Max – fotenie pre kalendár

 

 

fotenie detsky kalendar 2019Veľa rodičom prichádza do ateliéru s požiadavkou nafotiť ich rodinu/dieťa s tematikou pre každý mesiac roka. Vybrané zábery si zvyknú dať vytlačiť do mesačného kalendára s úvodnou fotografiou.

Rada vyjdem pokaždé všetkým v ústrety, aj keď celé fotenie býva oveľa náročnejším, hlavne keď sa má celé fotenie odohrať kontinuálne počas jedinej návštevy ateliéru. Zahŕňa totiž hneď v úvode prípravu tém, rekvizít, fotopozadí-scén, mailovú komunikáciu, premyslený plán od fotografa, a tiež konzultáciu/zaobstaranie vhodného oblečenia.

Len samotná príprava podľa sledu jednotlivých mesiacov, rozpis, čo ku akému mesiacu použiť a na čo nezabudnúť zabrala fotografovi 3 hodiny  a samotná príprava v ateliéri ďalších 40 minút (a to pred príchodom klientov na fotenie). Výmena scén a rekvizít, prezliekanie fotených a samotné fotenie zabralo ďalší časový priestor do 2 hodín (pri menších deťoch, ktoré sú menej disciplinované, musia mať aj prestávky na oddych, jedenie a hranie – tam  to vychádza aj o hodinu dlhšie). Pritom celý čas sú rodičia s fotografom v strehu, a nestihnú si ani na okamih sadnúť a pri príprave i samotnom fotení sa aj riadne zapotia.

Ani odchodom klientov z ateliéru to pre fotografa ešte nekončí, zostáva tam neporiadok, lebo všetko použite sa nakopí na jedno miesto, aby sa čím skôr mohla pripraviť ďalšia scéna a až po fotení pôjde všetko použité naspäť na svoje obvyklé miesto (na police, do krabíc, medzi pozadia, na vešiaky, alebo do skladu).

Laik by si pomyslel, že sa “ len cvaká“ po jednej fotke a hneď pokračuje ďalej. Zainteresovaná osoba však už zistí, že záberov z každej scény sa musí urobiť viac, myslieť i na orientáciu fotiek do kalendára, vyskúšať rôzne pózy a uhly záberov, nezabudnúť ani na ďalšie vstupné parametre. Predvídať tiež, že čím viac fotených sa nachádza na obrázku, a fotenie dlhšie trvá, tým viac klesá ich pozornosť a častokrát minimálne jedna z fotených osôb urobí „kiks“, ktorý je pre záber neprípustným, a záber putuje do koša.

Pre všetkých klientov však rada tento druh fotenia aj s patričným scenárom vymyslím a zrealizujem.

Pre náročných klientov zorganizujem ucelené fotopoobedie, pre menej náročných klientov mám pripravené však aj časovo jednoduchšie varianty. K tomu samozrejme prislúcha i jednoduchšia scéna a všetko okolo :)

S prezieravými klientami fotim cca 2 až 4x do roka. Ale už aj s úvodnou predstavou, že niečo z nafotených scén sa stane súčasťou kalendára, prípadne aj fotoknihy. Takto sa stanú tieto fotenia viac oddychovými, obsahovo pestrejšími, aj s exteriérovými zákutiami, ešte viac sa približujúcimi realite. Pritom ale dokonale naplníme ich predstavu do kalendára.

 

MALÁ UKÁŽKA FOTENIA PRE RODINNÝ KALENDÁR

JANUÁR 2019

 

FEBRUÁR 2019

 

MAREC 2019

 

APRÍL 2019

 

MÁJ 2019

 

JÚN 2019

 

JÚL 2019

 

AUGUST 2019

 

SEPTEMBER 2019

 

OKTÓBER 2019

 

NOVEMBER 2019

 

DECEMBER 2019