Mačky SIBERIAN SPIRIT

Sibírske mačky patria k najmladšie vyšľachteným, a medzinárodne uznávaným, plemenám. Jeho historický pôvod pramení na ďalekej Sibíri. Rodové korene predkov našich mačiek – súrodencov Lucky a Nema, siahajú až do St. Peterburgu. Oni samotné však pochádzajú z chovnej stanice Siberian Spirit CZ v Hradci Králové a Prahy. Obaja sú odchovancami pani Helenky a jej dcéry Radky, ktoré sa venujú chovu tohto plemena, s láskou, nadšením  a oddanosťou, už od roku 2001. Zárukou kvalitného a zdravého  chovu je aj civilné povolanie pani Helenky, ktorá je profesiou genetička. 

Od roku 2009 sa stanica, ako jedna z prvých v ČR, začlenila aj k nadšencom a propagátorom felinoterapie. Jej úlohou je, za pomoci mačiek,  pomáhať  deťom, ale aj chorým a postarším ľuďom. Viac sa o chovnej stanici dozviete na http://siberian-spirit.cz/historie.html.

V albume  prinášam malý pohľad na „našu“, skoro kompletnú, mačaciu rodinku v Čechách, počas návštevy v apríli 2009 a  júni 2010. Ponúkam niekoľko reportážnych záberov na Luckinu a Nemovu mamu Zarju Silva Line RU, Luckinu sestru Lottie Siberian Spirit CZ, Luckinho otca Maxima/Max Valenvica RU, Nemovho otca Everesta/Monty Valenvica RU, a niekde v zábere sa mihne i sám malý Nemo Siberian Spirit CZ s otcom a strýkom, tesne pred odchodom do nového domova v Bratislave. Hneď na prvej fotografii je  Zarjin dedo, a Luckin i Nemov pradedo, ktorého sme úplnou náhodou odfotili, ešte v roku 2002, na medzinárodnej výstave mačiek. Tam som na moje veľké naliehanie dotlačila aj manžela a odtiaľ asi pramení naše „historické“ predurčenie pre ne:)

LUCKY/Lucka  Siberian Spirit, CZ (nar. 21.2.2009) – býva s nami od júna 2009, kedy sme si ju, ako 4-mesačné malé a nesmelé mačiatko, odviezli z HK. Bola pre mňa nečakaným a dodatočným darčekom k narodeninám i veľkým prekvapením zároveň. Manžel urobil tento odvážny krok, napriek tomu, že predtým nemal osobnú skúsenosť s mačkami, skôr sa ich stránil, ako vyhľadával. Jej kúpou, nielen splnil môj celoživotný sen, ale vďaka tomu aj sám spoznal mačací svet, prepadol láske k mačkám, a stal sa z neho ich zástanca.

Od príchodu Lucky do našej domácnosti nám zmenila úplne život. Hlavne nám vrátila odvahu, opäť rozdávať, a deliť sa o lásku ku zvieratám. Po tom, čo nám zomrel v 2007 fenka Jessy, ktorá žila s nami dlhých 14 rokov, sme si totiž povedali, že bolesť zo straty nechceme opäť zažiť a zaprisahali sme sa, že už žiadne zviera v byte…

Písal sa rok 2010. Ako Lucka rástla, bez preštudovania akejkoľvek odbornej  literatúry, sme celkom prirodzene prišli  k poznatku, že sa s nami táto „mladá dáma“ začína nudiť, a že mačke žijúcej v byte prítomnosť človeka nikdy nebude postačovať. Aby sme predišli možnej mačacej apatii a nude, začala som pomýšľať nad ďalším jej kamarátom. Po narodení vrhu N (8.3.2010), ktorého matkou bola opäť Zarja som sa tentoraz  ja, hneď na prvý pohľad, zamilovala do malého pôvabného plyšového „krtka“, s menom Nemo Siberian Spirit, CZ. Do týždňa sme mali prísľub, že aj on bude náš. A tak, 3 mesiace po jeho narodení, sme opäť cestovali do Čiech.

Odo dňa, kedy sa tí dvaja zblížili a je z nich nerozlučná dvojka, už viem, a som o tom i presvedčená, že mačka chovaná v byte potrebuje, okrem milujúceho pána a priateľa, aj niekoho zo svojho druhu. Len ten jej bude dokonalým kamarátom a spoločníkom pre nekonečné klbčenie, kamarátske naháňačky i drobné bitky. Až neskôr som sa dostala k literatúre, čo popisuje podobné prípady, a dáva plne za pravdu mojim tvrdeniam. A či máte v byte jednu mačky, dve, či zrovna tri, vôbec to nepociťujete ani finančne, časovo alebo obmedzujúco!

Naša Lucinka i Nemko (familiárne volaný aj Murko – na počesť kocúra z čias môjho detstva) žijú s nami, a my po ich boku,  šťastní, spokojní, rozmaznávaní a milovaní…

Presne tak, ako by si to zaslúžili všetky „nemé tváre“ na svete. Obaja, až po dosiahnutí pohlavnej dospelosti i dostatočnom vývine druhotných pohlavných znakov, boli kastrovaní. K tomu kroku sme pristúpili neradi, ale zabrániť opakovaným neželaným sprievodným  javom počas ruje, sa inak nedá. Na kráse i povahe im to však vôbec neubralo, práve naopak! Z Nema sa, pre jeho krásnu hrivu a hruď, stal doslova playboy a mohutný krásavec, akým je aj jeho otec Monty či strýko Max :)  Posúdiť ich môžete aj sami, podľa ich ďalších albumov na mojej stránke.

 

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.