Fotenie a svadobný deň

Aký je najvhodnejší denný čas pre vznik fotografií?
Najideálnejším časom pre exteriérové fotografovanie, hlavne počas letných mesiacov, sú práve hodiny, keď to časovo už nevyhovuje svadobnému páru:) . To znamená dopoludnia medzi 09 – 10 hod, a poobede medzi 16 – 19 hod.
Pre svadobného fotenie sú to ideálne svetelné podmienky, keďže slnečné lúče sú ešte/už menej agresívne, pleť má od slnečného svitu prirodzený zlatistý nádych, lúče sa opierajú kolmo do tváre, a tak je minimálne  riziko vzniku tieňov na tvári a kruhov pod očami.
Ale Vy, ako nevesta, ste práve v týchto ideálnych denných hodinách buď u kaderníčky a vizážistky, alebo sa už odohráva svadobný obrad a hostina. Každému svadobnému fotografovi, tak potom pre zhotovenie exteriérových fotografií spravidla zostáva časové rozmedzie medzi 11 – 15 hod, v ktorom to aj musí zvládnuť.

Nehrozí to jedine vtedy, ak sama nevesta, možno aj pod vplyvom týchto dôležitých faktov, ešte na stretnutí zváži a prehodí, aj vzhľadom k vyššie spomenutým dôvodom a stresu vo svadobný deň, termín fotenia na iný deň, a tým aj lepšiu hodinu z neho.

Často sa stretávam aj s názorom svadobných mám: “Ona sa nevydáva pre dokonalé svadobné fotografie, ale svadobné fotografie sú ako pamiatka pre jej svadobný deň.“ Ale i niektoré nevesty majú obavu fotiť sa v iný deň, pretože sa musia obliekať na dvakrát. Mne po tých argumentoch  nezostáva nič iné ako sa zmieriť s okolnosťami daného svadobného dňa i ich presvedčením, a fotiť a nafotiť najlepšie ako je to len v daný deň možné. 

Aké sú úskalia fotografovania po obrade? 
V minulosti bolo na Slovensku bežným javom, že fotografovanie svadobného páru prebiehalo len v ateliéri, o čase cca 20 minút, niekedy hneď po prvom tanci. Zároveň sa táto udalosť spájala i s dobre utajeným cirkevným sobášom. Našťastie doba socializmu je už úspešne za nami a za posledných 20 rokov sa názory vykryštalizovali vhodnejším smerom a zelenú dostalo fotografovanie v deň svadby – ešte pred svadobným obradom, alebo v iný deň ako je svadobný.
Fotografovanie mladomanželov hneď po obrade, alebo až po slávnostnom prípitku a večeri, zostalo trendom len pre slovenské nevesty žijúce v zahraničí, ktoré robia túto obetu pre manžela a jeho časť rodiny s odôvodnením, že ju ženích podľa zahraničných tradícií nemá vidieť skôr ako pri obrade. Dodnes som nepochopila toto opodstatnenie, keďže svadba sa uskutočňuje na Slovensku a tento zvyk u nás nemá tradíciu, ale napriek tomu ho sem slovenské nevesty prenášajú. Svojím rozhodnutím spôsobujú komplikácie nielen sebe, ale hlavne konzervatívnemu slovenskému národu, ktorý podobné novinky nerád prijíma a ťažko akceptuje, že mladomanželia sú neprítomní na hostine 2 hodiny alebo, že ich musia po obrade hladní čakať, až sa oni vrátia z fotenia, a za vinu to dávajú fotografovi.
Často som svedkom i toho, že aj samotní rodičia novomanželov toto rozhodnutie neakceptujú, a následne kvôli nim  je fotenie skrátené, podporené aj nervozitou, nesústredením a neustálym presviedčaním, že sme už na ceste za svadobčanmi.

Ako sa tomu vyhnúť?
Ak si nechcete skomplikovať svadobný deň a kaziť náladu hneď v úvode svadobnej hostiny sebe i  hosťom, porozmýšľajte, či Vám predstava Vami naplánovaného časového harmonogramu svadobného dňa stojí za vyššie opísané komplikácie. K negatívam fotografovania po obrade je potrebné ešte pripočítať aj mierne znehodnotený make-up po svadobných gratuláciách, odtlačky stôp rúžu od prítomných dám na Vašej tvári, uplakané červené a opuchnuté oči, rozmazané tiene a linky, ryža vo vlasoch, lupene ruží až pod výstrihom, ženíchov oblek zašpinený bielymi stopami po dráhe letiacej ryže od dobroprajných svadobčanov…
Ak sa aj napriek vyššie spomenutým komplikáciám rozhodnete fotiť až po obrade, ako fotograf profesionál s tým problém nemám, len som upozornila na úskalia Vášho počinu.

Ktoré miesta sú vhodné pre fotenie?
Niektorí z Vás majú radi prírodu, iní zase uprednostňuje ruch mesta, historické jadrá miest, pozadie hradieb, múrov, brownfieldov… Keď môžem mojim klientom radiť, tak som jednoznačne za variant v exteriéri. Od jari až do neskorej jesene je tým najvhodnejším a najvyhľadávanejším prostredím.
Ateliér, teda skôr interiér hradu, zámku, múzea, hotelového apartmánu, odporúčam len v nepriaznivom počasí, alebo v zimnom období. To však neznamená, že v zime sa nedajú vonku urobiť zaujímavé svadobné fotky, ale len na istý okamih, aby ste nenachladli.

Vaše svadobné fotografie môžu vzniknúť aj na takých miestach, ktoré sú mierne extravagantné, ale o to viac pôsobivejšie. Ako  príklad uvediem fotenie pri vode, na hladine jazera, v rokline, na štítoch hôr, v kabínke lietadla, na lanovke, v lietadle, na padáku, v lietajúcom balóne, na plti, na lodi a podobne. Na spoločnom stretnutí si vieme rozobrať  možnosti a ich úskalia podrobnejšie, a nájsť tak vhodný kompromis a pripraviť sa naň.
Ak Vám to dovolí čas, a vie niekto z blízkych poskytnúť pomoc, na časť fotografovania si môžete priniesť  aj Vášho zvieracieho  miláčika, ktorý patrí neodmysliteľne k Vám, a na fotografiách by nemal preto chýbať ani vo svadobný deň.
Niekto zvolí do svojich fotografií aj niečo zo svojich záľub a koníčkov, svojej práce, či iných aktivít…

Medze Vašej fantázii nikdy nekladiem, skôr ich uvítam. Vy viete najlepšie, čo by ste na fotografii chceli mať, ale musíte to povedať aj Vášmu svadobnému fotografovi, ktorý situáciu zhodnotí a nájde vhodný postup a prístup.

Čo v prípade nepriaznivého počasia?
Najjednoduchšie je ísť do fotografovho ateliéru. Oveľa krajšie a romantickejšie svadobné fotografie však vzniknú v interiéroch hradov, zámkov, kaštieľov, alebo v hotelových apartmánoch a reštauráciách. Aj túto alternatívu je potrebné s fotografom dopredu prediskutovať a dohodnúť podrobnosti, aby Vás nezaskočilo nič, ani v prípade nepriaznivého počasia.
Za zmienku stojí, a je nutné aj rátať s ňou, aby ste si rezerváciu dohodli u majiteľa alebo správcu príslušného interiéru alebo budovy. Mať jeho súhlas pre fotenie, je jedna vec, druhou je tiež nezabudnúť, že väčšina týchto služieb je spoplatnená (ceny na SK sa pohybujú podľa regiónu a mesta, od služieb, exkluzivity interiéru a pod., od cca 10 do 150 €). Niekde sa platí prevodom na účet a je nutné mať so sebou príslušný doklad o zaplatení, niekde postačí v hotovosti, až počas fotenia.

Čo by nám počas fotografovania nemalo chýbať?
V prvom rade nezabudnite na svadobné obrúčky, svadobnú kytičku a pierko pre ženícha. V kabelke nevesty by nemali chýbať papierové vreckovky, dezodorant, parfum, lesk na pery, matný púder a zapínací špendlík (niekedy zabudnú v kvetinárstve pripevniť špendlík k svadobnému pierku, alebo neveste padá spodnička). Ak ste alergik, alebo beriete dlhodobo lieky, aj tie si pribaľte so sebou. Prípadne majte so sebou aj náhradne topánky na nižšom opätky, alebo aj tenisky, aby Vás neboleli nohy ešte pred svadbou.

Tiež je potrebný mobilný telefón (hoci ho nemám rada pri samotnom fotení), niekedy sa zíde pre kontakt s rodinou, alebo s Vami samotnými, keď meškáte na dohodnutý čas fotenia. Ak sa budete fotografovať v lete, nezabudnite popri fľaši sektu a pohároch, ani na fľašu minerálky. Určite Vám padne vhod.

Ale čo Vám obom, na fotení nesmie chýbať určite, je dobrá nálada, úsmev, radosť, milý pohľad, vľúdne slová, šarm, nadšenie a vtip. V tento deň preč s obavami z vlastnej nefotogenickosti, strachu z publika v meste, posledných hektických chvíľ, ktoré by spolu s nedoriešenými prípravami, mali zostať za dverami bytu, či domu, ešte pred samotným nástupom do svadobného auta.

Čo by sme mali ešte vedieť?
K jemnej, decentnej a slušivej svadobnej vizáži v žiadnom prípade nepatrí vulgárne, vyzývavé a najmä nápadné večerné líčenie, vhodné na plesy a do svetiel reflektorov. Preto nedovoľte sebe alebo vizážistke naaplikovať na viečka očí alebo pleť tzv. glitre a do vlasov spevňujúci lak s glitrami. Na fotografiách to spôsobuje skôr nepríjemné odrazy a reflexy, pripomínajúce lupiny vo vlasoch, a efekt zvliekajúcej sa hadej kože. Tým sa záber znehodnocuje a je potrebné to prácne retušovať.  Popritom, aj na oblečení ženícha a jeho pokožke, zostávajú po Vašich dotykoch stopy, akoby si malé dieťa utieralo o jeho šaty uplakaný nos, a vyzerá aj on vcelku komicky.

Tiež vlastnú celoročnú starostlivosť o pleť neprenechávajte len na vizážistku vo svadobný deň, na jej „čary“ a zaručené triky s make-upom a púdrom. Vaše defekty a nedostatky na pleti tvári a dekoltu, keď im chýba pravidelná starostlivosť a peelingové čistenie, nezakryje ani vizáž, a tobôž nie lacná s lacnými produktmi. Ani sám fotograf s tým veľa neuspeje. Ten to s retušou môže len potlačiť, nie odstrániť.

Ak by sa pri retušovaní fotografií robil drastický zásah do „pleťovky“, takéto fotografie budú už na prvý pohľad pôsobiť umelo, so stopami po zásahu do nich. Nedobrovoľne a neúmyselne z Vás urobíme umelého človeka, masku bez prirodzených mimických drobných vrások v kútiku očí, pri krásnom plnom úsmeve aj v okolí úst. Vaša tvár a krk tak stratí prirodzený reliéf a na fotkách, aj za pomoci zmeny vizáže, Vás mnohí ani nespoznajú, čo isto nechcete.

Svadobné video taktiež nezakryje Vaše nedostatky! nerobí retuše – zostanú v ňom dokonale zachytené. Pri detailných nájazdoch kameraman na Vašu tvár a  krásne svadobné momenty, takto  každého diváka videozáznamu neúmyselne upozorní na Vaľu lesknúcu sa pleť, nedokonalé prekrytie starých jazvičiek, akné, tiež na ňom výraznejšie vystúpia do popredia suché lišaje na tvári… Vám po jeho vzhliadnutí bude skôr do plaču, ako mať chuť ukazovať ho a napokon skončí čo najrýchlejšie v šuplíku.

Preto ak sa chcete tomu vyhnúť, starajte sa o svoju pleť dôsledne a dlhodobo! Doprajte jej v predstihu pred svadbou, dostatok odpočinku, kľudu, vitamínov, kvalitnú a hlavne pre ňu vhodnú kozmetiku, peelingové krémy na odstránenie odumretej pokožky a ošetrovanie nielen doma, ale aj u profesionála.

A čo solárium?
Viem, že mnohé z Vás chcú pôsobiť dokonalo, boja sa bledosti a fádnosti vo svadobných šatách a preto majú predstavu, že len opálená pleť z nich urobí to, o čom snívajú. Ale opak býva pravdou. Či už solárium, alebo prirodzené nadmierne slnenie, pleť skôr vysušuje a poškodzuje, ako splní predstavy o jej zvýšenej kráse. Vrásky skôr vystúpia  na povrch, a ešte viac na ne upozorní make-up a púder, ktorý vstúpi do ich rýh a ohraničí ich a vypichne z tváre.

Keď má Váš partner náhodou i iný typ pleti, a neabsolvovali ste spoločne slnenie, výsledok môže byt ešte hrozivejší. On bude vo svadobný deň celý v čiernom, len tvár biela alebo červená od slnka, a vy v bielych šatoch s umelo opáleným dekoltom a tvarou, budete pri ňom pôsobiť s ešte väčším kontrastom.

Menej býva viac?
Taktiež pri oblečení a doplnkoch v deň svadby platí zásada, že menej býva viac. A to aj za cenu, že Vám v svadobnom salóne, pre svoju vyššiu tržbu, ponúknu nielen svadobné šaty, ale aj závoj, vejár, slnečník, bolerko, štólu, rukavičky, korunku do vlasov… Nie je potrebné mať to na fotografii, alebo na sebe, všetko a naraz! Nie všetko sa k Vám, Vašim šatom a prostrediu, v ktorom fotíme, aj hodí, i za cenu, že to bola tak skvelá kúpa.

.

.

Kam usadiť fotografa počas svadobnej hostiny?
Zverili ste sa do rúk profesionálneho svadobného fotografa, a jeho maximálnou snahou a presvedčením je, že Vám vytvorí tie najúžasnejšie svadobné fotografie. A to nielen zo spoločného exteriérového fotografovania a obradu, ale ak bude dokumentovať aj svadobnú hostinu, je dôležité, aby bol stále v centre diania, teda usadiť ho tam, kde ste Vy a svadobní hostia, nie mimo svadobnú sálu, odkiaľ nemá prehľad o situácii na hostine, lebo nepredvídané situácie sa nedajú zachytiť len intuíciou alebo za pomoci telepatie, tie situácie musím aj vidieť!

———————————————————————————————————————

Dobrá rada na záver
Pri plánovaní a zariaďovaní  všetkých častí svadby, i jej podstatných detailov, sa nechajte viesť vlastným rozumom, citom, a hlavne srdcom a empatickým cítením.
Je to Vaša svadba, tak si do jej niektorých častí nedávajte veľmi zasahovať názormi a nariadeniami Vašich blízkych, či kamarátok, ktorí si cez Vás a Vašu svadbu chcú plniť vlastné sny. Nech by to mysleli akokoľvek dobre, ak danú situáciu Vy cítite inak, spoľahnite sa na svoju intuíciu a konajte podľa seba.
Je fajn vypočuť si aj ich názory, aby mali pocit, že ich neignorujete. Ale záverečné slovo by ste mali mať Vy dvaja a Vaše plány, sny a predstavy, nie možno trošku staromódne názory, už prežité tradície a spoločenské klišé.

Ak som sa Vás názormi opísanými vyššie i nepriamo dotkla, alebo ste sa v nich našli sami, a nepáči sa Vám môj názor, ospravedlňujem sa. Považovala som však za vhodné, aby ste vedeli aj o negatívnych stránkach okolo svadby. Nemám dôvod klamať svojim klientom a za každú cenu im vo všetkom pritakávať a robiť sa falošným priateľom. Podobných ľudí máte iste okolo seba viac než dosť. Ak som na niečo v predchádzajúcich riadkoch pozabudla, bolo to neúmyselné, vopred sa ospravedlňujem a napravím to svojou odpoveďou na spoločnom osobnom stretnutí.

Na úplný záver mi nezostáva viac, než Vám zapriať príjemné svadobné prípravy, málo stresu a prekážok, nech vyjde nielen celý Váš svadobný deň, ale celý spoločný život Vás dvoch podľa želaní Vašich najbližších!

Ďalšie zaujímavé rady a informácie na otázky, ktoré sa týkajú svadby a všetkého čo s ňou súvisí, nájdete v kategórii s názvom „Bedeker pre nevestu“

.

.
Ako fotíme svadby?
https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/galeria-svadieb/
.

————————————————

Pri objednávke profesionálnych svadobných FOTO služieb našim klientom, vieme odporučiť osvedčených dodávateľov z oblasti kaderníckych, vizážistických, dekoratérskych a flóristických služieb, ako aj  prenajímateľov svadobných limuzín, automobilov, kočov, kontakty na svadobné koordinátorky, svadobné salóny,  DJ-ov, svadobné kapely, svadobných starejších,  a tiež ústretové a prvotriedne TOP hotely, reštaurácie, cateringové služby,… s ktorými máme osobné pozitívne skúsenosti.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.s

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk  ). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.