Zakladná škola 2016

 

04Koncoročné fotografovanie v materských, základných i stredných školách realizujeme každoročne v období  od apríla do júna školského roka.  Vo väčších, hlavne mestských školách tradične začíname fotiť po triedach jednotlivé ročníky aj spolu s triednym učiteľom, začíname najmladšími.
Ako poslední prichádzajú učitelia a spoločná fotografia celého učiteľského zboru. Pri „malotriedkach“ v menších vidieckych školách triednu fotografiu obvykle nahrádza jedna  spoločná celoškolská fotografia pre 1. až 4. ročník.
Výber stanovišťa je vždy na fotografovi. Vopred si vyhliadneme vhodné miesta, ale s prihliadnutím na dennú dobu, ročné obdobie a aktuálne počasie. V prípade nepriazne fotografujeme vo vestibule alebo väčšej chodbe, triede, knižnici, telocvični…

fotky pre zakladnu skolu fotografovanie v skolach skolsky foto 06 absolvetka stvrty rocnik fotenie

Medzi jednotlivými triednymi  foteniami zostáva ešte časový priestor aj pre individuálne alebo skupinkové fotenia, napr.: fotenie s najlepšou kamarátkou/om, fotenie viacerých spolužiakov spolu, fotenie so školskou láskou, individuálne fotenie žiaka. Aký vizuál môže žiak/učiteľ/rodič/škola od nás očakávať máte možnosť vidieť v tejto ukážke>>
Po tejto časti, ak bolo súčasťou objednávky,  nasleduje ešte fotografovanie prváčikov ukážka v  albume>> a budúcich absolventov školy fotografie nájdete >>

 

Atelierovky-s-detmi-645x452Foto deň v škole prebieha tak, ako si objednali samotní žiaci prostredníctvom svojich rodičov. Informácie o počte fotených sprostredkúva a nahlasuje fotografovi, v deň fotenia, triedny učiteľ. Škola dostáva od nás v dostatočnom predstihu mailovú  informáciu ako k samotnému foteniu, aj  odporúčanie pre rodičov, aké farby  oblečenia pre ich deti (tričká/mikiny/ košele/ blúzky, sukne/šaty/nohavice), by boli najvhodnejšie priniesť z domu.
Často sa ale stáva, že rodič pošle v deň fotenia svoje dieťa v pestrom, károvanom, pásikavom, vzorovom tričku, či košeli, prípadne s výrazným obrázkom na hrudi.
Pre estetické fotografie prinášame do školy zaujímavé rekvizity, vhodné oblečenie a prenosný ateliér. Obliecť deti do prinesených odevov vieme, a môžeme, len pri individuálnom fotení prváčikov, absolventov školy alebo dohodnutom skupinovom fotení, ale až po predchádzajúcom súhlase a samozrejme fotené osoby musia mať  príslušnú konfekčnú veľkosť postavy.
16 nevhodne oblecenie pre pekne fotkyNapriek tomu býva realita počas fotení úplne opačnou, ešte aj punčochy mávajú dievčatá vzorované, akoby vzorov  na ich oblečení  bolo málo.
Takáto voľba fotografiu znehodnocuje a dieťa/deti na fotke zanikajú. Fotografia je doslova prebitá chaosom farieb, motívov a vzorov (viď obrázok pri texte vľavo), hlavne, keď je fotených viac osôb spoločne. Ľudské oko sa vždy sústredí na najokázalejšiu časť  na zábere (v tomto prípade na veľké zvieracie oči na čiernom tričku a u jeho suseda potlač trička tiež) a celá pointa záberu – fotografia kamarátov z triedy, zaniká. Za túto časť v rámci fotografie, ktorá pôsobí ako celok až nevkusne nenesie zodpovednosť fotograf, hoci sa podvedome ľudom v mysli spája fotografia s  fotografom a pripisuje sa mu „na vrub“ aj táto estetická časť.

 

Fotografovania v materských, základných a stredných školách sa zúčastňujeme vždy dvaja fotografi (ja a môj manžel Peter). Prácu máme presne rozdelenú a každý z nás vie, čo je jeho úlohou, aby výsledok našej spoločnej práce bol hodný označenia fotografia od profesionála, a deti s rodičmi mali peknú pamiatku z každého fotenia v škole s nami. Jeden má pod palcom fototechniku, svietenie, prenosný ateliér a kvalitu výstupu. Druhý z dvojice v tom čase pracuje hlavne ako asistent, vizážista, garderobiér a rekvizitár i „roztlieskavač“:)
Samotný fotograf by to mal v školách veľmi náročné, pretože počas hektického foto dňa pri väčšom počte fotených detí, často s nízkym vekom a nízkou mierou zvýšenej pozornosti a poslušnosti, by nezvládal aj fotiť aj sledovať scénu, fotené osoby a drobné i väčšie nedostatky s nimi:)

—————————–

Pre školy máme v ponuke aj tematické fotenia počas celého školského roka. patrí sem ako jesenné, vianočné, valentínske a veľkonočné fotenie, tak aj ku Dňu matiek, otcov, školské besiedky, karnevaly, olympiády… Ukážky z týchto fotení máte možnosť vidieť v ďalších albumoch.

 

Celoškolská fotografia ZŠ 1. -4. vo Vinosadoch

01 ZS 1_4 skolska fotka Vinosady

 

Aj učiteľský zbor si zaslúži peknú pamiatku:)

02 kolektiv ucitelov ZS

 

Prváci so svojim triednym učiteľom

03 prvy rocnik zakladnej skoly fotenie

 

Druháci s pani učiteľkou triednou

04 druhy rocnik fotenie

 

Tretiemu a štvrtému ročníku je triednou pani riaditeľka školy

05 treti a stvrty rocnik ZS

 

 

Skupinová fotografia dievčat z prvého ročníka

014 skupinove foto zakladna skola

 

Celoškolská fotografia ZŠ 1. – 4. v Dubovej pri Modre

06 triedne fotky ZS 1_4 Dubova pri Modre