Fotky k narodeninám

Viete ako deťom, vnúčencom, krstniatkam, alebo každému detskému oslávencovi, z príležitosti jeho narodenín a menín, nevšedne spríjemniť tieto výnimočné chvíle?

DARUJTE IM FOTENIE!

.

Zachovajte krásne tradície a spomienky!

Od času, keď začala svetu vládnuť fotografia, všetky životné udalosti dostávali priestor aj pred fotoaparátom. Následne tak zdobili každý rodinný album fotografie detí i dospelých v aranžovanom ateliérovom zátiší, napr. aj s tortou. Vďaka našim našim rodičom sa môže asi každá domácnosť, i vy sami, pochváliť takouto vzácnou pamiatkou, aj keď len v čierno-bielej verzii.

Čím je fotka staršia, tým má vyššiu cenu. Cenu neoceniteľnú, nie pre cudzieho človeka,  ale pre samotných majiteľov fotografie. Je to vlastne akýsi rodinný klenot a spomienka na našich predkov, či vlastné detstvo. V starobe či neskoršom období nám svojou nostalgiou spríjemní dlhé poobedie a večery, či obdobie sviatkov, kedy máme väčšiu chuť vracať sa k prežitým milým chvíľam a vlastným spomienkam:)

Doprajte podobný dar i potešenie aj vlastným deťom, či vnúčencom!

Ateliér je vhodný pre deti i dospelých od 0 rokov do 99 rokov:)

.

.

Vsaďte na profesionálov!

V dobe digitálov, mobilov a selfi síce každý rodič a starý rodič, zatúži byť sám fotografom a nasnímať vlastný záber. S profi fotením sa to však málokedy môže porovnať.

Aj keď sa takou fotkou pochválite, sami s ľútosťou skonštatujete, ze je neostrá, rozmazaná, s nevhodným nasvietením a uhlom snímania, nedokonalými farbami, ako aj neprirodzenou farbou pleti fotených osôb.

Pre vás bude ako spomienka tou najcitovejšou, ale dať ju do albumu, alebo verejne prezentovať za niekoľko rokov, môže vyznieť dosť komicky.

.

Naplánujte preto v dostatočnom predstihu, pred narodeninami svojich potomkov a rodinnou oslavou, aj návštevu ateliéru.

Alebo sa dohodnite s fotografom na vhodnom exteriéri. Ak máte vlastnú predstavu o fotkách, profesionál ju rád pretaví do skutočnosti. Ja osobne mávam však väčšinou rodiny, kde to nechajú na cite a oku samotného fotografa.

.

Čaro profesionálnej fotografie a súbor nevšedných fotografií, ktoré spĺňajú kritériá esteticky, kompozície, kvality, zachovania farby … stojí za váš čas!

Zároveň dieťa i rodina zažije nevšedný deň a radosť zo spoločne strávených okamihov.

.

.

Buďte krásni a originálni!

V prvom rade, ako rodina, sa vhodne oblečte. Dajte na rady fotografa, odložte pracovný odev, spleť motívov na tričkách, kovbojské flanelové košele, imidžové tričká s nápismi, kapsáče, pudláče, roztrhané imidž rifle, legíny i maskáče.

Druh oblečenia prispôsobte momentálnym proporciám postavy, tak aby ste oblečením zakryli nedostatky a vyzdvihli to pekné. Korpulentnejším postavám neodporúčam hrubé svetre, vodorovné vzory, či pásiky, príliš voľné oblečenie, odhalené ramená a krátke alebo žiadne rukávy. Jemnou mušelínovou blúzou, či šatami zakrývajúce nedostatky, nič nepokazíte.

Taktiež zlaďte všetky fotené osoby do jednotného štýlu (slávnostný, formálny, neformálny, voľnočasový,…)

Biela, sivá a čierna farba je síce klasikou, a nájde sa v každom šatníku. Tiež je multifunkčná, ale zároveň fotená postava v nich nevystúpi zo „šedivosti sveta“. Uprednostnite radšej svieže výrazné alebo púdrové farby.

Mamičky a všetky prítomné dámy upravte svoje nepoddajné vlasy! Svoju krásu, dajte vyzdvihnúť profi vizážistke, nech nekvalitná kozmetika a práca amatérskej vizážistky, nevyzdvihne ešte viac vyčerpanosť pleti, kruhy pod očami, nesúmernú tvár, stopy po jazvách, akné alebo vašu suchú či mastnú pokožku. Len tak budete na fotkách žiariť a radi sa k nim vracať, nie schovávať do šuplíka.

Na oteckov nie je nikdy kladený vysoký nárok, ale pekne oblečený elegán sledujúci módu, a riadiaci sa citom k trendom i k vlastnej postave, je na fotkách ozdobou svojej rodiny.

Najjednoduchšie to majú malé deti – pre ne mám v ateliéri bohatú ponuku, prispôsobenú tematike i farebnosti rekvizít a pozadí, aby oslávenec vynikol a zároveň všetko na fotke ladilo. Ak rodičia uprednostnia vlastné oblečenie, prispôsobím tomu scénu.

.

.

Kedy fotiť?

Nezáleží či niekoľko dní pred narodeninami, alebo po nich. Na fotkách termín nik neuvidí:)

Hlavný dôraz skôr klaďte na vhodne zvolený čas, tak aby bolo dieťa dostatočne vyspaté, oddýchnuté a veselé. Mám skúsenosť, že väčšina detí spí hneď po obede. Ideálne preto zvoľte rozmedzie medzi 10 -12 hod alebo 15-18 hod.

Dôležitým momentom je aj psychická pohoda celej rodiny, hlavne rodičov. Neprenášajte na deti obavy z fotenia, neklaďte na ne vysoké požiadavky – to všetko v nich počas fotenia zostane a budú nervózne, vážne, či plačlivé! Verte, že spokojný a pokojný rodič je minimálne polovicou úspechu pekných fotiek.

Vy, ako rodičia najlepšie poznáte svoje deti, ich chovanie, reakcie. Viete ako ich rozveseliť, čo im zaspievať, akú básničku spolu recitovať, čo sa ich pýtať, motivovať k poslušnosti a úsmevu – to bude vaša hlavná parketa pri fotení oslávenca i detí všeobecne. Fotografovi tak skvelo budete obaja navzájom kaučovať  a nie sa medzi sebou dohadovať a znervózňovať, či osočovať, prečo sa dieťa nesmeje, čo ste doma zabudli, alebo ako ste sa cestou v aute stihli pohádať – to nikdy neprospeje dieťatku, ani fotkám, či atmosfére pri fotení.

.

Nezabúdajte,že dieťa vydrží fotiť do času cca 30 minút, potom sú skoro všetky deti už nepozorné, nervózne, niektoré i plačlivé.

Tiež s prezliekaním opatrne! Jeden až dva prevleky bývajú maximum, veľa detí reaguje  na celú procedúru plačom a následným dlhým tíšením.

.

.

Čo ponúka ateliér?

Okrem vhodného priestoru pre detské a rodinné fotenie, je k dispozícii aj oblečenie pre dievčatá i chlapcov, narodeninové čiapočky, venčeky a čelenky, šiltovky, klobúky, tutu sukne, slávnostné šaty, karnevalové kostýmy…

Ale aj narodeninové torty, balóny, girlandy, stoličky, lavičky, stoličky, debničky, kresielka, číslice, sviečky, mackovia, bábiky, autíčka, lietadlá, motorky, fotoaparáty, telefóny, hudobné nástroje, kočíky, odrážadlo, vozík…

Tiež mám k dispozícii farebné veselé pozadia s rôznou tematikou. Pre rodičov, ktorí uprednostnia strohosť – aj biele či čierne papierové pozadie, vhodné skôr pre spoločné rodinné fotky.

.

.

Detská narodeninová oslava

Ak budete mať záujem aj o profesionálne zdokumentovanie detskej narodeninovej oslavy v rodinnom kruhu, v reštaurácii, hoteli, chate, alebo v detskom kútiku, či detskom zábavnom centre, som vám k dispozícii s profi výbavou, aj s mojimi overenými doporučeniami na miesto oslavy, vhodný sprievodný program pre deti…

Fotenie s fotografom na detskej oslave odporúčam naplánovat na dve, maximálne tri hodiny. Podobne ako účasť pozvaných detských hostí.

.

Viac fotiek a prierez nafotenými detskými ateliérovými narodeninami:

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/fotografovanie-oslava-narodeniny/

.

Ponúkané pozadia a motívy

Narodeninové motívy