Fotenie pre kalendár

 

Od neskorej jesene, a tiež prvé dva mesiace nového roka, fotíme deti a rodiny aj za účelom prípravy personifikovaných nástenných a stolových kalendárov, najčastejšie mesačné, dvojtýždňové i týždňové, formátu A3 a A4.  Ich obsah býva pre každú rodinku špecifickým. Niekto do kalendára vyberá len fotky detí, iný aj spoločné rodinné.

Ak sme v jednom roku daného klienta fotili viackrát, odporúčam dať do kalendára mix zo všetkých týchto fotení. Kalendár, a fotky v ňom, tak majú väčšiu autenticitu a lepšie sa „trafíme“ do charakteru príslušného mesiaca. Ideálnym riešením je keď mne, ako fotografovi, je už pred samotným fotením známy fakt, že nafotené zábery budú použité pre výber na budúci rodinný kalendár a nádychom ročných období, alebo inou tematikou.

Často sa stretávam aj s požiadavkou nafotiť témy pre jednotlivé mesiace roka, počas jediného termínu. Pokladám to za bežný štandard, aj keď takéto fotenie býva náročnejšie nielen z časového hľadiska, viacnásobného prezliekania, výmeny pozadí a rekvizít. Zvýšený nápor je kladený i na fotografa, ak mu dovolia zrealizovať jeho predstavy, ale aj na psychiku všetkých fotených.  Deti do 2 rokov túto procedúru zvládajú ťažšie, často aj so slzičkami, krikom, prestávkami na odventilovanie energií a jedlo. Aj rodičov takéto chvíle dosť vyčerpaju:)

S Maxom, a jeho rodičmi, fotievame už tretí rok. Tento posledný, bol už hrdinom, správal sa úplne ukážkovo, vedel postáť na mieste a nechal sa aj riadiť pokynmi. Budúci rok,  fotíme aj v prírode, a on bude už riadny veľkáč, tak ďalší kalendár bude zase iný a jedinečný!

 

Titulka

 

Január 2017

 

Február 2017

 

Marec 2017

 

Apríl 2017

 

Máj 2017

 

Jún 2017

 

Júl 2017

 

August 2017

 

September 2017

 

Október 2017

 

November 2017

 

December 2017