Otázky od záujemcov

Fotíte aj portréty a booky?
Fotobook je vlastne album s prezentáciou najlepších portrétov – záberov na klienta/klientku (v užšom zmysle i modelku) v rôznom oblečení, v rôznych pózach, na rôznych miestach.

Jeho pôvodnou úlohou bolo prezentovať fotený objekt na rôznych castingoch, kde profesionálny agent už pri letmom prelistovaní vie posúdiť, či je modelka pre potreby ich agentúry vhodným objektom.

.

V súčasnosti sa pod bookom rozumie už aj set fotografií určený i bežným ľudom, do súkromného archívu alebo na osobnú prezentáciu ako set fotografií. Celý scenár fotenia i všetko potrebné na fotenie dohodneme vopred na stretnutí.

Fotím bez rozdielu veku, ako dievčatá a ženy (ale i mužov), ktoré nemali s modelingom žiadne skúsenosti, ale aj mladé modelky. Viac z mojej práce tu. Cenník k nahliadnutiu tu.

.

Robíte aj fotografie ako FTP?
Samozrejme! Privítam aj taký druh spolupráce. Čo je to TFP  (z angl. Time for photo)? Je to spôsob fotenia, kedy fotograf neplatí modelu za fotenie. Podobne ani model fotografovi. Pre oboch z tejto spolupráce vyplývajú záväzky nafotiť zábery, vybrať  z nich dohodnutý počet a odovzdať ich fotenému.

Obom stranám tak slúžia na obohatenie svojho portfólia. Pred fotením je vhodné spísať navzájom zmluvu. Viac info a ukážok práce tu.

.

Čo mám urobiť pred fotením?
Zatelefonovať, poslať mail, dohodnúť stretnutie, špecifikovať druh fotenia a požadovaný výstup z neho, chuť a ochotu fotiť sa, dobrú náladu, zmysel pre humor, vedieť alebo aspoň sa snažiť zakomponovať do záberov svoje emócie, rôzne výrazy tváre, nespoliehať sa úplne na fotografa. Vaše zábery sú predsa o Vás samých. Možno nezaškodí od foteného objektu i trošku exhibicionizmu, či hereckého talentu, ale aj počúvnutie rád od fotografa. Tiež netreba zabudnúť na vhodné oblečenie, doplnky, obuv, vizáž, starostlivosť o seba…

.

Kto je pri fotení prítomný?
Štandardne je pri fotení len snímaný objekt a ja. Počas fotenia mi môže, po Vašom súhlase, asistovať aj ďalšia osoba. Ak to vyžaduje technická stránka zamýšľaného záberu, aj ďalší fotograf.

Ak nie ste ešte plnoletý, tak je potrebný aj jeden z Vašich zákonných zástupcov.

.

.

Môže prísť na fotenie so mnou aj moja mama alebo kamarátka?
Ak to považujete, aj napriek svojej plnoletosti, za potrebné, môžu prísť. Mám však skúsenosť, že fotenie je čisto Vašou osobnou záležitosťou a málokto je takým exhibicionistom, že mu prítomnosť ďalšej osoby neprekáža.

Málo z Vás tiež znesie nemiestne poznámky o Vašom momentálnom výraze tváre, či póze tela, a hneď je po nálade.

.

Čo si mám priniesť na fotenie?
Môžete si priniesť veci, ktoré Vás vystihujú, či už je to oblečenie, športové náčinie, obľúbené veci, niečo z vlastných koníčkov…

Uvedomte si, že fotografie znesú výraznejšie a extravagantné oblečenie a doplnky ktoré sú odvážne na bežné nosenie. Patria sem elegantné (večerné) šaty, športovejšie oblečenie, rôzne tričká, topy, blúzky, ale aj jednoduché nohavice (rifle), sukne, plavky. Z obutia lodičky alebo sandále na vysokom opätku, čižmy na vysokom opätku.

Z doplnkov klobúk, parochne čiapka, šatka, šál, náramky, náhrdelníky, náušnice, okuliare (aj dioptrické)… niečo na zopnutie vlasov. Nezabudnite ani na pekné spodné prádlo, košieľky, podväzky, sieťované pančuchy, samodržiace pančuchy, korzety, šperky… všetko, čo robí ženu ženou. Zo všetkého max. po troch kusoch. Ak fotíme v exteriéri, nie je nutná takáto prehnaná výbava:)

.

Ako sa starať o pokožku tela pred fotením?
Dôležitá je dôkladná depilácia, ideálne tak dva dni pred foto termínom, aby nebola pokožka zbytočne podráždená. Môže byť aj mierne opálená pokožka zo solária, ale ani to netreba preháňať, najmä nie tesne pred fotením.

Nezabudnúť i na dôslednú hydratáciu a premastenie pokožky celého tela, aspoň v podobe pleťového mlieka, aby sa na nej nevytvárali suché miesta a lišaje.

.

Čo s vlasmi pred fotením?
Vlasy vám upraví odporúčaná vizážistka alebo Vaša kaderníčku. Mali by byť umyté ale deň vopred.

Mám ale odskúšané, že niekedy lepšie vynikne prirodzená domáca úprava, rozpustené vlasy… Výstup kaderníčky totiž nemusí korešpondovať s tématikou fotenia, a celkový dojem z fotografie je potom menej pôsobivý.

.

.

Čo s pleťou, očami, mihalnicami, nechtami?
Ideálne je, ak prídete na foto termín už pripravená od vizážistky. Niekedy ale zastávam názor, že aj sama klientka sa vie dostatočne a vhodne upraviť, aby to korešpondovalo so žánrom fotografií. Vyznieva gýčovo, ked fotím glamour, či portrét a namiesto prirodzenej zvodnej vizáže a voľných vĺn vlasov, mám klientku s večerným slávnostným účesom s vypnutými vlasmi a líčením vhodným k plesovým šatám. Oči majú byť oddýchnuté, po dostatku spánku, žiaden alkohol, ponocovanie. Ak máte prikrátke mihalnice, nechajte si naaplikovať umelé trsy. Nezabudnite na upravené  nechty.

.

Kde sa budeme fotiť?
Fotiť sa dá v prenajatom ateliéri, alebo podľa požiadaviek klienta a výsledných záberov, v zaujímavom interiéri hotelového apartmánu, prenajatom inom priestore, v súkromí vášho príbytku, alebo na dohodnutom mieste.

Ak mi ročné obdobie, slnečný svit a žáner fotografie dovolia, uprednostňujem skôr zaujímavý exteriér. Ten poskytuje najviac možností a zaujímavých scenérií, ale sme odkázaní na počasie a dobré svetlo.

.

Ako sa mám tváriť počas fotenia?
Buďte prirodzené a sami sebou. Klientov nenútim do toho, čo im je neprirodzené. Záleží mi na tom, aby boli fotografie podľa ich predstáv, zároveň estetické a vkusné i príjemné na pohľad, ale občas i rada usmerním.

Mnohí už majú „odpozerané“ niektoré pózy z časopisov a natrénované ich pred zrkadlom, čo tiež nie je na škodu veci, pokiaľ tá póza je pre Vaše telo a mimiku prirodzenou.  Počas fotenia Vám poradím,čo s Vašimi rukami, nohami, akú pózu zvoliť vzhľadom k Vašej postave, oblečeniu, alebo požadovanému výstupu zo záberu.

.

Ako dlho trvá fotenie?
Pre nekomerčné fotografovanie nemám presne stanovený časový limit, ten ovplyvňujú rôzne faktory, ako napr. výdrž objektu, ochota fotiť sa, špecifické požiadavky, ročné obdobie, slnečný svit. Optimálny čas je obvykle od 1 do 3 hodín, ale každý organizmus znesie inú časovú a psychickú záťaž, ktorá sa odrazí aj na výraze tváre, úsmeve, gestách jeho tela a pod.

Fotenie môžeme po dohode rozložiť i na viac termínov.

.

.

Aký čas vopred sa musím objednať na fotenie?
Objednávku na fotenie, okrem svadobného fotenia,  stačí rezervovať 1 až 2 týždne vopred, pokiaľ nemám už plný diár pre príslušné obdobie, v ktorom máte záujem fotiť sa. Svadobné fotenie si spravidla klienti objednávajú pol roka až rok vopred.

Pre svadobné fotografovanie je vhodné zarezervovať termín a zaplatiť zálohu v dostatočnom časovom predstihu. Na vychytené termíny i rok vopred.

.

Kedy budú fotky hotové?

Termín dodania materiálu po nafotení nekomerčných fotografií (portréty, detské, rodinné, snúbenecké manažérske fotografie, booky, …  je cca do 2 týždňov.

Pre komerčné fotenie (právnické osoby, firemné akcie…)  podľa súrnosti, potreby klientov, objemu prác a množstva nafoteného materiálu. Spravidla  od 24 hodín do 2 týždňov. Termín dodania materiálu a celej zákazky zo svadobného fotenia sa pohybuje, v závislosti od termínu konania svadby a od objednaného balíka služieb spravidla od 2 do 6 týždňov.

Fotografie obvykle odovzdávam v elektronickej podobe na CD/DVD. Všetky finálne zábery prejdú postprodukciou. Ak máte záujem o tlačenú podobu fotografií, je to vecou dohody. Cena za dodanie tlačených fotografií bude cenou za ich výrobné náklady.

.

Pre aký účel môžem použiť svoje fotografie?
Fotografie, ktoré bežne zhotovujem klientom (booky, sety – portréty, fotografie civilné, rodinné, detské, imidžové a pod.) zaraďujem medzi nekomerčné fotenie. Teda nebudú poskytnuté tretím osobám, klient ich nepoužije pre reklamné či komerčné ciele a nebudú poskytnuté ani médiám za úplatu. Voľne ich môže šíriť len v internetovej podobe, a to snímkami označené logom zhotoviteľa, z pripravenej zložky na CD. Ich termín dodania je spravidla do 2 týždňov, svadobné fotografie v rozpätí 2 až 6 týždňov.

Pre komerčné účely je čas dodania zákazky na vzájomnej dohode. V štádiu objednávky služieb reagujem na požiadavky z listu alebo mailu, a spravidla spisujem i licenčnú zmluvu. Ak klient chce svoje fotografie použiť pre komerčné ciele, musím byť na to vopred upozornená,  podľa autorského zákona mu následne udelím môj písomný súhlas. Je možné že budú potrebné i ďalšie náležitosti. Inak sa firemný klient vystavuje postihu podľa autorského zákona. Odovzdaním hotovej práce/zákazky sa však nevzdávam autorských práv k svojmu dielu.

Zaujímavý podporný článok k autorstvu fotografií a textov na internete nájdete i tu.

.

Prierez celou tvorbou nájdete:
https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

————————————————

Pri objednávke profesionálnych svadobných FOTO služieb našim klientom, vieme odporučiť osvedčených dodávateľov z oblasti kaderníckych, vizážistických, dekoratérskych a flóristických služieb, ako aj  prenajímateľov svadobných limuzín, automobilov, kočov, kontakty na svadobné koordinátorky, svadobné salóny,  DJ-ov, svadobné kapely, svadobných starejších,  a tiež ústretové a prvotriedne TOP hotely, reštaurácie, cateringové služby,… s ktorými máme osobné pozitívne skúsenosti.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.