Fotenie v divom maku

Prelom mesiacov máj-jún každého roku býva typickým pre kvitnutie červených divých makov. Fotenie s ich kvetmi nielen farby červenej, ale pre vyšľachtené odrody aj farby bielej, ružovej, či fialovej, znamená pre každého fotografa príjemné spestrenie práce. Pre klientov zase obohatenie rodinných albumov o zaujímavé fotky.

Takúto úžasnú lokalitu (viď fotky z mobilu nižšie), úplne netradične situovanú na samom okraji nášho mesta, som našla len náhodou – cestou v aute, za víkendovými nákupmi. Dobre situačne položená, dostupná a celkom rozsiahla parcela mi v tú upršanú sobotu veľmi vylepšila náladu.

Obdobie vhodné pre fotenie: mesiace máj- jún, individuálne prispôsobené vegetácii príslušného roka

cervene vlcie maky

.

.

Divý – červený mak má výhodu, že sa vysieva samovoľne, darí sa mu na akomkoľvek priestranstve a je nenáročný na živiny v pôde. Najviac obľubuje neobrábané pozemky a bez akýchkoľvek vlastníkov, takže nehrozí pokuta za vstup do jeho kráľovstva.

Súkromné pozemky s fotogenickými a vyšľachtenými plodinami bývajú zväčša vo vlastníctve fyzickej /právnickej osoby a sú oplotené. Vstup si musíte dohodnúť s ich majiteľom, čo často býva veľkým problémom.

Každopádne ja, ako fotograf, vždy ctím nielen prírodu, ale aj akýkoľvek iný majetok, a tak fotené osoby, spolu so mnou, dodržiavajú ohľaduplnosť ku všetkému živému, či na súkromnom alebo verejnom pozemku. Kvety a plodiny netrháme, zbytočne nikam nešliapeme, vyhýbame sa zvieratám, ich hniezdam a norám, neuváženými pohybmi nedráždime hmyz…

.

ČO ZÁUJEMCOV O FOTENIE V PRÍRODE NAJVIAC ZAUJÍMA

.

Pre koho je fotenie určené?

Porasty divého maku sú obvykle nižšieho vzrastu, takže fotenie odporúčam nielen pre mladé páry, tehuľky a rodinky, ale aj pre deti každého veku. Ak by sa mak nachádzal na obilnom poli, alebo by patril k vyšľachteným poľnohospodárskym odrodám, jeho kvety i byle, by dorastali do väčšej výšky. V tom prípade osoby nízkeho vzrastu, musia byť držané v náručí rodičov, alebo na vyššej podpere, inak by ich nebolo z poľa vidieť.

.

Ako sa obliecť do poľa?

Do prírody vždy športovejšie. Platí to hlavne pre vhodné obutie. Aj tak ich málokedy vidieť z vyššieho porastu. Vrchný vhodný odev je vhodné mať už oblečený pred odchodom z domu, na poli totiž nebývajú k dispozícii žiadne prezliekacie kabínky. Farbou a kombinovaním oblečenia sa držte rád fotografa. Má totiž prax a dobrý odhad, čo najviac danej prírodnej scenérii a ročnému obdobiu „pristane“.

.

Čo si vziať na fotenie?

Ideále šaty, alebo sukne s body/blúzou/košelou. Farby vhodné k červenému maku: biela a skoro všetky odtiene žltej, ružovej a modrej. Radšej voľte pudrové a pastelové farby, nakoľko makové kvety sú už sami o sebe sýtej červeno-zelenej farby. Červenej farbe oblečenia sa v makoch vyhnite tiež!

Do makového poľa je jednoznačne nevhodný odev z: akejkoľvek vzorovanej látky, s potlačou kvetov, autíčok, rozprávkových postavičiek… Aj firemné logá, či nápis, text sú rušivým prvkom na hrudi fotených!

Na fotkách s makovou tematickou veľmi dobre vynikne i folklórny odev, alebo aj súčasný moderný, s folklórnym vzorom.

.

Čo môže fotograf poskytnúť pri fotení?

Všetko je vecou vzájomnej dohody. Napr.: deku, lavičku, drevený rebrík, drobné rekvizity do ruky, veľmi prirodzeno vyzerajúcu umelú kyticu z poľných kvetov, kvetinové venčeky, klobúky, pre menšie deti aj folklórne oblečenie, píšťalky, rapkáče, hlinené črpáky…

.

Ako dlho sa v makoch fotí?

Vyhraďte si cca 30 minút čistého času. Hlavne kvôli menším, nesústredeným deťom, ktoré sa musia najskôr oboznámiť s prostredím a celkovou situáciou. Následne to už pôjde veľmi rýchlo.

.

Aká je najideálnejšia denná doba pre fotenie?

Ráno, okolo 9-10 hodiny letného času. To však býva ešte vzduch a zem málo prehriatou, a je ešte chladnejšie. Výhodnejším je poobedné-podvečerné fotenie, teda minimálne po 16 hodine letného času, ideálnejším riešením je začať fotiť až k 17-18 hodine. V tom čase už býva vzduch i pôda príjemne prehriatou. A tiež podvečerné slniečko nezaťaží oči, jeho nízkou polohou na horizonte nevznikajú ani tiene pod očami fotených, a farba slnečného svetla i celej prírody je tou najkrajšou pre plánované fotografie.

.

.

Ako sa na fotenie objednať?

Postačí objednať telefonicky: 0915 622 311, alebo mailom: https://www.svadobna-fotografka.sk/kontakt/

Dohodnúť následne deň a hodinu fotenia. V rámci vašej objednávky oboznámte fotografa i s: počtom fotených osôb, ich pohlavím a vekovou skladbou, a tiež zadajte telefónny i mailový kontakt objednávateľa fotenia. Následne zaplatíte rezervačný poplatok vo výške 20€ na účet v banke.

Po platbe vám fotograf zašle informáciu o záväznej rezervácii a navigáciu na miesto fotenia. Makové pole sa nachádza na okraji Bratislavy.

Ďalšie podrobnosti k foteniu i spracovaniu fotiek nájdete vo VOP.

.

Ako dlho maky zvyknú kvitnúť?

Každá plodina, teda aj mak, má obmedzenú dĺžku kvitnutia. Skracuje ju hlavne prevládajúce počasie – vyššie teploty vzduchu, vietor, dážď, ale aj intenzita opeľovania drobným hmyzom. Odpoveď na túto otázku sa tak každý rok mení. Časové ohraničenie býva maximálne do 2 týždňov od rozpuku kvetov.

Keďže však málokedy dokážem zachytiť presný termín pukov, obvykle udávam čas do 1 týždňa od objavenia danej lokality. Preto, kto má záujem o fotografie, nesmie dlho váhať a mal by sa prihlásiť čím skôr!

.

AKTUÁLNE FOTOGRAFIE Z POĽA, FOTENÉ PO VÝDATNOM DAŽDI

.

PONUKU FOTENIA NÁJDETE:

https://www.svadobna-fotografka.sk/2020/05/23/ponuka-fotenia-divy-mak/

.

Aké fotky vznikajú v makovom poli?