Fotokniha z krstu dieťaťa

 

Krst patrí k základným náboženským obradom, je tzv. iniciačnou, alebo tiež uvádzacou sviatosťou. Znamená to, že je prvou zo sviatostí, ktorú dostáva človek (alebo dieťa), ak chce patriť do niektorých z kresťanských cirkví. Fotografie z krstu vášho dieťatka by nemali chýbať v žiadnom rodinnom albume.

Profesionálny fotograf nielenže dokonale ovláda svoju profesiu, a pracuje s profesionálnou technikou, ale pozná i zvyklosti, priebeh deja počas slávnostnej ceremónie. Vie aj včas a správne reagovať, ako na zvyčajné, , tak i na nepredvídané okamihy a situácie toho dňa. Klient tak nezostane ochudobnený o žiaden dôležitý moment.

Bývalí klienti nášho fotoštúdia GOLEJ&GOLEJOVA majú pre nekomerčné fotoslužby zvýhodnenú cenu zo štandardnej ceny fotenia.  Sociálne slabšia rodina alebo klient v tiesnivej finančnej situácii má možnosť využiť i fotenie formou TFP. Viac informácií k ponuke fotenia sviatosti svätého krstu nájdete tu.

Pozorní rodičia vedia, že spomienku na tento významný okamih si zaslúžia nielen oni, ale i starí rodičia a krstní rodičia ich dieťatka. Originálnym darčekom pre nich preto môže byť fotokniha z krstu malého človiečika. Viac informácií ku kvalite a výberu fotokníh, k jej rozmerom a ponúkaným materiálom nájdete tu.

 

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu. 

 

„Ako prebieha katolícky krst? „Používa sa naň voda, pričom dieťa sa ňou trikrát poleje tak, aby mu stekala z hlavy. Voda sa najskôr požehná, pretože sa vyníma z bežného užívania, ale ak ide o čas, napríklad pri ohrození života, môže byť aj obyčajná. Pokropenie vodou pritom nestačí, stekanie (u niektorých ponorenie) totiž symbolizuje zmytie dedičného hriechu. Kňaz počas krstu vyslovuje formulku: Ja ťa krstím v mene Otca, Syna i Ducha svätého. Tým sa dieťa stáva pokrstené,“ vysvetľuje Kováčik. 

Obrad pokračuje pomazaním dieťaťa takzvanou krizmou, teda vzácnym posväteným olejom. Ten je opäť symbolom – umožňuje vyšmyknúť sa hriechu, pričom predstavuje kráľovskú hodnosť. Krstenému sa tiež odovzdáva biela košieľka, znamenajúcu čistotu, krstným rodičom zase svieca, zapálená od veľkonočnej sviece. Kováčik to prirovnáva k olympijskému ohňu: „Je to podobné, ako keď oheň putuje z Olympu do miesta konania hier. Svieca symbolizuje odovzdanie štafety viery. Keď neskôr dieťa ide na prvé sväté prijímanie, často si nesie práve ju.“ Na konci krstu kňaz osobitne požehná matku aj otca dieťaťa.“  

„Krstov v praxi však neubúda, čísla sú posledné roky stabilné. V roku 2009 sa u nás podľa Štatistického úradu SR narodilo 61 445 detí. Katolícky krst absolvovalo 42 613 ľudí, evanjelický 2728. Ak pripustíme isté percento krstov dospelých (evanjelická cirkev takých uvádza približne 300 za rok), stále z toho vychádza, že väčšina rodičov považuje krst dieťaťa za samozrejmosť.“

Celý článok nájdete http://www.sme.sk/c/5496047/deti-dava-krstit-vacsina-slovakov.html#ixzz1VPHiSZDe