JARNÉ motívy

Jar sa tradične spája s prebúdzajúcou prírodou, zakvitnutými stromami, kvetmi a hlavne blížiacimi sa Veľkonočnými sviatkami. K jej symbolom patria vajíčka, kohútiky, sliepočky, kuriatka, zajačiky, ovečky, zakvitnuté vetvičky, bahniatka, zlatý dážď, narcisy… Pre milú spomienku na fotenie s vašimi deťmi, by sa mali tieto symboly na fotkách vyskytnúť tiež:)

Snažím sa každoročne inovovať ateliérové fotopozadia aj rekvizity, prípadne z nich vytváram ďalšie zaujímavé kompozície. Všetko v jemných pastelových tónoch, aby výsledné fotky pôsobili nežne a boli oku lahodiace. O technickú stránku sa skvelo stará môj manžel Peter. Spoločný výsledok našich snažení ocenia nielen rodičia, počas súkromných fotení, ale i materské a základné školy, kam prichádzame fotiť.

Pre súkromné fotenia vyberám vhodnú tému ja, alebo spoločne s rodičmi. Jeden z ponúkaných motívov za školské zariadenie obvykle vyberá riaditeľstvo školy/ním poverená osoba.

Ako pre súkromné, tak aj hromadné fotenia platí zásadadeti sa fotia pred jedným vybraným pozadím. Oblečenie k nemu doporučím, alebo je na zvážení samotných rodičov a ich estetickom cítení, čo zvolia z domáceho šatníka (zapožičajú od kamarátov), aby fotka nepôsobila gýčovito, len preto, že dieťa je oblečené v nevhodných farbách, alebo druhu oblečenia, ktoré nekorešponduje s danou témou a jeho farebnosťou.

Nie všetky prezentované námety je možné preniesť aj mimo ateliér, ale vieme zabezpečiť niečo podobné, menších rozmerov, a tak nájsť vhodnú náhradu.

Pre rodinné fotenia, dohodnutý počet TOP záberov, vyberá zo zaslaných náhľadov, rodič. Spracovaný materiál štandardne odovzdávame v elektronickej verzii (za príplatok aj tlačené fotky).

Z fotenia vvyberá najvydarenejší záber pre fotené dieťa, z celého nasnímaného materiálu, samotný fotograf. Z neho, podľa zaslanej ponuky, spracuje sadu vytlačených fotografií a odovzdá spoločne so všetkými fotenými, riaditeľstvu školy.

 

 

PONUKA JARNÝCH/VEĽKONOČNÝCH SCÉN

 

 
A) EXTERIÉROVÉ FOTENIE

Vonkajšie fotky v prírode/parku/sade/na lúke patria k tým najkrajším. Fotenie je však podmienené ideálnym počasím, teplotou vzduchu a časovými možnosťami fotených osôb, čo sťažuje jeho vhodné načasovanie. Pre materské školy býva často hendikepom malý školský dvor, neucelené prostredie a pozadie s rušivými prvkami za fotenou postavou (ako napr. vysoké betónové ploty, z okolia trčiace domy, dopravné značky, nevhodná orientácia dvora k svetovým stranám…, súvislý tieň od prerastených mohutných stromov, a tiež z bezpečnostného hľadiska aj nemožnosť presúvať sa s deťmi mimo areál MŠ).

 

 

B) INTERIÉROVÉ FOTENIE PRED VYBRANÝM POZADÍM

Keďže máloktorý architekt, pri projektovaní MŠ, myslel na záhony kvetov a zakvitnuté stromy, či pešiu zónu s mestským parkom hneď v tesnej blízkosti zariadenia, pre samotných fotografov tak exteriérové fotenie zostáva veľakrát len v rovine nesplniteľného priania. Verím ale, že sa to jedného dňa zmení. Dovtedy dokážeme, a v súčasnosti i musíme, nasimulovať kúsok exteriéru/prírody len v samotnej triede, len za pomoci našich pozadí a rekvizít, s našim prenosným fotoateliérom.

.

01/2023 Zakvitnutý strom s drevenou lávkou

.

02/2023 pozadie STARÁ STODOLA vhodné aj pre folklórnu tému

.

NOVINKA r.2022 – niekoľko nadštandardne veľkých pozadí, rozmerovo vhodných aj pre rodiny, veľkosť 200-250cm/180cm

sceny pre velkonocne fotenie

.

1/2022 Veľkonočné pozadie s hlinenými zajkami

.

2/2022 Veľkonočné pozadie so slamenými zajkami

.

3/2022 JARNÉ-LETNÉ pozadie s drevenými vrátami

.

4/2022 JARNÉ-LETNÉ pozadie s oknom brečtanom a jazmínom – šírka 180cm

.

5/2022 JARNÉ-LETNÉ pozadie Lúka s plotom a púpavami, šírka 180cm

.

.

PONUKY POZADÍ Z PREDCHÁDZAJÚCICH ROKOV

(šírky pozadí 160-200cm, vhodné pre 1-2deti fotené spoločne)

č.1 V rozkvitnutom jabloňovom sade

.

č.2 V zakvitnutom marhuľovom sade

.

č.3 Pod rozkvitnutou broskyňou

.

č.4 Pri bielo zakvitnutom kríku

.

č.5 Pod kvitnúcim stromom

.

č.6 V záplave cyklámenových kvetov

.

č.7 Na jarnej lúke

.

.

č.8 Na lúke s margarétkami

.

 

.

.

č.9 Biele drevené pozadie

.

č.10 Hnedé drevené pozadie

.

č.11 Prírodné pozadie

.

č.12 Biele a sivé pozadie

.

 č.13 Modré pozadie – posedenie s kuriatkami

.

.

č.14 Modré pozadie – a možné modifikácie s rekvizitami

velkonocne fotenie atelier

 

.

.

č.15 Batikové pozadie – maľujeme kraslice

.

.č.16 – Jar v záhrade

 

.

č.17 – Rozkvitnuté ružové stromy

.

č.18 – Jar v starej stodole

.

č.19 – Levanduľová záhrada

.

.

.

C) INTERAKTÍVNE SCÉNY

 

Popri klasickom statickom portrétnom fotení detí som minulý rok vyskúšala s deťmi aj interaktívne fotenie. Teda na fotkách neboli len statickými objektami, ktoré rodičia silili do umelých úsmevov a mali za úlohu meravo sedieť pred pozadím, obklopené rekvizitami, ale boli vtiahnuté do navodenej činnosti, charakteristickej k téme fotenia. U rodičov i detí sa takéto fotenie stretlo s veľkým ohlasom. Deti sa odvďačili svojou zanietenosťou do danej činnosti a vznikli veľmi podarené zábery.

Tento druh fotenia však nie je predurčený pre všetky vekové kategórie. Takéto fotenie vyžaduje od dieťaťa minimálne 3 roky a viac, a čo je veľmi podstatné aj jeho chuť spolupracovať a počúvať  riadiť sa radami a usmernením fotografa, pretože dieťa musí v istom čase, ktorý uzná fotograf za hraničný, s danou činnosťou skončiť a venovať sa inej úlohe. A na toto nie sú všetky deti, v istom veku, ešte pripravené.

Tiež je potrené väčšie množstvo rekvizít, ktoré pri fotení postupne použijeme (aj preto pri niektorých scénach, môžete vidieť doslova záľahu rekvizít potrebných pre postupne nasledujúce kroky k zachyteniu celej činnosti).

K foteniu sú preto predurčené len poddajné a vyspelé deti (s trucovitými a tvrdohlavými deťmi nezmôže nič fotograf, rodič, či psychológ), aby som vo vymedzenom časovom limite nafotila všetko potrebné  a bolo aj z čoho vyberať /nielen zábery monotónnej činnosti zahĺbeného dieťaťa otočeného chrbtom.  Ateliér totiž nemám klasifikovaný ako herňu, ani detský kútik, ale je mojím pracoviskom v ktorom pracujem, a rodičia vyžadujú za zaplatenú službu aj adekvátny produkt. Preto pre vekovo mladšie, alebo nepoddajné deti, zostáva štandardné fotenie tým najvhodnejším riešením.

Rodičia adeptov na interaktívne fotenie sa môžu tešiť na sériu záberov v duchu malých cukrárov/pekárov/kuchárov/maliarov veľkonočných pohľadníc/výrobcov veľkonočných kraslíc, predajcov jarných kvetov…

Pre MŠ viem z týchto scén pripraviť zjednodušenú verziu pre TOP výpovedný záber, nakoľko deti sa v MŠ nefoti pre ucelenú sériu fotografií.

 

UKÁŽKY SCÉN PRE INTERAKTÍVNE FOTENIE S DEŤMI

C1) Maľujeme veľkonočné kraslice

 

 

C2) Maľujeme veľkonočné vajíčka pred krbom

 

C3) Maľujeme veľkonočné pohľadnice a obrázky

 

C4) Píšeme veľkonočné pohľadnice a dopisy

 

C5) Hráme sa na kvetinárstvo / záhradníkov a starostlivosť o kvety

 

C6) Pečieme veľkonočné koláčiky

 

C7) Pečieme veľkonočné pečivo

 

C8) Varíme sviatočné menu

 

C9) Vítame jar veľkonočnými zvykmi – oblievačka/šibačka

 

C10) Vítame jar na sedliackom dvore

 

C11) Vítame jar v starej záhrade

 

C12) Pred jarnými prácami

.

Ďalšie ukážky z jarných fotení

A) Na ľudovú nôtu

 

 

B) Malý záhradník

hrame sa na zahradnictvo

.

C) Pečieme ku Veľkonočným sviatkom