Ako vybrať termín svadby

Prvá myšlienka, ktorá prebehne mysľou každej ženy, ktorá bola partnerom práve požiadaná o ruku, je, ako, kedy a podľa akého kľúča, vybrať ten najvhodnejší termín pre vlastnú svadbu. Pre niekoho to je vec nepodstatná, pre iného len sčasti. Niekto dáva prednosť zapamätateľnosti cez dátum už existujúceho výročia v rodine, ďalší uprednostní náhodnosť, realitu, či romantiku alebo sentimentalitu.

Pragmatickí a racionálne založení ľudia si vlastný dátum svadby vyberú pomerne rýchlo a ľahko. Najprv určia  jeho približný termín, a následne si položia aj otázku typu „aký dlhý čas  bude potrebný pre dôkladné prípravy a organizáciu svadby“. Potom prvotný termín, malým posunom, mierne poopravia, a začnú so skutočnými prípravami a rozposlaním pozvánok.

Pri hľadaní vhodného dátumu, sa však nájdu aj takí, čo obrátia svoju pozornosť smerom k predurčeniu vlastných osudov, k astrológii, mágii čísiel, dávnym poverám…

Každý z nich, niekde v kútiku duše, však prahne po vhodnej odpovedi, ktorá by,  práve pri tomto dôležitom životnom kroku, potvrdila správnosť  jeho rozhodnutí .

RACIONÁLNA NEVESTA

Pre svoj svadobný dátum vyberá obdobie s najpravdepodobnejšie ustáleným počasím, mimo dovolenkovej sezóny väčšiny pozvaných hostí, s minimálnym rizikom peľových alergií a nadštandardných horúčav, ale aj neúmerných výkyvov teplôt, aby sa jej hostia, i ona sama, cítili na svadbe dobre a netrpeli záťažou extrémnych vonkajších vplyvov.

Taktiež sa vie šikovne vyhnúť termínom olympijských hier, či majstrovstvám sveta, aby mužské osadenstvo neriešilo cez jej svadbu výhry a prehry svojich tímov a neodbiehalo pred televíznu obrazovku počas slávnostnej večere.
Jej znalosť informácií o dlhodobých predpovediach počasia, zamedzia kolízii svadobného termínu s veterným búrkami, tornádami, cyklónom, tsunami, spádom sopečného popola a pod. Tým, sa vyhne nepríjemnostiam, ktoré spôsobujú tieto živly pred príletom hostí aj zo zámoria.

Niektoré z racionálne uvažujúcich neviest si vyberajú dátum i náhodne, lebo sa spoliehajú, že život si dokážu dobre zladiť aj intuitívne. Racionálne uvažujúca nevesta je obvykle osobnosťou vodcovského typu, civilným povolaním najčastejšie ako manažérka tímu. V čase svadobných príprav, si vie rozumne rozložiť sily medzi pracovné i súkromné povinnosti, a aj na svadbu pozerá na veci so zdravým nadhľadom, nič nepreháňa, obhajuje striedmosť a racionalitu. Vyhýba sa zvýšenej publicite.

 

ROMANTICKÁ NEVESTA

Sníva o úžasnej romantickej svadbe s nežnými zaľúbenými fotkami v ružovom rozkvitnutom parku, či sade s jabloňovými kvetmi alebo čerešňami za uchom. Jej predstavu o dôstojnom svadobnom obrade spĺňa len gotická katedrála, zástup pôvabných družičiek, girlandy oslavných chvál, poletujúce svadobné holubice a záplavy ružových lupeňov.  Svadobnú hostinu chce pompéznu, v luxusnej reštaurácii. Svadobnú noc plánuje stráviť na zámku v negližé zakúpenom špeciálne pre tento okamih.

Niektorá je uchvátená časom kvitnutia sakury, inú nadchne len jarno-letné pole s divými makmi či slnečnicou, ale neodolá ani letným fotkám v dozrievajúcom obilí. Iná je užasnutá z pokosenej lúky, či  poľa so stohmi a valmi slamy. Ďalšiu romantickú nevestu fascinuje prvý sneh, padajúce chuchvalce vločiek, metrové záveje a svadba na horách v treskúcom mraze, pri pukajúcej pahrebe.

Nájdu sa i romantičky, čo pre šum mora a hukot príboja, sú ochotné zorganizovať svadbu pri mori. Po sobáši sa hodiť aj vo svadobných šatách do morskej peny a nechať sa unášať príbojom na rukách svojho manžela. Večer sa spoločne poprechádzať na boso po pláži a zakončiť ho romantickým potulovaním historickými uličkami prímorského mestečka.
Nevesta romantička má obvykle povolanie blízke k umeniu, alebo aspoň  nadmieru vyvinutý umelecký cit. Rada sa  obkolesuje rovnakými kamarátkami, miluje svojich rodičov, ktorí sú jej veľkým vzorom, a tiež staré veci, závan nostalgických čias,  nemé filmy i spomienky. Vždy vybočovala a vybočuje z radu. Aj počas  vlastnej svadby má chuť byť iná, svojská, jedinečná, neopakovateľná, a to vo všetkom.

Čas svadobných príprav ju vie dokonale pohltiť a ubieha jej veľmi rýchlo. Niekedy až tak, že aj bežné pracovné povinnosti idú  na dlhý čas bokom, z čoho jej šéf nemá veľkú radosť. Svadbu má ale premyslenú do posledného detailu. Pre svoj vytúžený  termín svadby žije i dýcha. Denne presedí, nielen nad svadobnými časopismi a pri PC, ale i na svadobných diskusných portáloch, dlhé hodiny. Často býva vystresovaná zo svojich obáv, že na niečo veľmi podstatné zabudla. Svoju snahu korunuje tak, že po svadbe má jedinečné a atmosférou dýchajúce fotografie, na ktorých je zachytené všetko, čo mala v pláne a verí, že urobila pre ne maximum.

Vyhľadáva zvýšenú publicitu, každá jej diskusia začína a končí slovom svadba. Proste je z nej dokonalá nevesta, ako vystrihnutá z romantických amerických komédií o svadbe. Také sa mi veľmi páčia, a za to aké sú, ich zbožňujem!

REALISTICKO-OPTIMISTICKÁ NEVESTA

Mužov pozná dokonale,  pretože vie ako funguje ich myseľ. Muži sú tvory zábudlivé, roztržité, so zmyslom riešiť len to podstatné, akútne a zaujímavé, čo momentálne prináša práca alebo život sám. Už vopred je preto zmierená s faktom, že pokiaľ nie je termín sobáša pre muža ľahko zapamätateľný, alebo nebude u neho fungovať povestný „pavlovov reflex“, muž ho nebude uchovávať v pamäti, a oslavy výročia svadby sa od neho nikdy nedočká.

Možno niekto bude namietať, že predsa v dobe počítačov,  mobilov či elektronických diárov, sa to stať nemôže. Ale ani prítomnosť týchto médií nezaručí, že pre moderného muža bude svadba niečím, čo je potrebné si zaznamenať spoločne s dôležitými pracovnými informáciami a schôdzkami. Preto aj v tomto smere má svoje opodstatnenie prínos ženskej prezieravosti, ktorý dokonale ovláda práve tento typ nevesty. A to tak, že permanentnú mužskú pozornosť, pre dátum ich svadby, celoživotne vyburcuje a upriami vložením skrytého „Da Vinciho“ kódu do starostlivo vybratého termínu vlastnej svadby, tajného významu, inotaju, či takej malej krížovkárskej prešmyčky.

Dátum pre zábudlivých mužov by mal vždy obsahovať informáciu vypichnutú z jeho pamäti, ktorá sa len tak ľahko nestratí ani pod nánosmi rokov. Bude to napríklad dátum prvého spoločného rande, jeho/vašich narodenín alebo menín (tým sa ale nevesta dobrovoľne ochudobňujete o minimálne jednu oslavu v roku, alebo pocit, že jedna z týchto udalostí zostane potlačená v ústraní), dátum významovo blízky jeho najbližším príbuzným, významnej udalosti jeho futbalového klubu, postupu v práci, založenia vlastnej firmy, jeho obľúbenému či šťastnému číslu…

Poniektoré z vás preto radi dajú/dali partnerovi návod pre jednoduché zapamätanie svadby v podobe vizuálne vnímateľného dátumu (takým boli aj dátumy, ako  napr. 07.07.2007, 08.08.2008, či pre tento rok 02.02.2012, 12.12.2012), náročnejšej číselnej kombinácie, či prešmyčky (ako napr. 20.08.2008, 11.02.2011, 12.02.2012, 02.12.2012, 06.12.2012, 12.12.2012, 20. 12.2012).

Pre tie, čo nie sú naklonené typickým poverám, možno učaruje piatok 13-ho, ktorý pre rok 2012 ponúka mesiac január, apríl i júl.

AKO POMôCŤ  TÝM  POVERČIVEJŠÍM?

Medzi nevestami sa nájdu aj také, čo vidia, hľadajú,  a nachádzajú, i skrytý význam v každom jednom prebiehajúcom deji, životnej udalosti. Pozorujú všetko medzi nebom a zemou, zaujímajú ich, a majú aj praxou overené princípy fungovania bielej mágie a ezoteriky, a pod ňu spadajúcu astrológiu, numerológiu, chiromantiu, tarot,  ale aj feng-shui a pod. Veria na predurčenie, osudovosť, odžitie si vlastnej karmy v tomto živote… Viac o tom  až v článku Výber dátumu podľa mágie?  Čo, pre plánovanie svadby, môžme očakávať v roku 2013?

Čo je potrebné pre šťastné manželstvo?

Britský server OnePoll, prieskumom, vyčíslil šťastné manželstvo podľa nižšie opísaných bodov. Pokiaľ vaše spolužitie nezapadá do tejto šablóny, nezúfajte! Šťastné manželstvo predsa netvoria štatistiky, manželia si ho tvoria sami. Univerzálny recept na šťastné manželstvo neexistuje!

Muž má byť od ženy starší o dva roky. Navzájom sa partneri spoznali vďaka priateľom, pred sobášom spolu chodili 3,5 roka a prvé dieťa do rodiny prišlo po 2 rokoch manželstva. V súčasnosti spolu komunikujú aj takto: vymenia si navzájom 4 bozky denne, 3x denne sa objímu, 3x spolu, cez pracovný deň, telefonujú, 3x do týždňa sa pomilujú, 2x mesačne idú na romantickú večeru, 2x do roka prežijú zaujímavý víkend,  2 zhodné koníčky ich spájajú, 1x do roka dovolenkujú spolu pri mori.

NA ZÁVER

My ženy, v porovnaní s mužmi, sme tvory jemnejšie, citlivejšie, založené o niečo viac citovejšie, intuitívnejšie. Všetky bez rozdielu rovnako túžime po dokonalosti, aj dokonalej svadbe a svadobnom dni. Nik nám nezaručí, že manželstvo vydrží naveky a bude aj šťastné. Rokmi po boku svojich manželov, s chuťou navzájom hľadať kompromisy a rozvážne spoločne riešiť možné krízy a manželské nepokoje, sa ku vysnenému ideálu isto priblížime. Nik nám taktiež vopred nezaručí, že počasie v ten deň bude pekné, pokiaľ sa však na ňom zúčastnia všetci naši blízky, isto sa k tomuto snu aspoň priblížime.

Ako v racionálnom a realisticky založenom živote žiadne záruky neexistujú, ani pri veštbách a predpovediach sa nedá nimi riadiť na 100%. Nežijeme vo vákuu, naše konanie, úsudky a životy ovplyvňuje celý vesmír, náš osud nám daný do vienka, naša súčasná karma, ďalší ľudia okolo nás, synergické zákony, predpoklady, ale i naša chuť a odhodlanie zvrátiť negatívne okolnosti, predpovede a zvesti.

Osudy všetkých ľudí, ja osobne, prirovnávam k biliardovej hre. Každý štuch tágom, pri rozrážaní, pohne nielen tú vybratú z gúľ, ale spôsobí pohyb aj ďalších, v rade za ňou. Ich pohyb je pre nás  laikov viacmenej nepredvídateľný. A tak podobne sa posúvajú i naše osudy, keď nám denne do života vstupuje množstvo nečakaných  faktorov.

Na začiatku každého vzťahu je zárukou len vzájomná láska a nehynúci obdiv, skombinovaný s manželským sľubom alebo prísahou. Všetko ostatné je na nás, v nás, v našich mysliach, a v spoločnom predsavzatí tvoriť a bojovať za vlastnú krásnu budúcnosť, ale aj úspešne čeliť nepriazni osudu po nepredvídaných štuchoch cudzích tág.

Ako podľa mágie určiť presný  dátum pre svadbu? Odpoveď nájdete v článku “ Výber dátumu podľa mágie“

Klasické povery spájajúce sa so svadbou a svadobným dňom nájdete tu.

——————————————————————————————————————————————————

Pri objednávke profesionálnych svadobných FOTO služieb našim klientom, vieme odporučiť osvedčených dodávateľov z oblasti kaderníckych, vizážistických, dekoratérskych a flóristických služieb, ako aj  prenajímateľov svadobných limuzín, automobilov, kočov, kontakty na svadobné koordinátorky, svadobné salóny,  DJ-ov, svadobné kapely, svadobných starejších,  a tiež ústretové a prvotriedne TOP hotely, reštaurácie, cateringové služby,… s ktorými máme osobné pozitívne skúsenosti.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.