Tipy pred pohovorom

Každý z nás po skončení štúdia absolvoval aspoň raz v živote pracovný pohovor. Ešte pred ním sme však museli zaslať budúcemu zamestnávateľovi štruktúrovaný životopis – Curriculum Vitae (CV) a motivačný list.

Pre pracovné oblasti, kde je požadovaná i osobná komunikácia s klientmi a zákazníkmi, sa obvykle požaduje aj priloženie aktuálnej fotografie uchádzača o povolanie. Kvalitne nafotený a technicky zvládnutý portrét, priložený k profesnému CV,  z nás , tak už v predstihu, urobí  zaujímavý „artikel“,  a pričiní sa o budúci úspech!

Aké kritériá sú kladené na fotografiu priloženú ku Curriculum Vitae?

Portrét, určený pre doloženie k CV,  dotvára komplexný pohľad budúceho zamestnávateľa na uchádzača o vypísanú pracovnú pozíciu vyžadujúcu každodenný  kontakt s verejnosťou alebo  reprezentovaním spoločnosti. Zaslaná fotografia by mala mať skôr konzervatívny – formálny nádych. V bežnej praxi na ňu kladieme nasledujúce požiadavky:

– z osoby zobrazovaná len tvár a plecia,
– v prirodzenej póze (najvhodnejšie po sediačky), bez gest tela,
– zachytávajúca aktuálny vek osoby, farbu vlasov, bez výrazného líčenia,
– prirodzený, najlepšie formálny, výraz tváre, bez emócií,
– vo vhodnom formálnom (spoločenskom) oblečení, bez odhalených pliec a výrazných farebných doplnkov,
– vytvorená profesionálnym fotografom, dostatočne jasná, ostrá a vieryhodná,
– pozadie za osobou čisté, najlepšie neutrálne, jednofarebné, nerušivé.

Poznámka: Ak sa pracovná pozícia spája s marketingom, reklamou, umením a pod., môžete, zaslanou fotografiou, mierne popustiť uzdu vlastnej fantázii. Dovolené je zaslať i imidžovú, mierne uletenú, veselú fotografiu. Jej úlohou bude odlíšiť vás od iných, vypichnúť z davu, alebo upútať na vašu kreativitu a umeleckého ducha.

Ukážky manažérskych, biznis a imidž fotografií sa nachádzajú v galérii.

TIPY A TRIKY PRE ÚSPEŠNOSŤ NA PRACOVNOM POHOVORE

Mnohí z nás, keď sa chceli vyhnúť návšteve fotoateliéru, alebo mali pred jeho návštevou zábrany, zvolili narýchlo neaktuálnu, alebo nepôsobivo nafotenú amatérsku fotografiu vlastnej podobizne. Neuvedomili si pritom, že týmto krokom si možno, neúmyselne a vopred, zmarili cestu k zaujímavej profesii, pretože ich budúci zamestnávateľ vylúčil z databázy adeptov, ešte pred samotným pohovorom.

Ako sa vyhnúť podobným prešľapom?

Odpovede zachytáva článok v Národnej obrode, a z neho priložená citácia: „V marketingu vašej osoby hrá veľmi dôležitú úlohu fotografia tváre alebo celej postavy, ktorú mnohí zamestnávatelia vyžadujú ako súčasť podkladových materiálov. Ak pošlete starú (maturitnú, napriek tomu, že ste maturovali pred desiatimi rokmi), nekvalitnú či neprimeranú snímku (z letnej dovolenky) alebo (a to je najhorší prípad) fotografiu z automatu, budete šetriť na nesprávnom mieste. Vyhľadajte preto dobrého fotografa a v spolupráci s ním urobte fotografie, na ktorých budete vyzerať tak, ako sa pred potenciálnym zamestnávateľom plánujete prezentovať.“… Celý článok je prístupný tu.

OBLEČENIE A PRACOVNÝ POHOVOR

V dnešných časoch, keď doznieva nová celosvetová  hospodárska kríza a jej dôsledok – nedostatok voľných pracovných miest  na pracovnom trhu, má veľa z ľudí problém nájsť, nielen kvalitnú a dobre platenú prácu, ale prácu ako takú vôbec. Často mnohí z nich stoja pred veľmi náročným a zdĺhavým procesom. Aj keď sú absolventmi prestížnej vysokej školy, hovoria za nich excelentné predchádzajúce pozície, alebo získané vedomosti a zručnosti, predvedú na pohovore širokú škálu skúseností, patričné vyjadrovacie schopnosti, či rýchle reagovanie na modelové situácie, na výberom konaní sa pozornosť povereného pracovníka zameriava i na oblečenie nádejného budúceho zamestnanca, a v tom mnohí zlyhávajú. Preto je isto namieste odpoveď na otázku: „Ako sa vhodne obliecť a získať zaujímavú prácu?“.

Prvé sekundy pohovoru patria k tým najdôležitejším. Skôr ako poviete prvé slová, prehovorí za vás celkový dojem, podanie ruky, držanie tela, chôdza, ale aj správna voľba decentného oblečenia. Pretože ak nesplníte zamestnávateľove kritériá, a zlyháte i v jeho dojme, prednosť dostane niekto iný.

MUŽ NA PRACOVNOM POHOVORE

Pokiaľ je muž pozvaný na pohovor, spravidla sa má riadiť typom pozície, o ktorú sa uchádza. Oblečie sa inak, ak sa hlási na pozíciu TOP manažéra, inak pre obvyklú administratívnu prácu, alebo do výroby. Vkusným oblečením však nikto nikdy nič neskazí! V šatníku žiadneho muža, by nemal preto chýbať oblek tmavej farby, jednofarebná alebo jemno prúžkovaná košeľa, k nej slušivá viazanka. Netreba zabudnúť ani na jej správnu dĺžku a vhodný uzol. Topánky voľte najlepšie čiernej farby a dolaďte k nim aj doplnky (opasok, ponožky, tašku, kufrík).

Muži by nemali mať na sebe náramky, prívesky a náušnice. Povolené sú len prstene v primeranom počte a hodinky. Aj prípadné tetovanie, pokiaľ ide o serióznu prácu, by malo byť pred očami budúceho zamestnávateľa, alebo personalistu, dobre ukryté. Tetovanie, vo svete biznisu a podľa spoločenskej etikety, totiž nabáda k predsudkom, že zamestnávateľ má pred sebou ešte nevyzretého a málo seriózneho človeka.

 

ŽENA NA PRACOVNOM POHOVORE

Podľa všeobecnej mienky je zaužívanou dogmou, že viac pred zamestnávateľom uspeje mladá slobodná a príťažlivá slečna, ako rozhľadená, skúsená a zrelá žena. Môže to vyplynúť z päť hlavných aspektov. Jedným je dôvod, že mladá slečna nie je ovplyvnená zaužívanými praktikami od predchádzajúceho zamestnávateľa, nie je prieberčivá v práci, má menej, alebo žiadne skúsenosti, nepožaduje vyššie finančné ohodnotenie ako bola zvyknutá, a na pohovore vie očariť mužské osadenstvo, ktoré niekedy oslepne a nerozmýšľa triezvo. Častokrát jej však málo vyzretý intelekt a vyzývavejšie oblečenie spôsobí, že prednosť dostane decentná, skúsená, rozhľadená, a aj vekom staršia, osoba. Podmienkou je, aby okrem skvelých referencií a 100 % pracovných výkonov, aj ona o seba dbala, vedela s citom k svojmu veku prispôsobiť módne trendy a svoj zovňajšok mala upravený, aj keby bola neviem ako uťahanou matkou piatich detí.

Na pohovor, by preto mala prísť každá žena v slušivom biznis oblečení, teda v striedmych šatách, v sukňovom alebo nohavicovom kostýmčeku, určenom pre formálne záležitosti. Oblečenie by malo byť navzájom zladené aj s doplnkami, v decentných pastelových farbách, ale najlepšie v čiernej alebo sivej. Dĺžka sukne alebo šiat sa odporúča voliť pod kolená. Ku kostýmu obliecť najlepšie bielu blúzku, svetrík, alebo body, prípadne prizdobiť šatkou na krk. Topánky majú ladiť s oblečením, výška opätku nie viac ako 5 – 6 cm. Vziať si môže i drobnú bižutériu, nie viac ako 5 ks (napr. nenápadné náušnice, retiazka s príveskom, prsteň, hodinky). Hlavne nič vyzývavé, nadrozmerné, gýčové, pokiaľ sa neuchádza o miesto späté s módnym priemyslom, médiami, alebo v umeleckých sférach.

Neodporúča sa obliecť si farebnú spodnú bielizeň, ktoré presvitá z oblečenia, alebo je s ním v silnom kontraste, rušivo a vyzývavo pôsobí i krajková bielizeň. Ak potrebujete skryť nedokonalosť postavy, a zmenšiť problémové partie tela, použite tvarovaciu a sťahujúcu spodnú bielizeň.

.

.

„Tucet“ A JEHO ŠTYRI ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ PRE PRVÝ DOJEM

1: Prvých 12 slov – prvé slová, ktoré poviete na stretnutí majú obsahovať nejaké pozitívne posolstvo. Napr.: „Ďakujem, že ste ma pozvali na pohovor… našli si čas…, Rada Vás spoznávam, a pod.“.

2: Prvých 12 krokov – kroky na úvod, ktoré urobíte majú byť sebaisté a ladné.

3: Prvých 12 palcov – teda cca 30 cm od najvyššieho bodu postavy, smerom dolu má byť perfektne upravených (vlasy, golier, viazanka, šatka, make-up,…).

4: Posledných 12 palcov – opäť cca 30 cm od zeme, má byť perfektne zladených s celou osobou a jej osobnosťou (pozor teda na topánky, ich podrážky, opätky, podpätky, ale aj ponožky, nohavice, pančuchy…)

.

Ako fotím?
https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

.

————————————————

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk  ).Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim klientom, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.