VIANOCE

Ako býva každý rok iným, aj fotenia, či prichádzajúce deti a rodiny sú inými a s nimi aj nové ponúkané pozadia, rekvizity, či témy.

S mladšími, či aktívnejšími, neposednými deťmi býva fotenie o zachytení okamihu, len aby sme vystihli ten najlepší, kedy sa nehýbu, s vľúdnym, či usmievavým pohľadom.

S väčšími deťmi, ktoré zvládajú porozumieť daným pokynom a usmerneniam, vedia písať, kresliť, tvoriť, a vykonajú aspoň sčasti, čo od nich požadujeme, fotky hovoria samé za seba – vidieť v nich už osobnosť dieťaťa, jeho odvahu, povahové črty, niekedy i profesijné smerovanie… Pre také deti mám pripravené  napr. i  mini „vianočné tvorivé dielne“. Deti milujú súťaživosť, tvorenie, individualitu a taký list Ježiškovi/Santovi, výroba adventného svietnika, vianočnej pohľadnice, či ozdoby na stromček, zdobenie stromčeka alebo vianočných perníkov, balenie darčekov… je tým pravým. Rodičom tak budú odmenou málo tuctové, či originálne vianočné fotky, z ktorých aj na nezainteresovaného dýcha radosť z autorovej tvorby.

Nám dospelým je pritom jasné, že ten výtvor, či podaný výkon, nemusí byť 100%, ale pre nás všetkých je výkonom olympionika.