Budúca maminka nevestou

Niekedy za nás osud zamieša karty inak, ako boli v pôvodnom pláne. Zariadi skorší „prílet bociana“, a s ním i príchod budúceho následníka do novej rodinky. K tomu spravidla patrí aj posun svadobného termínu, výmena svadobných šiat, v ktorých sa bude dieťatko cítiť o niečo pohodlnejšie, ako v tých maminých vysnených, a taktiež malý časový stres. Chce to však vždy nadhľad, nie rozčarovanie nad svadbou, bez jej pompéznych príprav, prinzeznovských šiat a predstavy útleho drieku. Od nevesty – maminky, a jej partnera, sa zároveň očakáva, že všetko zvládne v kratšom časovom limite, bravúrne, s úsmevom a optimizmom, často aj za výdatnej pomoci tehotenských neduhov.

Ja, z pozície svadobného fotografa zase viem, že fotografie mladomanželov, ako budúcich rodičov, smelo konkurujú fotografiám zo svadieb, na ktorých sa prípravám venoval omnoho väčší priestor. Na dôvažok, neveste – tehuľke materstvo na kráse pridá,  jej pohľad a gestá z nej vyčaria pôvabnú madonu. Veď posúďte sami, podľa fotografií tých „mojich“ tehuliek, že píšem pravdu!

 

nevesta tehotnaZ AKÝCH ROZHODNUTÍ MÁTE NA VÝBER

Často sa stáva, že prebiehajúce svadobné prípravy sčasti naruší správa o materstve budúcej nevesty. Akoby toho nebolo dosť, k nej sa hneď od začiatku ešte pridružia ľahšie alebo závažnejšie zdravotné komplikácie. Bude len na neveste samotnej, a jej rozhodnutí, ktorú z dvoch ponúkaných možností si vyberie.

Prvou je, či chce svadbu zorganizovať ešte v tehotenstve, lebo ju už má rozplánovanú, a keď chce urobiť aj zadosťučinenie tradíciám, aby sa dieťatko narodilo do kompletnej rodiny. Alebo zvoli druhú v poradí, a svadbu presunie až na obdobie po pôrode. Stávajú sa aj prípady, že partneri svadbu preložia až o nejaký ten rôčik, či si povedia, že sobášom všetko spoločné a krásne len skazia, tak zostanú naďalej „fungovať“ len ako partneri.

KEDY ZAČAŤ PLÁNOVAŤ

Ak sa rozhodnete pre svadbu pred pôrodom, a mali ste už svadobné prípravy rozbehnuté, pokračujte v nich naďalej. Ich tempo, alebo časový rozklad, mierne stlačte do vám prijateľného úseku, vynechajte z nich všetko nepotrebné. Pokiaľ len začínate so svadobnými prípravami, prečítajte si informácie zo Svadobného bedekru.

Následne si premyslite, čo má pre vás prioritu, a čo je už zbytočné, či nadštandard. Vyberte termín svadby. V hlavnej letnej sezóne môžete mať však problém s nájdením toho voľného pre svadobný obrad, svadobnú sálu a pod. Ak vám neprekáža napríklad štvrtok, piatok, či nedeľa, ktoré sú menej obvyklé pre svadbu, problém máte zažehnaný.

Oboznámte sa so Svadobným plánovačom a založte si podľa neho, ten svoj. Následne, čím skôr, volajte alebo mailujte vybraným dodávateľom. Sústreďte sa na výber šiat pre seba, ich kúpu alebo zapožičanie.
Pri príprave svadby požiadajte partnera a blízku rodinu o pomoc, prípadne sa obráťte na svadobnú agentúru.

 

ČO MAŤ EŠTE NA PAMÄTI

Ak sa rozhodnete pre prvú alternatívu, musíte rátať s tým, že budete v istom, možno menšom, možno intenzívnejšom časovom strese, oproti iným nevestám. Zároveň tehotenstvo, hlavne v počiatočnom štádiu, prináša viac nepríjemností. Jednou z nich je i zväčšujúce sa bruško, kvôli ktorému musíte zmeniť vybrané šaty a vysnené doplnky.

Počas svadobného dňa skúste vynechať všetky náročné svadobné zvyky. Počítajte aj s tým, že môžete pretancovať celú noc. Ak mali s vami slobodné kamarátky v pláne rozlúčku so slobodou nebude to najlepší nápad! Hlavne ak by večer prebiehal medzi fajčiarmi, s alkoholom a bujarou spoločnosťou.

 

AKO SA NEZĽAKNÚŤ SAMEJ SEBA

Taktiež rátajte s tým, že budete na sebe pozorovať rôzne doposiaľ neznáme pocity, nevysvetliteľné nálady, zvýšenú plačlivosť, budete viac unavená a ospalá. Prípadne si nebudete prípravy, alebo aj samotný svadobný deň, užívať tak, ako by ste chceli.

Pritom pamätajte, že by ste sa práve v období stresových príprav, mali čo najviac šetriť, nebrať si všetko okolo seba veľmi k srdcu, naprogramovať sa na optimizmus a zapojiť do príprav partnera i celú rodinu.

 

svadobny fotograf BratislavaVHODNÝ TERMÍN PRE SVADBU S BRUŠKOM

V 1. trimestri tehotenstva – dieťatko je síce malé len ako oliva, či fazuľka, ale vy sa budete cítiť nadmieru unavená, precitlivená, plačlivejšia, s ubolenými prsníkmi, nadúvaním, zápchou, nechuťou k jedlu a častými rannými nevoľnosťami a nadmiernou citlivosťou na rôzne vône, arómy, jedlá.

V 2. trimestri – neduhy môžu ešte pokračovať, často však už ustupujú, bruško je nápadnejšie, dieťatko už kope. Ku koncu sa pridajú bolesti hlavy a opuchy rúk a nôh, i emocionálne výkyvy. Budete sa však už cítiť skvelo, dosť pohyblivá a krásna nielen pre svojho partnera.

V 3. trimestri sa bruško poradne zväčší, budete sa cítiť akosi robustná a neforemná, opuchy tela a zavodnenie je dosť citeľné, tlak na močový mechúr tiež,  preto svadbu radšej odložte až po pôrode.

 

saty empiroveho strihuSVADOBNÉ ŠATY PRE TEHUĽKU

Šaty, a to aj tie svadobné, majú byť pre budúcu maminku hlavne pohodlné, ale súčasne i elegantné a trendové, aby sa, budúca maminka ako nevesta v nich cítila skvelo a okúzľujúco. Ich strih má zohľadňovať rastúce bruško, materiál, aj ich dĺžka je plne na jej uvážení.

Ak ste náhodou v druhom alebo treťom trimestri, zvoľte šaty viac empírového strihu, ktorý vám dodá eleganciu a v neposlednom rade i istý komfort. Nemusíte mať obavy ani z volánov, mašlí, čipky, flitrov, perličiek. Príťažlivosť krásnej postavy môžete zvýšiť aj rafinovaným výstrihom.

Najťažšie bude možno nájsť tú správnu farbu šiat. Ak viete, že sa vám hodí blankytná, či ružová, ktorá zvýrazňuje tón vašej pleti alebo dopĺňa farbu vašich vlasov, neváhajte! Nebojte sa farieb, ani farebných doplnkov. Nevesta – tehuľka už nemusí nutne zháňať bielu róbu.

Ak pomýšľate nad šitými šatami na mieru, a máte dostatok času na prípravy, zájdite ku skúsenej krajčírke. Ak je času pomenej, pozrite ponuku obchodov, e-shopov, alebo svadobných salónov. Isto nájdete to, čo vás osloví. Každopádne myslite na to, že šaty, ešte tesne pred termínom svadby, bude potrebné prispôsobiť rastúcemu brušku.

topanky pre nevestuSVADOBNÉ TOPÁNKY A DOPLNKY

Ak sa rozhodnete pre vysoké elegantné lodičky, pribaľte si so sebou náhradné pohodlné balerínky, alebo topánky na nízkom opätku. Všetky majú byť pohodlné. Ak túžite aj po svadobnom závoji, uistite sa, že sa vám nezamotá pod nohy. Zvoľte radšej kratší, málo prezdobený.

Taktiež ste možno počuli o špeciálnej spodnej bielizni pre tehotné – podporných nohavičkách a páse. Oceníte ich hlavne počas aktívnejšej zábavy, pri tanci, alebo keď budete musieť dlhšie stáť. Ochránia, podržia a podoprú!

———————————————————–

Tipy na zaujímavé témy:

pomoc a rada pre tehotne nevestyĎalšie informácie k plánovaniu a svadobným prípravám si prečítate vo Svadobnom bedekri.

Fotografie s tematikou svadobných príprav vás oslovia v záložke s názvom Inšpirácie pre nevesty.

Pre tie, čo si nevedia predstaviť, že aj budúca mamička s rastúcim bruškom, môže byť očarujúcou nevestou, vás presvedčia fotky z albumu Tehuľky nevestami .

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Zaujímavý tip pre fotenie:  FOTOGRAFIA BUDÚCEJ MAMIČKY

fotgrafie pre tehulku buducu maminuMilé budúce mamičky, tehuľky,

chcete mať pútavé spomienky na svoje tehotenstvo alebo novonarodené bábätko? Chcete mať zaujímavé fotografie ako modelky zo strán časopisov zaoberajúcich sa svetom módy, alebo určených pre mamičky? Chcete mať zábery na svoje telo nielen cez objektív partnerovho fotoaparátu, ale priamo od profesionálneho fotografa?  Alebo ste až počas svadobných príprav dostali krásnu a vzrušujúcu správu, že onedlho budete maminkou a teraz máte mierne obavy zo svadby alebo svadobného fotenia? Foťte sa s nami, hoďte starosti za hlavu, staňte sa pre jeden deň skutočnou modelkou!

Inšpiratívne fotografie nájdete v albume  BUDÚCE MAMIČKY A RODIČIA

Informácie k cenníku nájdete c článku CENNÍK PRE NEKOMERČNÉ FOTENIE

————————————————————

 .

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Pri objednávke profesionálnych svadobných FOTO služieb našim klientom, vieme odporučiť osvedčených dodávateľov z oblasti kaderníckych, vizážistických, dekoratérskych a flóristických služieb, ako aj  prenajímateľov svadobných limuzín, automobilov, kočov, kontakty na svadobné koordinátorky, svadobné salóny,  DJ-ov, svadobné kapely, svadobných starejších,  a tiež ústretové a prvotriedne TOP hotely, reštaurácie, cateringové služby,… s ktorými máme osobné pozitívne skúsenosti.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.