Svadobné povery

Povery a zvyky existujú medzi ľudstvom už od jeho počiatkov. Veľa z nich pramenilo zo symbolizmu, či len z ľudových a náboženských tradícií, viery v zlých duchov a zo strachu z racionálne nevysvetliteľnej reality. Spájali sa s nimi všetky okolnosti života, svadby nevynímajúc. Pôvod mnohých zvykov môžeme vypátrať už v egyptskom staroveku, ich boom zažil najviac európsky stredovek. Na našom území mnohé z nich pretrvali dodnes, aj keď len vďaka milému zvyku pre zachovanie tradícií.

Aj keď ste nikdy na žiadne povery neverili, a ani veriť nemienite, možno práve počas predsvadobných stresov Vám pomôžu zastaviť sa, spomaliť, či len pousmiať nad tým, čoho všetkého sa máte vystríhať, alebo aké rituály a zvyky by ste mali prísno dodržiavať. Omnoho dôležitejšia, je ale Vaša vzájomná láska a odhodlanie žiť spolu, nie predpovedanie spoločnej budúcnosti podľa dávnych povier.

Šaty pre nevestu Nevesta má mať vo svadobný deň oblečené len biele šaty (tie však v skutočnosti prišli do módy v 40. rokoch 18. stor., keď sa kráľovná Viktória rozhodla vymeniť tradičné strieborné šaty za biele. Predtým si všetky nevesty obliekali svoje najlepšie – slávnostné, nedeľné šaty).

Závoj pre nevestu Každá nevesta má byť zahalená do závoja (v časoch dohodnutých sobášov nebolo snúbencom povolené vidieť sa pred sobášom. Rodičia sobášených sa báli, že sa nevesta nebude ženíchovi páčiť a on ju odmietne, tak bola odhalená až pred oltárom. Nevesty v starom Ríme a Grécku nosievali závoje pestrej žltej a červenej farby ako ochranu pred vplyvom zlých duchov).

Niečo staré, niečo nové, niečo modré, niečo požičané Tento klasický anglický zvyk pre šťastné manželstvo, diktoval neveste mať na sebe tieto veci, z ktorých každá má samostatný význam. Niečo staré (predstavuje život nevesty za slobodna) – môže to byť rodinný šperk alebo závoj. Niečo nové (značí, že sa začína nová kapitola v jej živote) – svadobné šaty, spodná bielizeň, topánky a pod. Niečo modré (modrá je farba vernosti a čistoty) – zväčša je to podväzok. Niečo požičané (symbolizuje svojou hodnotou priateľstvo, lásku) – čokoľvek, čo požičajú na tento deň priatelia alebo rodina.

Svadobná kytica V minulosti sa kytica musela viazať zo silne aromatických bylín ako tymian a cesnak, ktoré mali zahnať zlých duchov a prekryť pach tých svadobných hostí, ktorý sa s nestihli okúpať.

Družičky nevesty Aby družičky zmiatli zlých duchov, ktorí by chceli neveste ublížiť obliekali sa aj s  nevestou do rovnakých šiat.

Svadobná obrúčka Symbolizuje svojím tvarom, že manželstvo trvá naveky, keďže kruh sa nikde nezačína a nekončí. Podľa historikov sa prvé svadobné obrúčky objavili už v dobách keď muži priväzovali na ruky a členky svojich žien zapletané náramky, aby ich duch neuletel. Prvé obrúčky boli konopné a museli sa pravidelne vymieňať. V starom Ríme konope nahradilo železo, neskôr zlato ako symbol čistoty. Pôvodne sa nosievali na ukazováku, až neskôr na prstenníku, lebo sa tradovalo že ním prechádza tepna – čakra, ktorá vedie priamo do srdca. Taliani začali do obrúčok vsádzať diamanty, lebo tie boli zrodené z „ohňa lásky“. Niekde sa obrúčky nosia na pravej ruke, snubné prstene na ľavej.

Hádzanie lupeňov ruží Zo symboliky plodnosti vyplývala družičkám, alebo malým deťom, úloha pred svadobným obradom posypať cestu k oltáru lupeňmi ruží.

Sypanie ryže Pretože sa verilo, že svadba prináša šťastie, tak prítomní hádzali na mladomanželov orechy a zrno, aby im aj sebe zabezpečili bohatú žatvu a zdravé deti. Tradícia sypania ryže tiež predstavuje plodnosť a pochádza z Ázie.

Vítanie chlebom a soľou Vychádza z povery, aby mali mladí v novom príbytku všetkého hojnosť.

Svadobný prípitok Tento rituál začal vo Francúzku, tam na dno pohárov ženícha a nevesty kládli kúsky chleba. Ten z manželov, ktorý prehltol svoj chlieb ako prvý, sa podľa tradície stal pánom spoločnej domácnosti.

Rozbíjanie porcelánu – keďže podľa povier, sa zlí duchovia boja hluku, tak v Európe sa za týmto účelom rozbíjali taniere. Týmto spôsobom sa taktiež snažili odohnať chudobu od mladomanželov. V Amerike sa dodnes na odohnanie zlých duchov pripevňuje za auto novomanželov špagát s konzervami.

Prenesenie nevesty cez prah Manžel prenáša manželku cez prah nového príbytku, aby ju symbolicky ochránil pred zlými duchmi, ktorí sa skrývajú pod prahom domu.

Svadobná torta Za rímskeho impéria sa svadobná torta piekla z pšenice a jačmeňa. Pri svadobnom obrade ju ženích rozlomil nad hlavou nevesty ako symbol plodnosti a svadobní hostia potom zápasili o to, kto si z nej domov odnesie väčší kúsok pre šťastie.

Odhodenie svadobnej kytice V staroveku ľudia verili, že nevesta je mimoriadne obdarená šťastím. Svadobčania si často odtrhli kus z nevestiných šiat, aby sa z neho ušlo aj im. Odhodenie svadobnej kytice vzniklo asi v 14 stor. v snahe mladuchy podeliť sa o svoje šťastie, ale zároveň sa vyhnúť ďalšiemu obťažovaniu od svadobčanov. Nevesta sa na konci svadobného obradu, alebo pred polnocou, otočila chrbtom k ešte nevydaným prítomným dievčatám a odhodila svoju kyticu. Tá, ktorá ju chytila, sa vydá najskôr.

Zahodenie podväzku Je mužským variantom zahodenia kytice. Ženích zahodí podväzok nevesty medzi slobodných mužov, a tak sa rozhodne o osude ďalšieho ženícha.

Redový tanec  V časoch dohodnutých sobášov dostával ženích nevestino veno až po uzavretí manželstva, niekedy dokonca až po narodení potomka. Peniaze vyzbierané počas redového tanca preto pomohli budúcim manželom získať peniaze pre začiatok.

Z TRADIČNÝCH POVIER…

Čo vo svadobný deň podľa povier prináša šťastie?

•    Keď sa svadba koná v kostole, v ktorom bola pokrstená nevesta.

•    Keď budúca nevesta niekoľko dní pred svadbou postaví svoje svadobné topánky na parapet otvoreného okna.

•    Keď nevesta opustí svoj dom prednými dverami a vykročí pravou nohou.

•    Keď na ňu zasvieti slnko, alebo keď uvidí dúhu.

•    Keď stretne čiernu mačku alebo kominára.

•    Keď má nevesta na sebe: niečo biele, niečo staré, niečo nové, niečo požičané a niečo modré.

•    Keď má nevesta na nohe podväzok ako symbol panenstva, ktoré jej ženích zoberie (podväzok má byť na ľavom stehne).

•    Keď ženích nevestu uvidí až v kostole, jej tvár je zakrytá závojom, a až po zložení sľubu vernosti jej závoj zloží.

•    Keď svadobný pár pri vchádzaní do kostola prekročí jeho prah pravou nohou.

•    Keď mladomanželia zazrú v deň svojej svadby holuby.

•    Keď počas svadobného obradu sviečky horia rovno a ich plameň je vysoký, manželstvo bude šťastné a trvalé.

•    Keď je počas svadobného dňa pekné počasie, zvestuje im to krásny a šťastný život.

•    Keď počas svadobného obradu prší, padá im šťastie z neba. Šťastie tiež prináša peniaz v topánke, kocka cukru a kôrka z chleba vo šve svadobných šiat (to preto, aby sa mladomanželom žilo sladko a nikdy im nechýbali peniaze ani jedlo).

•    Keď nevesta pri oltári vykročí pravou nohou pred ženíchom, prevezme vládu v domácnosti (keď vykročí z kostola ľavou nohou, bude pod papučou. Kto z novomanželov po svadbe kúpi niečo ako prvý, bude rozhodovať o financiách. A ten z manželov, ktorý v novej domácnosti šliapne prvý na nohu tomu druhému, bude vládnuť).

Čo vo svadobný deň podľa povier prináša nešťastie?

•    Keď si budúca nevesta svoje svadobné šaty skúša, aj keď to nie je nevyhnutné, alebo pre vlastné potešenie.

•    Keď sa nevesta vo svadobný deň pozerá do zrkadla, keď je už kompletne oblečená.

•    Keď má nevesta vo svadobný deň na sebe niečo ružové alebo červené (prinesie jej to nešťastie alebo chorobu).

•    Keď nevesta v deň svadby prejde popod visiacu bielizeň (môže jej to priniesť ťažkosti pri pôrode).

•    Keď má nevesta vo svadobný deň na sebe perly (tie symbolizujú slzy, čo znamená, že v manželstve bude veľa plakať).

•    Keď budúci ženích uvidí nastávajúcu vo svadobných šatách skôr ako vo svadobný deň.

•    Keď ženích vo svadobný deň uvidí nevestu ešte pred svadobným obradom (zvyk pochádza z čias, keď sa konali dohovorené svadby a otec nevesty sa bál, že keď ženích uvidí nevestu a náhodou by sa mu nepáčila, od zväzku odstúpi).

•    Keď nemá ženích vo svadobný deň pri sebe finančnú hotovosť.

•    Keď nevesta uvidí prebehnúť cez cestu prasa alebo aj prechádzať pohrebný sprievod.

•    Keď mladomanželia vo svadobný deň uvidia kŕdeľ vrán, ich budúcnosť nemusí byť najlepšia.

•    Keď ženích a nevesta zistia, že doma niečo zabudli a vrátia sa pre to domov (mali by poslať niekoho zo známych alebo z rodiny, ale nikdy nie oni sami).

•    Keď si obrúčky mladomanželov skúša niekto iný, či pred svadbou, alebo aj po nej.

•    Keď sa mladomanželia vo svadobný deň otočia (pred obradom alebo po ňom).

•    Keď sa plameň sviečky v kostole  chveje a zhasína, manželstvo budú skúšať problémy a smola.

•    Keď sa náhodou prsteň pri navliekaní zošmykne (manžel ho musí znova nasadiť na manželkin prst. Keď spadne hrozí, že komu prsteň spadol, ten zomrie ako prvý. Ak sa aj odkotúľa od oltára, prinesie to dvojité nešťastie. Ak sa obrad koná v kaplnke a prsteň sa dokotúľa až k náhrobnému kameňu, znamená to smrť manžela, ak je v hrobke pochovaný muž, alebo manželky, ak je tam pochovaná žena).

•    Keď si manželia predčasne zložia prstene privolávajú rozpad manželstva, manželovu smrť, alebo stratu manželovej pozornosti.

•    Keď sa počas svadobného obradu preženie nad kostolom búrka, bude manželstvo bezdetné.

•    Keď si slobodné ženy a dievčatá skúšajú svadobné šaty nevesty, môže to spôsobiť, že sa nikdy neoblečú do vlastných svadobných šiat.

•    Keď dostanú mladomanželia nevhodný svadobný dar (napr. ostré predmety – nože a nožnice, zrkadlo alebo vreckovky).

Ďalšie zaujímavé rady a informácie na otázky, ktoré sa týkajú svadby a všetkého čo s ňou súvisí, nájdete v kategórii s názvom „Bedeker pre nevestu“

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

————————————————

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.