15 odporúčaní pre rodičov

Milí budúci, alebo už aj čerství, rodičia,
ak sa vám práve narodil váš najcennejší poklad a začínate uvažovať o fotení, prečítajte si nižšie popísané dobre mienené rady, zamyslite sa nad nimi, až následne konajte ako uznáte sami za vhodné. Ak sa vám opísané skúsenosti nepozdávajú, nik vám ich nebude vnucovať. Mnohí pred vami reagovali rovnako, pri ďalšom dieťatku sa už zariadili inak. Všetci sme omylní a máme právo robiť chyby. Neriadiť sa overeným je príznačné pre všetky mladšie ročníky. Preto vám to nik nemôže zazlievať.
Ak však túžite po krásnych fotkách svojho spiaceho dieťaťa, mali by ste brať informácie z článku vážnejšie. Ohraničenie k veku sa netýka len rodičov predčasniatok, detí s nižšou pôrodnou váhou, alebo 1% detí, ktoré sa svojim chovaním a spánkom, aj v pokročilejšom novorodeneckom veku, vymykajú bežnému štandardu.

Novopečení rodičia obvykle do ateliéru zavítajú za účelom zvečnenia výnimočných chvíľ. Aj fotograf si rezervuje dostatok časového priestoru, a to nielen na vymedzený čas. Pred fotením premyslí scenár, farebné ladenie a kompozíciu, pripraví ateliér, strávi s vami fotenie v rozmedzí 1 až 3 hodín. Po jeho skončení dá všetko  v ateliéri opäť do pôvodného stavu a v ďalšej etape pracuje na vašich fotografiách.

Keďže novorodenecká fotografia patrí medzi náročnejší fotografický žáner, nebýva najlacnejšou záležitosťou, nielen pre časové hľadisko, ale aj potrebnou výbavou ateliéru, rekvizitami, menej tradičným oblečením pre malých modelov, a tiež platíte aj za jedinečný štýl, fotografovu prax a skúsenosti. Rodičia očakávajú 100% výkon, ale často ho, sebe i fotografovi, maria svojim prístupom, neznalosťou o danej problematike a tiež prejavom.

Práve takým  typom sú určené nasledovné riadky. Nájdu v nich zhrnuté najpodstatnejšie informácie, ktoré im pomôžu orientovať sa v danej problematike, nájsť odpovede, prečo je to tak, a byť fotografovi nápomocnými, nie ďalším bremenom. Držte sa ich a váš rodinný album budú krášliť nádherné rodinné portréty!

Dôležité odporúčania pre rodičov novorodencov

1. Návštevu fotoateliéru si naplánujte ideálne v rozpätí prvých 7-14 dní veku dieťaťa. Získate tak vysokú pravdepodobnosť, že dieťa bude spavé a kľudné, podaria sa s ním nafotiť zábery, kvôli ktorým ste prišli do ateliéru. Poznámka: Ak sa netrafíte časovo, môžete prísť aj tak. Naučila som sa uspávacím technikám, ktoré málokedy sklamú a na 99% každé dieťatko upokojím a zaspí.

Prečo takéto ohraničenie?

Nie je to môj výmysel, ale odpozorované a overené praxou aj celosvetovo uznávanými NB fotografkami (patria sem napr. Kelly Brown z Queenslandu a Anamaria Brandt z Kalifornie, ale webstránok, či videí na you tube nájdene neúrekom. Informácie k veku stále tie isté). Pri deťoch starších viac ako 14 dní častejšie hrozia koliky – dieťa býva viac uplakané, ubolené a rodičia z neho za niekoľko dní tiež nervózni. Starším novorodencom sa často na pokožke objavuje aj novorodenecké akné, pri dlhších nechtoch sa zvykne pohybmi rúk poškriabať na nekrytých častiach tváre a telíčka. Niektoré deti začínajú byť citlivé na určitú zložku v strave matky a na tvári sa im objavujú fľaky alebo vyrážky, ako prejav alergie na potravu. Sťažuje to prácu pri postprodukcii a prekračuje štandardný limit vymedzený na úpravu každého záberu. Ak má dieťa ešte aj intenzívny pozostatok detskej žltačky, môže sa stať, že vám fotograf odmietne finalizovať príslušný počet záberov v objednanom balíku, alebo môžete doplácať za nadštandardnú retuš.

V tomto veku už nie vždy dokáže dieťa rýchlo a tvrdo zaspať, ako tomu bolo v prvé dni po narodení. A aj časť dňa striedavo prespí/prebdie, a tak sa horšie uspáva, čo môže zbytočne predlžovať pobyt v ateliéri, ktorý nie je využitý na fotenie, ale rodičia ho platia paušálne. Oberajú sa sami o možnosť mať dostatok záberov.

– Ak sa aj podarí dieťa uspať, jeho spánok začína byť ľahším a je citlivejšie na dotyky a polohovanie, takže má väčšiu tendenciu zobudiť sa, alebo svojvoľne zmeniť s telíčkom pripravenú – zafixovanú polohu, čo opäť narúša plynulý fotografický cyklus.

2. V ateliéri je prekážkou aj málo pozitívne myslenie rodičov, prípadne ich nepokojná nálada, strach, alebo obavy zo zdarného výsledku fotenia. Všetky ich emócie sa totiž prenášajú na dieťa, a prispievajú k jeho vlastnému nepokoju pri spánku, čo narúša tiež fotografovanie.

3. Precitlivený rodič, ktorý svojimi neuváženými gestami, mimikou, impulzívnejším vystupovaním, znervózňuje druhého rodiča a fotografa, by pri fotení nemal byť prítomný, alebo sa má daných prejavov zdržať.

4. Prítomnosť starších/nudiacich sa/príliš energických/ nadmieru hlasných súrodencov je počas uspávania a fotenia portrétov novorodenca, tiež nežiadúcou. Druhý rodič by ich mal odviesť na vychádzku alebo do neďalekého nákupného centra. V ateliéri zostane s fotografom len matka.

5. Dospelí jedinci, ktorí nemajú chuť fotiť sa, nech nie sú ďalšími príslušníkmi rodiny nútení do tejto činnosti. Neprospieva to atmosfére v ateliéri, ani ostatným foteným.

6. Rodičia by súrodencom novorodenca, nemali vnucovať vlastné predstavy o fotení, prípadne ich utvrdzovať, že fotenie nezvládnu.

Rovnako tak nemajú mať vysoké ambície o súrodeneckých fotkách a chcieť nafotiť spoločné pózy, ktoré sú vhodné pre staršie a rozumnejšie deti.

7. Matka novorodenca, pokiaľ nedojčí, alebo má menej materského mlieka, má mať pre dieťa, so sebou, minimálne 2 až 3 dávky (aj keby bolo dieťa napapané ešte pred cestou k fotografovi a majú už odpozorovaný jeho zaužívaný rytmus). Novorodenec totiž na akúkoľvek zmenu prostredia, a zaužívané rituály, reaguje vždy stresom, ktorý odbúrava jedením a bezpečným náručím matky. Takto deti zvyknú reagovať ešte aj ako 1-2 ročné!

8. Matka by mala mať v ateliéri aj dostatok plienok. Keď dieťatko viac papá, viac aj vyciká a vykaká. Mnohé sú i veľmi citlivé na mokrú plienku a budia sa, či nechcú zaspať v mokrom. Ani dospelým by sa mokré spodné prádlo na sebe nepáčilo!

9. Fotograf vie najlepšie, prečo používa teplovzdušný ohrievač vzduchu, špeciálny uspávací cumlík, a tiež biely šum/uspávaciu melódiu/tlkot srdca. Neobmedzujte ho pri práci a nežiadajte výnimky.

10. Fotografa nechajte dieťa nielen obliecť do pripraveného oblečenia, ale tiež aj uspať. Len keď vás požiada spolupracujte a pomáhajte. Všetko pôjde rýchlejšie a ľahšie!

11. Ak máte predstavu fotiť dieťa vo vlastnom oblečení, prineste ho v optimálnej veľkosti k jeho telíčku, aby sa v nadmernej veľkosti nestrácalo, oblečenie sa nevydúvalo, nerolovalo, a nedeformovalo celu postavu. Tiež sú nevhodné dupačky, ktoré zakrývajú telo, nevidieť chodidlá a ešte sú aj veľkostne nadrozmerné. Kompromisom býva bodynko s krátkym rukávom a s obnaženými chodidlami. Aby fotka nevyzeral komicky – malé dieťa, nadrozmerný oblečok (nevidieť mu nožičky, ručičky prekrývajú zle vykasané rukávy, a veľkosť telíčka deformuje neobopínajáca látka, ktorá oblečenie len zbytočne riasi) . A každopádne všetko oblečenie bez vzorovania, nápisov, rozprávkových postavičiek!

12. Dieťa je fotografom uspávané aj pomocou anatomického silikónového cumlíka, ktorý je:

– určený len pre novorodencov, vysterilizovaný, z antialergického materiálu bez obsahu BPA vhodného na medicínske použitie

– jednodielny (oproti klasickým), nehrozia tak pri záberoch červené hlboké otlačky okolo úst ako z klasického prineseného rodičmi

– jeho jednorázové použitie ešte žiadne dieťa neovplyvnilo pre trvalé používanie cumlíka! Naopak, upokojí ho a čím skôr zaspí, tým skôr môžeme fotiť!

13. Pripravte sa na minimálne 1-hodinový pobyt v ateliéri.

– Dieťa sa do správneho spánkového režimu dostáva až po 20 minútach od uspania. Tento čas sa zdá byť naoko hluchým, ale je potrebné ho rešpektovať. Ak budete nervózni a chcete fotenie umelo urýchliť, nikam to nepovedie.

Samostatné portréty dieťaťa ponúkam obvykle až v 2.hodine fotenia.

Prvú hodinu venujeme spoločným fotkám, aklimatizácii malého modela a jeho dokonalému uspatiu. Druhá hodina je tak veľmi pohodovou a vzniká to najkrajšie.

Pre náročných rodičov, a malých nespavcov, je možné  po vzájomnej dohode priobjednať ešte ďalšiu hodinu.

Pre menej náročných rodičov postačuje len hodina venovaná spoločným rodinným záberom.

14.  Vaše predstavy o fotkách a tematike potrebujem mať k dispozícii cez mail minimalne 24 hodín vopred!

Pokiaľ mi budete fotky-námety ukazovať tesne pred fotením nemám kedy a ako pripraviť scénu, oblečenie, … ani zvážiť, či je daný záber pre Vás/Vaše dieťa/rodinu vhodným (ako pripravenou scénou, nasvietením, pre proporcie postáv fotených osôb, vek zúčastnených…), a s najväčšou pravdepodobnosťou, preto Váš fotonávrh nebudem akceptovať a nezrealizujem ho.

15. Na záver ešte jedno veľmi dôležité upozornenie

Často sa stáva, že si rodičia nevedia vypočítať správne čas odchodu z domova, prirátať aj časovú dĺžku presunu, predchádzajúce balenie, dojčenie, obliekanie, úpravu zovňajšku matky, … a na fotenie prichádzajú s dosť veľkým oneskorením, ktoré v ojedinelých prípadoch (hlavne, keď majú objednané fotenie v časovej dĺžke len do 1 hodiny) spôsobuje kolíziu s nasledujúcim objednaným fotením, a stres nielen pre fotografa (aj ich vlastný), ktorý spôsobí nervozitu všetkých prítomných, z čoho je následne dieťatko nekľudné, výrazy fotených totálne nevhodné, zachytené emócie na „bode mrazu“… Fotografovi platíte aj za nevyužitý čas a ukracujete sa o možnosť fotenia v pohodovej atmosfére.

A pritom by zo strany rodičov stačilo tak málo – správne si zorganizovať posledne 2 hodiny pred fotením!

 .

Ako fotím novorodencov?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/fotografie-novorodenci/

.

Verím, že som na nič podstatné nezabudla a ani nikoho tvrdšími slovami neurazila, ale pre moju dobre odvedenú prácu je dôležitá aj spolupráca s druhou stranou. Teda vás rodičov, pre ktorých som zhrnula tie najpodstatnejšie fakty, s ktorými sa ako laici nemáte ako a kde oboznámiť.

Už dnes sa na vás všetkých teším na fotení!

S úctou

Blanka Golejová