Ako uspať dieťatko

 

Spánok je pre novorodenca, ale aj ostatné deti, veľmi dôležitým elementom. Ak bude bábätko menej spať, tak sa v ňom nazhromaždí únava, stáva sa nervóznejšie, podráždené, viac plačlivé. Tiež ťažšie zaspáva, alebo je neuspateľné, a nedostatok spánku ohrozuje aj jeho zdravý vývoj.

 

Na rozdiel od starších detí, alebo dospelých, je novorodenecký spánok viac špecifickým. Dieťatko prvé 3 týždne prakticky len spí, dojčí sa/kŕmi, vylučuje, plače, a opäť spí. Väčšinu spánku trávi v tzv. REM fáze – v ľahkom spánku, ktorý je spojený so snívaním a ďalším vývinom mozgu. V ňom môže zotrvať aj 25-35 minút. Tento čas sa navonok prejavuje mykaním tela – záchvevmi rúk a nôh, rýchlym pohybom očí, ktoré môžu byť aj pootvorené. Počas nej je veľmi ľahko zobuditeľné. Ak ho teda v tom čase preložíme (napr. z rúk do postieľky), môže sa stať, že sa presne v tom momente preberie, alebo ho preberú pohyby vlastného tela (ak nie je zavinuté), začne plakať a celé predchádzajúce uspávanie vyjde nazmar a môžeme začať odznova. Celý proces náhleho prebudenia má na svedomí prirodzený a vrodený ľakový reflex – Morov, ktorý je typický pre každé bábätko a vymizne do veku 6 mesiacov,

Pre efektívne a rýchle uspávanie novorodencov existuje nepreberné množstvo „babských“ rád i odporúčaných postupov od skúsených detských lekárov, a aj od expertov – spánkových poradcov. Veľa z nich koluje aj svetom internetu. Ani jedna z metód však neplatí všeobecne a celoplošne.

Z vlastnej praxe fotenia novorodencov mám ozrejmené, že 99% detí na 1-2 metódy zareaguje pozitívne, ale zvyšné 1% ostane voči nim imúnne. Zaspávanie v ateliéri, a po prvý raz, sa môže natiahnuť na minimálne 20min. V domácom prostredí však  každým dňom dieťa reaguje rýchlejšie. Chce to, od neho i rodičov tréning, podobne ako je pri športe.

Preto, pri neúspechu jednej metódy, skúšam ďalšiu vhodnú a dostupnú (z nižšie popísaných techník). Chce to však mať po ruke aj rozvážnych rodičov, aby nezasahovali do postupu, nechceli nasilu urýchliť proces uspávania, alebo si nepresadzovali vlastné postupy. Hlavne keď ide o prvorodičov, ktorí   nemajú žiadne praktické predchádzajúce skúsenosti. Veľmi prepotrebným je aj ich vnútorný kľud, bez rozrušenia, obáv, či sa výsledok fotenie podarí (ako som písala už v inom článku, všetky emócie z rodičov sa prenášajú na ich deti a následne im tieto vibrácie z okolia spôsobujú problémy so zaspávaním).

Od zahraničných fotografov – expertov na NEWBORN fotografie, mám odpozorovaný postup, ktorý, podobne ako oni, používam pri každej uspávacej technike. Ak rodičia neprinesú vlastný cumlík, mám pripravený vlastný – antialergický, anatomicky tvarovaný a vysterilizovaný.

Dieťa má byť aspoň počas fotografovania ukľudňované/uspávané týmto cumlíkom, ktorý má dutý priestor, v ktorom môže byť aj hygienicky strčený prst matky/fotografa. Pripomína mu veľmi prsník, a monotónnym „saním – dudlaním“ sa ukľudní a navodí si rýchlejšie REM fázu.

 

Nik si nezaslúži profesionálne fotky, kde dieťa bdie, usedavo plače, až má červenú pokožku a kŕče v celom telíčku, naťahuje ruky a nohy, nedovolí napolohovať jeho telo do príjemnej kompaktnej polohy, potočiť hlavičku na požadovaný smer, dať rúčku pod bradu, či k hlavičke, čím prekazí výsledný záber, na ktorý márne čakáme.

Pokiaľ však rodičia zasahujú do práce fotografa a preferujú rýchle, krátke fotenie, nedovolia mu pracovať podľa overených postupov, tak iné fotografie ani očakávať nemôžu.

Aj ja takým rodičom rada vyjdem v ústrety a nafotím, keď je to ich zbožné prianie. Bude to aspoň krátke, rýchle fotenie, bez nápadu, či estetického vkladu. Popritom sa neunavím, nebudem spotená, vynervovaná z ich precitliveného prístupu a ich nervozity. Medzitým sa od nich nechcene dozviem, že:

  • – ich dieťa nemá rado cumlík, ani mu ho neponúkajú a nemám ho použiť ani ja, lebo sa dočítali aký je nezdravý a návykový, oni radšej budú seba i dieťa týrať plačom!
  • – nech neprikurujem, lebo dieťa má rado chladnú miestnosť a je potrebné ho otužovať!
  • – vnucujú sebe i mne predstavu, že dieťa sa nepodarí uspať, lebo aj tak celý deň prebdie a bolí ho bruško!
  • – dieťa nedávajú odgrgnúť do vertikálnej polohy, lebo je to prežitok a má si odgrgnúť samé, aj keď zostane dlhú dobu nekľudné, od bolesti plačlivé, alebo sa neskôr aj povracia!
  • – majú radi štýl NATURAL, nie polohovanie, to je podľa nich gýčové a aj farby sú veľmi cukríkové a mám fotiť v tých veľkých prinesených dupačkách, lebo ich dostali ako darček, tak nech ich majú na fotkách
  • – mám fotiť podľa predlôh, čo mi ukážu v mobile, lebo také fotografie sa im páčia! Na novorodenecké fotenie však prichádzajú s dieťaťom neskoro (teda vo veku, ktorý už s týmto pojmom vôbec nekorešponduje, a preto nie je možné aplikovať uspávanie a fotopolohy, ktoré zvládnu len spavé deti vo veku do 14dní! a s rodičmi v inom psychickom rozpoloženi)

Výsledok rodičovského prístupu sa nutne odzrkadlí na malom modelovi, a preto môžu očakávať  aj nepodarky, ktoré  by mali štandardne skončiť v koši PC (vznikajú na začiatku fotenia/nedostatočnom uspatí/precitlivelom dieťati/slabom spánku vyrušovanom pretrvávajúcou kolikou/ staršom nepokojnom novorodencovi/nepokojných rodičoch/absencii ukľudňujúceho cumlíka), pri pokojnom dieťati a jeho rodičoch  sa nevyskytnú vôbec.

Ukážky toho ako stihne bdejúce dieťa „znehodnotiť“ vlastné portréty – cez pohyby telom, napnutie tela, vystieranie údov, kmit rukami, zmenou napolohovania, výrazom tváre, ktorá prezrádza bolesť, plačom, až krikom pri kolike…

 

 

Pomôcky a techniky pre uspanie detí

 

A) Moderná perinka /uspávací vak

Metóda je založená na postupe zavinutia/zabalenia do sériovo vyrábanéj perinky/vaku + poloha telíčka na boku (dieťa v tejto polohe vložíme pod pažu sediaceho uspávajúceho človeka, druhou rukou podchytí hlavičku a krk + za súčasného pohojdávania (od seba – k sebe) + intenzívneho šeptania do k uchu „ŠŠŠ“ nastane uspávanie novorodenca. Doporučujem pridať ako podmaz aj biely šum.

Namiesto vaku môžete využiť aj zdedenú historickú perinku po rodičoch/starých rodičoch.

 

B) Zavinutie

Zavinutie do perinky, ulitky, pevnejšej látky blokuje pre dieťa nepríjemný Morov reflex (kedže má ruky nohy zabalené a pohyb obmedzený) a predlžuje pokojný spánok. Dáva mu tiež pocit bezpečia, ako v maternici. Bábätko by malo byť napevno zavinuté do látky, plienky…. Podobný efekt dosiahne fotograf zawrapovaním do pružného fotošáliku, v ktorom bude neskôr dieťa aj fotené.

 

C) Veľký uterák

Uspávanie touto metódou je možné vidieť cez tutoriál na internete, kde do úzkeho valca skrútenú osušku obtočíme okolo telíčka dieťaťa ležiaceho na pravom boku, pričom mu osuška prechádza medzi nohami (polovicou na jeho prednú stranu tela – pod hlavičku a nad pravú ruku, a polovicu obtočíme za jeho chrbát). Tlak na bruško, bokom ležiaceho telíčka mu zároveň pomáha k dobrému tráveniu. Dieťa sa takto veľmi rýchlo ukľudní. Metóda pochádza z Vietnamu kde ju aplikujú v pôrodniciach.

 

D) Šatkovanie

Je tiež jednou z možností ako dieťa nielen pohodlne nakojiť, ale aj uspať. K tejto metóde som si však nevypestovala žiaden vzťah, skôr sa z jej dlhodobého používania prikláňam k názoru lekárov, že šatkovanie škodí matke. Dieťa v šatke je totiž nosené na hrudníku matky, nie na jej chrbte (ako sa nosili a nosia noše/vaky/ruksaky… kde váha bremena núti nosiaceho k správnej anatomickej polohe tela a práci svalov).

Matkino telo na „bremeno“ umiestnené vpredu bude reagovať vypučením brucha a jeho svalov, ktoré takouto dlhodobou polohou ochabnú a matke zostáva už natrvalo predpôrodné brucho a nesprávne držanie kostry. Ku pôvodnej figúre jej tak nepomôže ani laktácia, ktorá dáva popud na uzatváranie maternice a sploštenie ochabnutých brušných svalov a kože.

 

E) Wrapovanie

Fotografi mávajú k dispozícii špeciálne elastické dlhé šály, tzv. wrapy, určené priamo na fotenie v tejto látke, do ktorej dieťa zavinú. To má ruky a nohy zabalené pri tele, obmedzený tak ich pohyb, podobne ako tomu bolo v maternici. Dieťa sa nielen skôr ukľudní, utíši a zaspí, ale vznikajú aj roztomilé fotky so súrodencami alebo rodinou, keď je dieťa v kompaktnej polohe a bezpečne uchopiteľné pre každého. Zároveň mu na fotkách neprevísajú ruky, nohy a udržiava si konštantnú teplotu okolo seba.

 

F) Monotónny tlmený hluk

Teória tejto metódy vychádza z faktov, že dieťa počas pobytu v maternici pláva v plodovej vode, ktorá mnohonásobne zosilňuje všetky zvuky z externého prostredia, ktoré jeho sluch tak atakujú po celú dobu. Lenže pôrodom tieto zvuky nezvyčajne zoslabnú a umelé ticho, či šepot, ktoré okolo neho vytvárajú starostliví rodičia nevie spracovať, prispôsobiť sa a aj zaspať. Novorodencom odborníci preto odporúčajú podobný šum dávkovať aspoň v podobe monotónneho hluku.

Aj preto už mnoho rodičov používa nahraný zvuk zapnutého vysávača, sušiča vlasov, vŕtačky, hučiaceho kávovaru, alebo práčky. Deti tiež môžu zaspávať pri rádiu, či televízore.

 

G) Zaspávanie na rukách / v trasúcom kočíku / v idúcom aute

Aj táto metóda funguje, a je jedným z riešení neúsnosnej situácie pri unavených rodičoch. Neodporúčala by som ju však pre dlhodobú aplikáciu, nakoľko dieťa si z nej vypestuje závislosť a inak, a inde, už nedokáže nezaspať. Poznám veľa mám, ktoré sa namiesto poobedného odpočinku, či venovaniu domácnosti stali doslova otrokmi svojich detí. Denne musia v rámci vymedzeného času svojho dieťaťa sadnúť s ním do auta/dieťa uložiť do kočíka/na hruď a natriasať ním po celú želanú dobu spánku. Ak trasenie prestane, dieťa je hneď prebraté. Ono sa síce vyspí, ale z mamy je časom unavená a otrávená chodiaca  živá troska.

Taktiež poloha telíčka v autosedačke nie je z lekárskeho hľadiska šťastným riešením.

 

H) Biely šum / tlkot srdca

Bábätko bolo pri svojom pobyte v maternici neustále obklopené akýmsi šumom – rôznymi zvukmi (tlkot srdca, cirkulácia krvi,…). Tieto zvuky sú mu zárukou bezpečia a pokoja. Výrobcovia hračiek preto vyvinuli hračky s prehrávačom, so zvukom napodobňujúcim zvuky v maternici.

Pokiaľ je vám cena za hračky vysoká, môžete si na internete stiahnuť podobné nahrávky/uspávanky zadarmo. Prípadne použiť aplikáciu do smartfónu WHITE NOISE (v preklade biely šum). Je ich na stiahnutie viacero, ide o zvuk podobný rozladenému rádiu.

Alebo použijete skutočný, či nahratý zvuk pusteného vysávača, fénu, digestora, ventilátora… Na deti funguje ako zaklínadlo. Dokonca čím hlasnejšie, tým lepšie.

 

I) Čistá ľahká vreckovka /hodvábna servítka

Táto metóda bola istý čas veľkým hitom internetu. Autor techniky odporúča prechádzať jemnou ľahkou vreckovou (servítkou), po pokožke a očiach dieťaťa – zhora nadol. Pohyb blízo mihalníc v dieťati vyvolá nutnosť privierať oči a pri neustálom opakovaní až zatvoriť a zaspať.

 

J) Ukľudňujúce hojdanie/hladkanie chrbátika/tváre/spánkov/viečok

Pri hojdaní je dieťa uložené v kolíske, alebo prenosnom košíčku s rukoväťami.

Pri hladení/potľapkávaní chrbátika má dieťa ležať na boku alebo brušku.

Pri vhodnom hladení tváre/spánkov/očných oblúkov/čelíčka na chrbátiku.

Ako podpornú techniku je vhodné pridať aplikáciu bieleho šumu/uspávaciu hračku/uspávanku/ monotónne šuškať pri uchu známe „ŠŠŠ“.

 

atelierove fotky bratislava

 

 

Pri použití uspávacích techník nezabúdajte:

1) žiadna metóda nemusí byť hneď na prvý raz účinnou

2) kombinujte ich navzájom

3) na začiatku sa obrňte riadnou trpezlivosťou

4) dieťa podľa potreby prebaľujte, nenechávajte ho zaspať v mokrej plienke

 

Ak uspávame dieťa v ateliéri, platia aj nasledovné body:

5) z domu odchádzajte pozitívne naladení, bez stresu, podráždenia, či hádky

6) od fotených dospelých to chce eliminovať aj vlastnú nervozitu, obavy z fotenia, odpor k foteniu

7) zabudnite aj na obavy v súvislosti s fotením novorodenca

8) dojčiaca maminka by nemala pred fotením 24hodín piť kávu alebo povzbudivé nápoje

9) do času fotenia a tri dni pred fotením nejesť jedlá, ktoré spôsobujú koliky, nadúvanie, ani potraviny, ktoré spôsobujú začervenanie/podráždenie pokožky novorodenca, či vyrážky

10) počas fotenia by mala mať pri sebe dostatok tekutín a aj niečo na zahryznutie, aby netrpela tvorba materinského mlieka

 

Prečo deti plačú

.

Ako fotím novorodencov?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/fotografie-novorodenci/