Štýl „Trash the dress“

Šaty do koša – Chcete nafotiť pôsobivé a jedinečné svadobné exteriérové fotografie v pohode a bez stresu svadobného dňa? Tak prečo neuvažovať aj nad svadobnými zábermi, realizovanými po termíne konania svadby, v lokalite, ktorú si sami určíte alebo ju spoločne vyberieme?  Pre maximálne odviazané svadobné páry ponúkam možnosť fotiť nielen klasickým štýlom, akoby sa fotilo vo svadobný deň (teda s patričným ohľadom na neporušenie vzhľadu šiat), ale aj trendovým moderným štýlom tzv. Trash The Dress.

Pojem Trash The Dress vo voľnom preklade znamená šaty na zničenie, do koša. Priraďujeme ho k umeleckým štýlom svadobnej fotografie, pri ktorej je elegantné oblečenie v silnom kontraste s prostredím, v ktorom prebieha fotografovanie. Výsledný záber môže niesť v sebe prvky zo štýlu módnej a glamour fotografie.

Aká je história Trash The Dres?

Niektoré zdroje tvrdia, že prvý raz tento štýl, ktorý sa postupom času stal trendom, použil v roku 2001 v Las Vegas svadobný fotograf John Michael Cooper. Pôvod myšlienky symbolického zničenia svadobných šiat, bol však použitý po prvý raz v Hollywoode už v októbri 1998, kedy Meg Cummings počas prehliadky Sunset beach bežala v svadobných šatách k oceánu… Od tej doby sa štýl rozšíril do celého sveta, a najmä vo Veľkej Británii, žnú fotografi ako Steve Gerrard a Mark Theisinger, s nápadmi k nim veľké úspechy.

Aké výhody plynú, nielen z tohto štýlu fotenia, ale aj z fotenia v iný ako svadobný deň?
  • odpadá stres a nervozita pred dôležitým exteriérovým fotením počas soboty a strach o vzhľad šiat po fotení,
  • pre nevestu znamená vo svadobný deň viac času a oddychu počas dopoludnia,
  • spoločne máme väčší časový priestor na vytvorenie portrétov,
  • fotíme obvykle až v neskorších poobedných hodinách, kedy sú už menej ostré lúče od slnka,
  • máme možnosť viackrát presúvať sa a fotiť na viacerých miestach,
  • šaty použité pri fotení (svadobné, večerné, spoločenské šaty) sa bez sankcií a obmedzení pri pohybe, v pózach, počas presunu alebo akejkoľvek činnosti foteného môžu zamokriť, zmáčať, zašpiniť, zablatiť, alebo aj v extrémnych prípadoch roztrhať alebo zničiť.
 
Aké miesta pre zaujímavé zábery navrhujete?

Medzi najžiadanejšie miesta od samotných neviest, pre vznik takýchto záberov, vyvstáva požiadavka fotenia pri vode, v jazere, v rybníku, horskom potoku, na malebnej opustenej pláži, v zrúcaninách starých budov, či hradov, ale aj v mestských fontánach, v bahne, v rozmáčaných údolných nivách v blízkosti minerálnych prameňov. Pútavé zábery so zaujímavou vypovedacou hodnotou vznikajú i na železničnej stanici, kolajniciach, v obchodnom dome, podzemných garážach, v poli, sade, v senníku, na skládke odpadu, šrotovisku, na plochých strechách mestských budov, ale i v uliciach a na bulvároch veľkomiest, pri paintballe… Tvorba od zahraničných svadobných fotografov http://www.flickr.com/search/?q=trash+dress

 

Aké podmienky platia pre spoločné fotenie?

styl foto trash the dressMedzi jediné tri podmienky ktoré na Vás pri takomto fotení budem mať patrí: skorší termín svadby, ako deň nášho spoločného fotenia, svadobné alebo spoločenské šaty zakúpené alebo ušité priamo pre Vás, nie zapožičané zo svadobného salónu a chuť podopretá odvahou na spoločné splnenie tých najbláznivejších svadobných záberov

Vymyslíme spolu istý scenár presne podľa Vašich predstáv a bláznivých nápadov. Rada sa Vami nechám riadiť!

Už dnes sa teším možno práve na niekoho z Vás, kto práve teraz číta tieto riadky, a splníme si spoločne krásne uletené sny.

„Čo viac si môžte ešte priať… !

 

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

 

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.