Fotogenická lúka mesta

Súčasný mesiac máj sa z veľkej časti nesie v príjemnom teplom počasí, ktoré má vplyv aj na všetky trávnaté plochy miest. Tie, za iných okolností, bývajú poctivo kosené aj niekoľkokrát do roka, často až ku samotným koreňom. Kosci (možno vďaka obmedzeniam pri pandémii) zatiaľ nestihli zničiť túto rozkvitnutú krásu. V relatívne krátkom čase ju vytvorila prirodzene sama príroda,

a to priamo v betónovej džungli nášho veľkomesta, MČ RUŽINOV. Dokonca priamo pred areálom predajcu kvetín. Až mám podozrenie, že lúčne kvety s repkou olejnou tam vysiali samotní zamestnanci, aby mal zákazník ľahšiu orientáciu na ceste k nim :)

.

Obdobie vhodné pre fotenie: mesiace máj- jún, individuálne prispôsobené vegetácii príslušného roka, alebo podľa scenára kosenia!

lucne kvety a repka olejna

.

A) LÚČKA NA BRIEŽKU

.

B) MINI LESÍK PRI CESTE

Na skok od opísanej lúčky, úzkym vyšliapaným chodníkom  v tráve, sa dostaneme do ďalšej príjemnej lokality. Tam tiež občas fotievam deti i psích kamarátov. Počas roka tu okrem majestátnych topoľov vidieť kvitnúť púpavy, medovku, šalviu, sedmokrásky… A na previsnutý konár starého stromu sa dá upevniť i hojdačka :)

 

.

C) LÚKA PRI TRATI

Na opačnej strane sídliska sa nachádza ešte jeden prírodný skvost – mini lúčka pri železničnej trati. V čase jej kvitnutia, fascinujú oči všetkých okolo prechádzajúcich veľké súkvetia bielych kvetov. V súčasnosti jej však dominujú vysoké steblá tráv a lúčne bodliaky pôvabnej fialovej farby, predelené vyšliapanými chodníčkami.

.

Pripravená scéna na lúčke k príbehu z knižky „Môj macík“

 

Výsledná fotka z príbehu „Môj macík“

……

 

Pri fotení v prírode vynikne nielen jednofarebné bez vzorové oblečenie, ale aj odev vo folklórnom duchu. Môj ateliér ponúka na zapožičanie toto:

.

Najviac sa však teším na moment, keď zodpovední ľudia konečne pristúpia ku kroku – vízie voľne zakvitnutých trávnatých kobercov po celé obdobie vegetácie, a mestskí ľudia budú môcť zdieľať túto krásu spolu so včelami, vtákmi… Spoločne tak zastavíme nekontrolovaný úhyn veľa druhov živočíchov potrebných pre našu planétu a v lete zmizne z miest vyprahnutá pôda a vysušené trávnaté plochy. A ja budem môcť, v takejto nádhere, vytvárať ľuďom fotografie, a nemusieť cestovať až ďaleko za mesto :)

.

.

Kto má v priebehu jarných mesiacov záujem o fotenie, nech sa  skontaktuje cez mobil: 0915 622 311 alebo napíše mail. Nájdeme vhodný termín  
https://www.svadobna-fotografka.sk/kontakt/

S úctou

Blanka Golejová