Trendy pre rok 2012

 

Svadobné trendy pre rok 2012, predznamenali svetové módne móla, v dostatočnom časovom predstihu, ešte v roku 2011. Byť trendy nevestou, neznamená iba šokovať extravagantným modelom. Stačí zvoliť menej typické doplnky, ozdobu do vlasov, málo tradičný model šiat, a máte zaručené, že na vašu svadbu nik len tak ľahko nezabudne. Ak ste jednou z tých, čo uvažujú nad svadbou, v tomto numerologicky zaujímavom roku, nasledovné riadky vám poslúžia ako drobná inšpirácia.

Podľa svetových odborníkov na svadobnú módu sa má, tá tohoročná, niesť v duchu motta „prirodzený štýl gréckej bohyne, romantika podľa vzoru minuloročnej kráľovskej anglickej svadby, ale aj retro look hollywoodskych hviezd“. Všetky štýly, by ste nemali ale  navzájom miešať. Postačí vybrať jeden ústredný motív, a preniesť ho do svadobných šiat, kytice, ale aj do použitých doplnkov a svadobných dekorácií v sále či na stoloch. Nezabudnite pritom ani na ženícha, ktorý by mal byť s nevestou a jej štýlom zladený.

 

SVADOBNÉ TRENDY PRE NEVESTU

V ponuke slovenských svadobných salónov dominujú aj pre tento rok exkluzívne svadobné a spoločenské šaty španielskych, belgických a austrálskych značiek. Patria sem: AIRE BARCELONA, ALYCE DESIGNS, ALLURE BRIDALS, BENJAMIN ROBERTS, BLUE BY ENZOINE, EDDY K., FLIRT by MAGGIE SOTTERO, ISABELL DE MESTRE, JASMINE BRIDAL, JESUS PEIRO, LA SPOSA, LINEA RAFFAELLI, LUXUAR FASHION, MAGGIE SOTTERO, MARYLISE, Pronovias, ROSA CLARA, SAN PATRICK, SOTTERO AND MIDGLEY,…

 

Svadobné šaty
Svadobné šaty nevesty hádam najviac podliehajú každoročným zmenám a módnym trendom. Pre rok 2012 módni dizajnéri a guru mágovia presadzujú hlavne romantiku v duchu viktoriánskeho štýlu, šaty majú byť ale vyrobené zo súčasných ľahučkých látok. Návrhári tak vyšli z prirodzenej potreby neviest, cítiť sa, a pohybovať aj vo svadobných šatoch, pohodlne a voľne. V móde sú volániky a jemné popodvihované širšie sukne, vďaka ktorým šaty pôsobia nadýchano. K tomu prislúchajú korzety, vysoký výstrih, dlhé rukávy a zdobenie čipkou. Romantickým šatám nesmie chýbať ani tyl, mušelín a štrasové aplikácie. Tie dodajú šatám krásny lesk, samé o sebe sú aj jemným doplnkom. Kamene z kryštálu a štrasu dominujú vo všetkých farbách a formách. Opäť sú svojou farebnosťou v kurze  svadobné šaty biele a smotanové. Doplnky (topánky, kytice, bolerká, kabátiky pre chladnejšie dni…) však môžu hýriť pestrejšími farbami.

Pre dámy so širšími bokmi sú vhodné šaty z predchádzajúcich sezón – teda modely so živôtikom siahajúcim až do polovice stehien a odtiaľ rozširujúca sa sukňa. Pre silnejšie dámy, rok 2012 priniesol príťažlivé tulipánové sukne, ktoré rysujú ženskú postavu, kopíruje jej líniu a nad kolenami sa rozširujú.

 

Doplnky pre nevestu

svadobny fascinator sietka

Francuzsky zavoj

Medzi doplnky, ktoré najviac zaznamenali zmenu patria ozdoby do vlasov. Základom sú miniatúrne klobúčiky s priemerom asi desať centimetrov, na ktoré sa aplikujú rôzne ozdoby. Na scénu sa vracajú aj svadobné sieťky a fascinátory v štýle vintage,  ktoré siahajú často až do čela.Vyrábané sú najmä z veľkoočkového francúzskeho tylu a peria (pštrosie, labutie, pávie), doplnené hodvábnymi kvetmi, kryštálikmi. Ku klobúčikom sa nosia aj vhodne zvolené rukavičky zo silonu, tylu alebo háčkované ako vintage. Môžu byť zdobené tiež tylovým volánikom, lemované striebornou nitkou či saténovým pásikom.

 

 

Kvety do svadobnej kytice

V súlade s romantickou tematikou, kvety plnia veľkú úlohu. Ku klasickým šatám sú pôsobivé nielen klasické ruže a ružičky, ale aj romantické tulipány, iskerníky,  pivónie, často doplnené jemnou stuhou alebo perličkami.

 

Pre nekonvenčné nevesty sú určené doslova umelecké výtvory z menej tradičných materiálov v štýle vintage – z farebného papieru, hodvábnej látky, kovu, farebných gombíkov, ozdobných brošní, koráliek a pod.

Klasické odporúčania pre nevestu a jej svadobný odev nájdete v článku „Ako obliecť nevestu“

 

SVADOBNÉ TRENDY PRE ŽENÍCHA

Svadobné oblečenie
Aj oblečenie pre ženícha, aj keď nie tak okato ako pre nevestu, podlieha zmenám, Pre rok 2012 sa módni tvorcovia inšpirovali príslovím „menej je niekedy viac“. To ponecháva ženíchovi priestor pre výraznejší vzhľad a univerzálnejší oblek. Vypasovaný oblek alebo frak je pozostatkom minuloročnej sezóny, ako vypasované/fitted oblek, ktorý zvýrazňuje mužskú postavu. Vypasovaným oblekom a košeliam sa v súčasnosti nevyhýbajú ani páni mohutnejších telesných konštitúcií.

Formálny štýl pre rok 2012 stále pokračuje trend zoštíhleného strihu (slim fit). Okrem smokingu so zapínaním na jeden gombík a špicatými klopami, sú populárne plne saténové klopy, resp. saténový lem.  Zoštíhlený vypasovaný strih a saténové klopy vytvárajú optimálnu siluetu postavy.

Veľa ženíchov sa namiesto smokingu rozhodne pre spoločenský oblek ako pre menej formálny štýl. Pre tých, ktorí chcú vyzerať formálne, je odporúčaný oblek so zapínaním na tri gombíky. Vhodným materiálom je bavlna a ľan.

Farby oblečenia
Farby sú tiež menej tradičné. Aj v prípade formálneho smokingu, je uprednostňovaný tmavý odtieň modrej, tzv. midnight blue. Táto farba obzvlášť vynikne pri večernom osvetlení. Menej formálnym variantom tohto odevu je spoločenský oblek rovnakej farby. Populárna je tiež sivá farba obleku odtieň charcoal (hnedné uhlie). Ak ženích ostaneverný trendom roku 2011, nepomýli sa, ak zvolí oblek vo farbe kakao alebo čokoláda, doplnený o zvýrazňujúce farby. K nim patrí karmínovočervená, škoricová, zlatohnedá, champagne alebo ivory.

Definitívne out dostali už v roku 2011 hladké čierne obleky. Ak nie ste priaznivcom zásady „hnedá je nová čierna“, je tu trendové riešenie v podobe prúžkovaného obleku, či fraku a nohavíc v rovnakom tóne, v žiadnom prípade však nie vo svetlých odtieňoch.

Vesta

Ak ste konzervatívnym typom ženícha, a nie ste naklonený ani formálnemu obleku, tak môžte zvoliť veľmi elegantné riešenie v podobe svadobnej vesty. Vzorovaná vesta alebo oblek oživia vzhľad ženícha a zvýraznia jeho eleganciu. Pridanie vzoru je jedným z rafinovaných spôsobov ako zakomponovať do svadobného odevu vlastný štýl obliekania, ako prezentovať svoju osobnosť. Aktuálne sú svadobné vesty s jednoradovým zapínaním na 4 až 6 gombíkov.

 

Viazanka (kravata) a motýlik
Oboje sú vhodným doplnkom pánskeho spoločenského a slávnostného odevu. Súčasťou setu býva aj ozdobná vreckovka do saka vo farbe a vzore kravaty. Svadobné a francúzske kravaty ešte minulý rok vytlačili klasický vzhľad motýlika s čiernym frakom, alebo oblekom. V kombinácii s vestou a vreckovkou do saka, v rovnakej farbe a vzoru, pôsobí svadobný odev subtílne a rafinovane. Na rozdiel od čierneho motýlika, ktorý vyzerá staromódne, kravata dodáva odevu modernejší vzhľad.

Francúzske viazanky, ich dizajn, farby a vzory, sú aj tento rok inšpirované najnovšími talianskymi a francúzskymi módnymi trendmi. Tie preferujú užší a dlhší tvar, oproti pôvodnému modelu krátkej francúzskej viazanky.  Tiež frakové šerpy vystriedali svadobné vesty. V ponuke sú rôzne farby vrátane trendových ivory/slonova kosť a champagne.

Manžetové gombíky sú neoddeliteľnou súčasťou elegantného pánskeho odevu pre rôzne spoločenské príležitosti. Najčastejšie ich nájdete v ponuke v zlatom alebo striebornom vyhotovení, s kameňmi, perleťou, nápismi, aplikáciami a pod.

Ihlica do kravaty je vhodným doplnkom pre pánov pri rôznych spoločenských príležitostiach, ako do klasickej aj francúzskej kravaty.

Spona na kravatu má za úlohu zamedziť hlavne odstávaniu mužskej kravaty, ale i dekorovať  ju.

Klasické odporúčania pre ženícha a jeho svadobný odev  nájdete v článku „Ako obliecť (nielen) ženícha“

Tipy pre družbov, svedkov, svadobných rodičov  i ostatných svadobných hostí nájdete v článku „Ako sa obliecť na svadbu“

 

ŠTÝL A TEMATIKA POUŽITÝCH SVADOBNÝCH DEKORÁCIÍ
Rok 2012 praje tematickým svadbám. Motto romantiky sa rozhodne spája s témami ako vintage, námorníctvo, vidiek. Dôraz sa nekladie na farebnosť, ale na detaily, teda na pozvánky, kvety, servítky, obrusy, vázy, svietniky, výzdobu svadobnej sály…

Stále pretrvávajúcim materiálom sú dekorácie z papiera, hodvábu, peria, látok. Kytice, dekorácie na stôl sú z netradičných materiálov a pôsobia sviežo a zábavne, a sú i lacnou a elegantnou výzdobou, ktorú zvládne i zručná nevesta.

 

FARBY PRE DEKORÁCIE A VÝZDOBU
Najhorúcejšími trendy farbami sú čerešňová červená, farba vápna, koralov a sivá. K tomu môžme pridať ešte cyklámenovú, mocca hnedú s odtieňmi staroružovej, tyrkysovú, žltú, rôzne odtiene oranžovej. Taktiež stále ostáva „in“ čierna farba, ktorá dodáva všetkému úplnú eleganciu a rafinovanosť.

Medzi klasikou stále vedie nestarnúca biela, ivory, slonová kosť a sampange. Vhodné ich je kombinovať so sviežimi farbami podľa ročného obdobia.

 

TORTY A SLADKÉ DEZERTY
Dnes už nie je potrebné mať len klasickú svadobnú tortu a niekoľko druhov obligátnych svadobných zákuskov. Ak chcete svoju svadbu ozvláštniť skúste aj menej tradičné, ale rovnako chutné, sladké dezerty pre svadbu. K nim patria muffiny, cupcakes, cookies, zmrzlinové poháre, horúce ovocie, alebo bar so sladkosťami a ovocím.

 

 

 

Často kladené otázky týkajúce sa svadby, v čase jej úvodných príprav, a odpovede na ne, nájdete v mojom článku  „Prípravy pred svadbou“

 

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

 

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.

 

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

 

 

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/