je momentálne najvyšším stupňom slávnostného oblečenia pre muža. Patrí k večernému úboru, ktorý sa nenosí pred 18 hodinou, zvyčajne až po 19. hodine. Určený je pre slávnostné večerné spoločenské udalosti, večery, galavečery, predávanie cien, do opery a na plesy. Je o stupeň slávnostnejší a formálnejší ako spoločenský oblek. Podľa klasických odporúčaní nepatrí ako oblečenie na svadby, no súčasné trendy, ho aj napriek tomu, ako výsostne slávnostné oblečenie, preferujú.

Tvorí ho čierny alebo modročierny oblek osobitého strihu, sako so špicatými alebo šálovými klopami potiahnutými lesklým hodvábom. Sako je jednoradové na 1 gombík, alebo dvojradové, nohavice bez manžiet, s jedným lesklým lampasom. Môže ho dopĺňať čierna hlboko vykrojená smokingová vesta s okrúhlym výstrihom alebo aj hodvábny smokingový pás (smokingová šerpa, „cummerbund“), ktorý je obvykle čierny, ale i inej farby. Zakrýva prechod medzi pásom nohavíc a košeľou. Zapína se tak, aby sklady na ňom smerovali otvorenou časťou nahor. Nevyhnutne k nemu patrí biela košeľa so skrytým zapínaním a s klasickým alebo tzv. frakovým stojačikovým golierom a jedine čierny motýlik (odtiaľ angl. označenie „black tie“), dvojité manžety na košeli, manžetové gombíky, čierne ponožky a hladké čierne poltopánky alebo lakovky. Do náprsného vrecka patrí zvyčajne biela vreckovka. Vhodným doplnkom je klobúk, najlepšie čierny homburg.

Ak sa večerné podujatie organizuje v letnom období, v teplých krajinách pod holým nebom, alebo pri plavbe loďou, možno čierne smokingové sako zameniť za biele alebo krémové. Typické čierne smokingové nohavice a ostatné doplnky zostávajú rovnaké.

Pánsky oblek

Je základom každého formálneho oblečenia muža. Pred kúpou prihliadajte hlavne na kvalitu použitého materiálu, strih obleku a príležitosť pre ktorú ma slúžiť. Bežným oblečením muža je čierny oblek (dark suit), doplnený bielou košeľou, svetlou hladkou alebo prúžkovanou kravatou, čiernymi ponožkami a topánkami. Je univerzálnym slávnostným oblečením na deň i večer. Voľbou tmavých farieb (čierny, tmavomodrý, tmavosivý, tmavohnedý) dodržíte vždy spoločenský bontón. Taktiež platí, čím vyššie spoločenské postavenie muž zastáva, tým tmavší oblek tento post vyžaduje. Pre top manažérov firiem, bankárov a vysokých štátnych úradníkov je predpísané nosenie obleku doplnené vestou.

Obleky delíme na spoločenské/formálne a vychádzkové/neformálne. V súlade s diktátom módy môže byť ich sako jednoradové alebo dvojradové, dvojdielne sa skladá zo saka a nohavíc, k trojdielnemu obleku patrí i vesta. Dôležité je, aby to bol kvalitný oblek z jemnej česanej vlny, hodvábu, mohéru, kašmíru (obvykle ako prímesy), nie polyesterový alebo z iných syntetických látok.
Sako by malo byť vždy správne zapnuté. Ak ste na neformálnej spoločenskej akcii môžete si ho rozopnúť. Inak len v prípade, keď si sadáte. Keď vstávate, máte ho opäť zapnúť. Spodný- najnižšie umiestnený gombík saka sa nezapína vôbec, pri saku s tromi gombíkmi sa môže nechať zapnutý len ten prostredný. Nosia sa i saká dvojradové, tie sa nerozopínajú nikdy. Ak máte na sebe oblek s vestou (na nej tiež najspodnejší gombík nemusí byť zapnutý), pôsobí to slávnostnejšie, a aj v prípade, že vstávate zo stoličky toto pravidlo nie je pre vás až tak striktné a sako môže zostať rozopnuté. Jediná výnimka platí počas predslovu, prípitku alebo pri predstavovaní. Vyzliecť sako si muž môže len so zvolením dámy. Na formálnejších akciách radšej v saku vydržte.

Tmavý spoločenský oblek/Dark suit  – hodí sa na večerné nosenie, počas dňa len pre formálnejšie alebo slávnostnejšie príležitosti (do divadla, na koncert, promócie, plesy, svadby,…).

Zvýšiť slávnostnosť spoločenského obleku je možné pomocou tradičných doplnkov (vesta – obvykle z rovnakého materiálu, vreckovka do saka, košeľa s manžetovými gombíkmi). Vesta sa nosí len k jednoradovému saku a povyšuje spoločenské oblečenie o jeden stupeň vyššie.

Farba košele môže byť biela, ale aj jemne svetlého odtieňa pastelovej farby, bledomodrá, krémová, jednofarebná… Ku tmavému obleku sa hodí kvalitná viazanka decentnej farby – najlepšie biela ale aj farebne nápadnejšia tmavšej farby, jej ideálnym materiálom je hodváb, môže ju vystriedať aj motýlik. Košeľa s krátkymi rukávmi do obleku nepatrí.

K čiernemu obleku prislúchajú jedine čierne kožené šnurovacie poltopánky s koženou podrážkou, ponožky čierne a dostatočne vysoké.

Spoločenský oblek /Formal dress – môže mať, okrem klasickej čiernej, aj rôzne iné, tie sú trendom i pre súčasné svadby. Svetlý oblek je vhodný aj pre bežné nosenie do kancelárie, na obchodné schôdzky, prúžkovaný je typický pre obchodné záležitosti. Počas dňa sú obľúbené obleky sivej farby, v lete sa nosia obleky béžové, pieskové, svetlomodré, v zime tmavšej – tmavomodré, hnedé alebo zelené. Denné obleky sa môžu zvoliť aj so vzorom, pričom najobľúbenejším je prúžok. K sivému a čiernemu obleku prislúchajú čierne kožené šnurovacie poltopánky s koženou podrážkou, ponožky jedine čierne a dostatočne vysoké. K modrému obleku, je možné nosiť čierne alebo hnedé topánky. Pre spoločenské obleky v zemitých tónoch volíme farbu topánok hnedú. Farba ponožiek by mala odpovedať nohaviciam alebo byť o stupeň tmavšia.

Pracovný oblek/Business Informal  – je to vhodný odev najmä do pracovného prostredia, ale nie v styku so zákazníkom, obchodným partnerom, nevhodný je aj pre svadbu. Súčasťou môže byť vzorovaná košeľa, prúžkovaná košeľa, k nej vhodná jednofarebná, prípadne bodkovaná kravata. alebo aj košeľa bez kravaty. Dovolená je aj kombináciu saka a nohavíc z rôzneho materiálu. S kravatou by mali ladiť ponožky.

 

Vychádzkový oblek/ Informal casual je neformálne, odpoludňajšie alebo denné ošatenie pre muža. Nosí sa na neformálne obchodné schôdzky, vychádzky, večierky, záhradné party… Farba obleku je tmavšia, najčastejšie s jednoradovým alebo dvojradovým sakom s jednofarebnou košeľou. Tú dopĺňa viazanka, motýlik alebo rozopnutá košeľa. Okolo krku môže byť uviazaná šatka alebo kravatový šál. Alternatívou k vychádzkovému obleku je blejzer, čo je sako v námorníckej modrej farbe, obvykle s kovovými gombíkmi, nosí sa obvykle so sivými nohavicami.

OBLEČENIE PRE TRENDOVÉHO ŽENÍCHA

Sako – správna dĺžka rukávov je, ak siahajú po začiatok palca na ruke. Vreckovka v hornom vrecku má byť biela, alebo ladiť s kravatou (farebne, vzorom, materiálom).

Nohavice – pri nich je dôležitá ich dĺžka. Optimum je na dva prsty od zeme. Záhyb nohavice má spredu na topánku ľahko dopadať, zozadu siahať po začiatok jej opätku. Pri skúške alebo skracovaní ich preto skúšajte v obuvi. Pokiaľ majú na zadnej strane i vrecko s gombíkom, dbajte, aby bolo vrecko vždy zapnuté.

Opasok – dbajte na jeho farebné zladenie s topánkami a rukavicami. Farba jeho spony by mala korešpondovať s hodinkami a manžetovými gombíkmi. Rozhodujúca je aj jeho dĺžka. Správne zapnutý je na tretej dierke od konca.

Košeľa – spoločenská a biznis etiketa predpisuje do obleku košeľu s dlhým rukávom aj v lete.  Jej rukávy majú byť vyžehlené bez pukov a tak dlhé, aby manžety košele prečnievali z rukáva saka asi na jeden centimeter (max. 2 cm). Klasická spoločenská etiketa predpisuje vyšším manažérom jednofarebnú košeľu hladkú alebo s vytkaným vzorom, farebný výber len z bielej, bledomodrej a béžovej farby. Pre svadbu môžeme voliť ako bielu a krémovú, tak aj ju farebne zladiť s doplnkami nevesty alebo farbe obleku. Vždy však zvolíme kvalitný bavlnený materiál.

 

Tvary golierov košele

Button-down – špičky goliera sa ku košeli pripínajú gombíkmi. Hodia sa k nim užšie kravatové uzly (pre neformálne udalosti sa takéto košele nosia bez kravaty). Žraločí golier – špičky goliera sú široko otvorené – preto je vhodný veľký kravatový uzol (klasický windsorský uzol). Kent – je to klasický tvar goliera, patrí medzi najobľúbenejší a najviac nosený tvar. Vhodný je ako pre neformálne tak aj formálne-oficiálne príležitosti. K tomuto golieru sa hodia všetky druhy uzlov, dokonca aj motýlik. Turn-down – je považovaný za najelegantnejší golier s ručne zdobenými špičkami. Hodia sa k nemu úzke kravatové uzly.

Vestav poslednej dobe (mimo svadobných udalostí) vychádza mierne z módy. Pokiaľ má lesklý zadný diel, nikdy by ste v spoločnosti nemali sako vyzliecť. Ak tvorí vesta s oblekom komplet, jej posledný gombík nemusíte zapínať.

Tielko pod košeľu – súčasné pravidlá pre biznis etiketu nepripúšťajú presvitajúce tielko pod košeľou. Nájdu sa však i muži, ktorí sa bez neho nezaobídu, či už počas letných horúčav, keď sa nadmieru potia, alebo sa bez neho nezaobídu v chladných zimných dňoch, ako ochrana pred chladom. Tielko, tričko, nátelník ako tričko s krátkym, dlhým rukávom preto u mužov často vídať. Ak zvážite, že je pre vás potrebné, nemalo by ho byť vidieť (napr. nad golierom košele alebo kravatovým uzlom).  Malo by byť hladké, bez vzorov, biele tričko pod bielu košeľu…

Viazanka (kravata)

 

Košeľa, viazanka a oblek majú byť vo vzájomnom súlade. Viazanka má farebne dopĺňať košeľu (k tmavej voľte svetlejšiu, k svetlej o odtieň tmavšiu), a to nielen farebne, ale aj jej vzorom. Základné farby predpísané spoločenským bontónom sú modrá, sivá, červená, bordová, čierna, a ich odtiene. Farba má korešpondovať aj s vreckovkou v hornom vrecku. Pre výnimočné situácie vyberajte len kvalitné hodvábne viazanky. Pre slávnostné príležitosti sú vhodné viazanky aj s vtkaným  kašmírovým alebo kvetinovým vzorom…, pre pracovné záležitosti môžete zvoliť i kárované, pásikavé a pod. Kresleným motívom a postavičkám sa pre formálne príležitosti vyhnite.

Šírka viazanky sa mení podľa aktuálnych módnych trendov. Súčasným štandardom sú viazanky široké 8 až 8,5 cm, širšie vyšli nateraz z módy. Tzv. slim viazanky (6 -7 cm) sa nosia tiež, ale neslušia každému mužovi. Všeobecne platí, čím mohutnejšia mužská postava, tým širšiu viazanku by mal muž zvoliť.

Štandardná dĺžka celej viazanky je 132 – 142 cm. Správnu dĺžku spĺňa, pokiaľ jej špička zakrýva sponu opasku, alebo končí v strede pásovky nohavíc. Spodnú časť viazanky nemá byť vidieť. Ak prečnieva, môžete ju zasunúť medzi prvý a druhý gombík košele, nie však do pásovky nohavíc. Pokiaľ máte vestu, skontrolujte, či ju spod vesty nevidieť.

Uzly pre viazanku – uzol je tým, čo ovplyvňuje celkový dojem z viazanky. Každý muž, bez rozdielu veku a postavenia,  by mal ovládať viazanie aspoň dvoch typov uzlov, podľa toho akú košeľu si chce do spoločnosti obliecť. V zásade má zvoliť uzol podľa tvaru goliera košele. Výberom vhodného uzla môžete tiež opticky predlžiť kratší krk alebo skrátiť šírku mužských ramien. Ako správne viazať uzly na viazanke/kravate a motýliku nájdete tu.

Spona na kravatu – používa sa ako praktický doplnok pre jazykové kravaty, nepoužíva pri dvojradovom obleku. V poslednom čase akosi vymizla. Kto ju ale nosí mal by vedieť, že sa upína tesne nad otváraním saka, vždy na šírku dlane nad pásovkou nohavíc alebo opaskom. Spona má ladiť s ostatnými doplnkami (hodinkami, prsteňom, manžetovými gombíkmi…)

Topánky –  sú síce tým posledným, čo si gentleman na seba navlečie, ale práve oni patria k jedným z najdôležitejších prvkov pánskeho šatníka. Ako nekvalitné oblečenie nevylepšia ani tie najkvalitnejšie topánky, tak nekvalitnými topánkami úplne „zabijete“ aj ten najkvalitnejší spoločenský odev, a pre mužov to platí dvojnásobne.

 

Kvalitné topánky sú celokožené, ušité z väčšieho podielu ručne, vypracované do najmenšieho detailu. Podrážka topánok má byť kožená, v zime sa tolerujú aj syntetická, keďže kožené bývajú zriedka nepremokavé. Proti topánkam s gumovou podrážkou hovorí fakt, že sa v nich viac potí noha, ako aj to, že počas chôdze po parketách a kamennej dlažbe pískajú a vŕzgajú, a znemožňujú i tancovanie. Základné pravidlo pre topánky znie: čím elegantnejšie oblečenie, tým hladšia a lesklejšia koža, jednoduchší tvar a tenšia podrážka topánok. Naopak, čím neformálnejšie oblečenie, tým môže mať topánka drsnejší povrch, robustnejší tvar, nápadnejšie zdobenie.

K obleku sa nosia zásadne kvalitné elegantné a hladké topánky so šnurovaním – poltopánky, štíhleho tvaru. Všeobecne rozoznávame dva základné typy spoločenskej obuvi − topánky s uzatvoreným a otvoreným šnurovaním. Ich farbu vyberajte podľa farby obleku – čiernou nič nepokazíte. K svadobnému obleku sa nosia čierne hladké topánky, alebo topánky so špicou oddelenou švom, bez vzoru a perforácie. Ak máte svetlý oblek, voľte topánky hnedé, béžové, sivé, tak aby nevytvárali s odevom silný farebný kontrast a dobre ladili. Odtieň farby majú mať o jeden stupeň tmavší aký má oblek. Farba obuvi má korešpondovať tiež s farbou opasku a rukavíc.

Ponožkypre významné spoločenské príležitosti alebo obchodné stretnutia je najvhodnejšia voľba ponožiek v tmavých farbách, zladené s oblekom a topánkami, hladké a jednofarebné, bez ozdôb a motívov. Pri výbere rozhoduje aj kvalita – najlepšie vlnené, alebo zo zmesi bavlna/vlna, vyhnite sa umelým vláknam. Pre ich farbu platí: čierne topánky – čierne ponožky, hnedé topánky – hnedé alebo béžové ponožky. Biele sú určené výhradne pre šport. Dĺžka ponožiek má byť taká, aby nebolo vidieť pokožku nôh, keď sa nohavice pri sedení vyhrnú vyššie. V takom prípade je lepšie nosiť podkolienky.

Doplnky a šperky

Šperky – k nim patria kvalitné až luxusné náramkové hodinky alebo aj vreckové na retiazke ku fraku, manžetové gombíky, ozdobné pánske prstene, masívnejšieho dizajnu, ktoré by mali navzájom zladené tvarovo, materiálom, dizajnom, štýlom i farbou použitého kovu – vo farbe žltej (zlatej) alebo striebornej.

Z ďalších doplnkov možno odporučiť ozdobné šatky namiesto kravaty (nie však na formálne príležitosti), kožené rukavice, vynikajúce pre muža sú aj okuliare (optické či slnečné), ktoré okrem toho, že plnia svoju funkciu sú zároveň jeho ozdobou. Menej využívaným, ale vysoko elegantným, doplnkom sú klobúky. Ich tvar, štýl i farbu volíme podľa druhu spoločenskej udalosti a zvoleného odevu. Kabát pre prípad nepriaznivého alebo zimného počasia, dáždnik čiernej farby. Ako aj plášť. Nikdy nie vetrovka, kožený kabát alebo kabát športového strihu.

Oblečenie pre nastávajúcu nevestu a ženícha predstavuje jednu z najdrahších položiek svadobného rozpočtu.  Ich približné stredné cenové rozpätie na pomery Slovenska nájdete v článku „Rozpočet pre svadbu“, pod odstavcom „Výdavky na oblečenie nevesty a ženícha“.

FAUX PAS

svadobny oblek pre muza

Nie je vhodné byť oblečený lepšie alebo horšie, ako hostiteľ. Pri oblečení na ples je prehreškom opasok v nohaviciach namiesto trakov a topánky nie z lakovej kože. Bežným prehreškom sú aj nohavice bez pukov, vyťahané kolená nohavíc, krátke alebo pridlhé nohavice, nohavice a sako v rôznych vzoroch, nohavice svetlejšej farby ako sako, smokingové nohavice použité ku klasickému obleku, pokrčený oblek, po 17 hodine nosený svetlý, sivý a hnedý oblek, povolený uzol na kravate a rozopnutý gombík na košeli, topánky obuté naboso, zošliapané opätky, nevyčistené topánky, svetlejšie topánky ako oblek, topánky s hrubou gumenou podrážkou, voľnočasové topánky (mokasíny, semišové topánky alebo sandále) k slávnostnému spoločenskému obleku. Tiež biele ponožky k obleku, ponožky vzorované a s motívom, krátke ponožky, deravé ponožky…

Pri každej spoločenskej udalosti, kam patrí aj svadba, by mal každý muž dbať nielen na oblečenie, a svoj zovňajšok, ale aj na hygienu. K nej patrí popri slušivom účese, čerstvo oholenej pokožke tváre, i voňavé umyté telo, ošetrené pleťovým mliekom. Kvôli osobnej sviežosti, dobrému pocitu a správnemu sebavedomiu je už  nemysliteľné zabudnúť používať i kvalitný dezodorant pod pazuchy a osviežovač dychu do úst. Ak sa vám nadmieru potia nohy, aj dezodorant na nohy a do topánok je vhodnou pomôckou. Ale čo je najviac badateľné pri prvom styku a podávaní rúk? Sú to ruky samotné. K nim patria upravené, vhodne ostrihané a čisté nechty.

Trendu moderného muža doba praje i v tom, že muž, ktorý sa stará o pokožku tváre a pravidelne, aj profesionálne, jej venuje pozornosť, už nie je spoločnosťou zatracovaný a vysmievaný.

Voľba príjemného parfumu, zosúladená s vodou po holení a pleťovým krémom, taktiež podčiarkne vhodne jeho imidž, zanechá po jeho odchode príjemný závan a odkaz v mysli každej dámy. Teda pokiaľ to s množstvom použitej vône nadmieru nepreženie a vôňa nie je veľmi výraznou, sladkou, dokonca i špecifickou, a nepôsobí tak skôr dojmom klasického „Pitralonu“ z čias našich otcov a starých otcov.

————————————————

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

 

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.