Ako vybrať svadobnú kyticu

Svadobná kytica dodáva každej neveste jedinečnosť. Spoločne so svadobnými šatami je neodmysliteľným svadobným doplnkom. V zásade sa jej výber riadi modelom šiat, postavou a náturou nevesty. Jej vhodný výber ale napomôže vhodne dotvoriť i vysnený svadobný účes aj druh svadobného obradu. Ak nevesta správne zvolí aj  vhodnú farebnosť kytice, podčiarkne ňou odlišnosť od iných neviest a ozvláštni tým i vlastné svadobné fotky. V súčasnosti začína boom pestrých, farebných kytíc z menej klasických druhov kvetov, ale aj z umelých kvetov, koráliek, brošní a šperkov, papiera a v štýle vintage.

Voľbou netradičnej väzby svadobnej kytice, ktorá vládne na súčasnom svadobnom aranžérskom trhu a má už málo spoločného s klasickými väzbami známymi z minulosti, zase spôsobí milý rozruch a obdiv nad jej kreáciou i nadšené pohľady od svadobčanov a náhodných okoloidúcich.

K svadobnej kvetinovej produkcii však neodmysliteľne patrí, okrem svadobnej kytice pre nevestu, aj svadobné pierko pre ženícha (korsáž), kvetinové svadobné šperky pre družičky a svadobné mamy. V ponuke floristov sa nájdu i ďalšie kreácie ako napr. náramky, náhrdelníky, čelenky, prízdoba svadobného účesu, svadobná výzdoba auta, výzdoba obradných i svadobných priestorov, kvetinová prízdoba svadobnej torty, kvetinové šperky pre štvornohé družičky a družbov.

Ceny svadobných kytíc sa obvykle pohybujú od 45 do 80 €. Za exkluzívnejšiu ženích zaplatí aj 200 až 250 €. Je dobré objednať ju minimálne mesiac vopred. Špeciálne druhy kvetov, alebo mimo sezónne kvety, je potrebné objednať i dopraviť od ich pestovateľov až zo zahraničia.

Najviac používané kvety do svadobných kytíc

Medzi TOP 10 kvetmi podľa ich obľúbenosti vo svadobných kyticiach, v poradí ako uvádzajú skúsení floristi, patrí: ruža, tulipán, kália, ľalia, hortenzia, pivonka, iskerník, stephanotis, hrachor, gardénia.

V poslednom období, vďaka radám odborníkov a ich inšpiráciám, mnohé nevesty znovu objavili krásu a čaro zabudnutých, alebo pre svadbu ešte neobjavených, kvetov. Zaraďujú sa k nim:

amaryllis, alchemilka, astra, begónia, bleduľa, fialka, frézia, cyklámen, gladiol, gardénia, georgína, gerbera, gypsomilka, hortenzia, hrachor, hyacint, chryzantéma, iskerník, kália, kamélia, karafiát, klinček, konvalinka, kosatec, machovka – physalis, margarétka, levanduľa, ľalia, lisianthus, lúčne kvety, narcis, orchidea, orgován, pivónia, ruža, sasanka, slnečnica, snežienka, stračia nôžka, tulipán, vianočná ruža, zvonček, plody jahôd, ríbezlí, šípok, ostružiny a chmeľu. V kyticiach mojich neviest, ktoré s obľubou tiež fotím, sa už bežne objavujú i mini jabĺčka, ihličie, listy stromov, ale aj rôzne brošne, flitre, koráliky, kryštáliky, perie, perly, umelé vločky, motýle, drôt… Rukoväť kytice môže byť obalená stuhou, perličkovou šnúrou, tylom a pod.

Najznámejšie kvety, ich význam v„Reči kvetov“ a príznačné ročné obdobie pre viazanie do kytíc:
Delphinium – rýchlosť, ľahkosť – leto
Frézia – nevinnosť – jar a leto
Gardenia – čistota, radosť – po celý rok
Hortenzia – pochopenie, ale aj symbol márnosti – jar a jeseň
Chryzantéma – hojnosť a pravda – celý rok
Iris – posolstvo viery, múdrosť – jar
Kala – krása – jar a leto
Klinček – ružový smelosť, červený pre lásku, biely talent – po celý rok
Konvalinka – šťastie – jar a leto
Ľalia – pravda a česť – leto
Magnólia – láska k prírode – jar a leto
Narcis – jar
Orchidea – láska a krása – celý rok
Orgován – láska a emócie – jar
Ozdobný mak – očakávanie –jar a jeseň
Pivónia – hanblivosť, ale aj odhodlanie – neskorá jar
Ruža – láska, radosť, krása – celý rok
Sedmokráska – podeľ sa o svoje pocity – celý rok
Slnečnica – uctievanie a povýšenosť – jeseň
Snežienka – nevinnosť – jar
Stephanotis – rodinné šťastie – celý rok
Tulipán – náročná láska, vášeň, šťastné roky, zmysluplnosť – neskorá jar

Podľa klasických povier sa neodporúča viazať do svadobných kytíc tieto kvety:
Levanduľa- nedôvera, Žltá ľalia – klam, Žltá ruža – žiarlivosť, Žltá chryzantéma – opovrhovaná láska, Žltý karafiát – pohŕdanie, Klinček – pre úbohé srdce, Pruhovaný klinček – zamietnutie, Rhododendron – nebezpečenstvo, Biely mak – spánok, Vianočná ruža – škandál, Figa – neúprimnosť, Náprstník – neúprimnosť, Larkspur – nevera, Černica – boj o prežitie, Malina – výčitky svedomia…

Tvary svadobných kytíc


Každá nevesta má možnosť vybrať si z bohatej škály tvarov svadobných kytíc, a to:

okrúhla (voľná guľatá kytica), biedermeier, glamélia (pôvodne z kamélie a gladiol), anglická kvapka, previslá, poloprevislá, kaskáda (vodopád, princess), polmesiac, snop (kytica na rameno), kornút, košík, guľa (pomander, gránatové jablko, kissing ball), ballerina, kvetinový zámotok…
Zvoliť sa dá aj s extravagantných kytíc ako náramok na ruku (kvetinová obrúčka, kytica na zápästie), kabelka z kvetov, na prst, náhrdelník na krk, zväzok, cop, spider, alebo len jediný kvet a pod.

Tip na zaujímavú svadobnú kyticu

netradicna kytica pre nevestu

Moja osobná inšpirácia menej tradičnej kytičky pre nevestu, ktorá ma pred cca 2 rokmi , počas fotenia nevesty nesmierne zaujala, je kytica s nevšedne znejúcim názvom „glamélia“. Pôvodne sa viazala z kvetných lupeňov gladiol a kamélie, odtiaľ pochádza jej pomenovanie. V súčasnosti kvetinárky/floristi používajú pre ňu najčastejšie ruže, ľalie, gladioly. Dá sa však zhotoviť aj z tulipánov, orchideí, listov kvetov alebo stromov. Všetko závisí nielen od priania a predstáv nevesty, ale aj od kreativity a schopností konkrétneho floristu. Kvalitne spracovaná, uviazaná a ošetrená by mala vydržať 24 hodín.

Rada pre zábudlivých: NEZÚFAJTE, všetko sa vyrieši!“

Pred cca 3 rokmi sme v máji fotili exteriér mimo svadobný deň. Až priamo na mieste, ženích s nevestou,  zistili, že svadobnú kyticu z kalií zabudli doma v chladničke a poslali šoféra po ňu. V ten deň fotil môj manžel Peter, ja som bola len za asistentku. Aby sme nestrácali čas, poobzerala som sa po okolí a našla len 5 divých makov, kúkoľ mestský, myší chvostík a ešte niečo žlté a zelené na prizdobenie do provizórnej svadobnej kytice, s ktorou sa fotilo pol hodiny, než sa vrátil šofér s ich klasickou svadobnou. Nezabudla som ani na ženícha, aj on ladil – dostal tiež niečo do horného vrecka saka.

„moja“ kytička však dodnes vo mne zanechala príjemné spomienky a zábery s ňou, podľa môjho názoru,  sú omnoho pútavejšie, pestrejšie a veselšie. Podľa nej dávam dnes radu a odporúčanie nevestám, ktoré nechcú byť na fotografiách fádne. Posúďte sami!

Farba svadobnej kytice

 

Najobľúbenejšou i najpoužívanejšou farbou svadobnej kytice je biela farba. Hoci pôsobí čisto a decentne, pri niektorých nevestách až veľmi sterilne. Takým, z pozície skúseného svadobného fotografa, odporúčam skôr pestrejšiu – nielen kombináciu rôznych druhov kvetov ale aj pestrofarebnejšiu, v jemných pastelových farbách. S nimi nevesta pôsobí nielen dojmom jemnosti a romantiky, čo neodmysliteľne tiež k nej patrí, ale fotografie pôsobia i dojmom väčšej živosti, pôsobivosti a pestrosti.

Neodporúčam však krvavo červené až bordové tóny farieb, a to hlavne pre ruže. Kytica z nich pohlcuje svetlo a z matných lupeňov sa neodráža. Nielen na fotografiách tak jednotlivé hlavičky splývajú v jednu súrodú masu, bez svojej štruktúry, ale je to viditeľné i voľným okom.

Na čo pamätať pred objednaním svadobnej kytice


Pri výbere kvetov sa inšpirujte ročným obdobím. Pred príchodom do kvetinárstva – ku floristke, je dobré mať už predstavu o druhu použitých kvetov, prípadne ich vzájomnej kombinácii, farbe a type kytice, vedieť o aký typ a strih svadobných šiat máte záujem, mať navrhnutú farebnosť svadby i doplnkov.

Počet kvetov v kytici neodporúčam príliš veľký, nielen pre samotný argument, že sa jej zbytočne predražuje, ale aj pre praktickosť pri držaní a prenášaní. Čím viac kvetov, tým je obvod stoniek kytice, v mieste držania, objemnejší a pre útlu ženskú ruku neuchopiteľný. Napr. pre kyticu zo stredných alebo veľkokvetých kalií alebo tulipánov postačí počet 9 až 11  ks. Namiesto toho sa stretávam s kyticami o počte siahajúcom k číslu 25.  Taká kytica  pôsobí veľmi robustne, nevesta ju v jednej ruke neunesie, a je pre ňu aj ťažká. Z takého  počtu by v kvetinárstve vytvorili aj 3 svadobné kytice, ale takto je z nich  jedna, a za poriadne mastnú cenu!

Správna svadobná kytica by však nemala odpútavať pozornosť od šiat, mala by ich len patrične zvýrazniť. Účes nevesty, make-up, ale aj výška a postava nevesty, jej charakter a temperament, ovplyvňuje výber svadobnej kytičky. Jej správnou voľbou tak podčiarkne osobnostné vlastnosti každej nevesty. Kvety použité do kytice môže kaderníčka využiť aj pri tvorbe účesu, urobiť šperk alebo náramok na ruku.

Pozor by si mal dávať svadobný pár, ak hrozí jednému z nich možná alergia na niektoré druhy kvetov. Taktiež netreba zabúdať na ich peľ, ten môže znehodnotiť alebo zašpiniť svadobné šaty. Kyticu by si mala nevesta ešte pred obradom, či fotením vyskúšať minimálne pred zrkadlom a naučiť sa správne ju nosiť, aby nevyzerala komicky.

—————————————————–

Pri objednávke profesionálnych svadobných FOTO služieb našim klientom, vieme odporučiť osvedčených dodávateľov z oblasti kaderníckych, vizážistických, dekoratérskych a flóristických služieb, ako aj  prenajímateľov svadobných limuzín, automobilov, kočov, kontakty na svadobné koordinátorky, svadobné salóny,  DJ-ov, svadobné kapely, svadobných starejších,  a tiež ústretové a prvotriedne TOP hotely, reštaurácie, cateringové služby,… s ktorými máme osobné pozitívne skúsenosti.

Ukážky najzaujímavejších pestrofarebných i jednofarebných svadobných kytíc, zo svadieb fotených v období posledných piatich rokoch  nájdete  v tomto albume

Ukážky ďalších kytíc sú uložené aj v tomto albume

————————————————

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.