Ako sa obliecť na svadbu

Každý z nás, sa v rámci spoločenského života, aspoň raz v živote stretol s pozvaním na oficiálnu udalosť alebo pompéznu svadbu, ktorej súčasťou bola aj pozvánka, a v nej, pre niekoho i záhadne znejúce cudzie slová. Aby ste v podobnej situácii nespanikárili a nestresovali, čo vhodné obliecť na seba, ponúkam stručný a zrozumiteľný výber  z etikety obliekania.

oblecenie svadobnych hosti spolocenske saty na svadbu oblecenie svadobnych hosti

DRESS CODE alebo OBLEČENIE PODĽA POZVÁNKY

Všeobecne môžeme oblečenie rozdeliť na formálne slávnostné oblečenie (zaradujeme sem i svadby) , na formálne denné oblečenie do práce, ako aj neformálne oblečenie pre voľný čas. Na svadobných pozvánkach nie je obvykle zvykom, predpisovať hosťom ich oblečenie. Ak však dostanete pozvánku na významnú spoločenskú alebo oficiálnu udalosť, a v ľavom dolnom rohu nájdete označenie „dress code“, hostiteľ bude od vás vyžadovať rešpektovanie istých pokynov. K základným pravidlám spoločenskej  etikety patrí aj to, že dáma prispôsobuje svoje oblečenie predpísanému oblečeniu pána. Jedinou výnimkou sú klasické svadby, kde je tomu naopak.

Text na pozvánke

White tie / Cravate blanche – označuje veľmi formálnu udalosť. Od pánov vyžaduje frak a biely motýlik. Dámy zvolia veľkú večernú toaletu – dlhé elegantné šaty (long gowns), doplnené rukavicami, pravými šperkmi a večernými lodičkami.

Ultra-formal – veľmi formálne oblečenie, ako pri „white tie“.

Black tie / Cravate noir Black tie – pre pánov smoking a čierny motýlik, pre dámy večerná toaleta – krátke alebo dlhé večerné šaty, ktoré nemusia byť len čiernej farby, obliecť si môžu aj elegantný večerný kostým, teda šaty z dvoch kusov – dress evening separates (dvojdielne šaty, sukňa a top či blúza, široké spoločenské nohavice z jemnej elegantnej látky a la Marlene a napr. priesvitný alebo čipkový top). Ak ide o udalosť v menšej spoločnosti, je možné obliecť aj kokteilové šaty, alebo elegantný večerný kostým. Nie však bežný biznis kostým, ani sukňu a klasickú blúzku.

Formal dress – pre pánov formálne oblečenie s pravidlami podľa „black tie“. Dámy zvolia dlhé večerné šaty, kokteilky, alebo elegantný večerný kostým.

Dark suit – pre pána tmavý oblek (čierny, tmavomodrý), pre dámu sú najvhodnejšie krátke kokteilové šaty alebo kostým (okrem plesu). Toto oblečenie môžeme zvoliť na večerné spoločenské akcie, kde nie je predpísaný iný spoločenský odev.

druzicky a druzbovia

Business formal – dámy elegantný sukňový kostým a puzdrové šaty so sakom (nie príliš obtiahnutý odev, dĺžka tesne pod kolena a viac).

Informal/Business Casual / Tenue de ville – neformálny biznis štýl, oblečenie pre svet biznisu cez deň. Pre mužov tmavý oblek s viazankou, alebo bez nej, a svetlou košeľou (len cez deň oblek nemusí byť bezpodmienečne tmavý). Pre ženu nohavicový kostým – nohavice, pulóver a sako alebo Sukňa, pulóver a sako, ale aj sukňa, blúzka a sako, sukňa a blúzka, nohavice a blúzka.

Creative black tie – ide o formálnu udalosť, kde je dovolené svojím oblečením vyjadriť vlastnú osobnosť a uplatniť alebo využiť módne trendy v spoločenskom oblečení (pre pánov sa hodí smoking, pri ktorom môžu experimentovať s doplnkami, bielu košeľu môžu nahradiť čiernou alebo tmavou košeľou bez motýlika. Dámy môžu využiť najnovšie módne trendy alebo sa spoľahnúť na kokteilové šaty či extravagantnejší kostým).

Tenue de ville / Inofficial / Lounge Suitsspoločenský vychádzkový oblek, jednoradový s vestou, alebo dvojradový. Košeľa a doplnky môžu mať cez deň aj inú farbu ako bielu. Pravidlom je, čím neskoršia večerná hodina konania akcie, tým tmavšiu farbu obleku zvoliť. Pre dámy kostým, vo večerných hodinách aj kokteilové šaty.

Coctail – pre pánov tmavý oblek, pre dámy  kokteilové šaty zladené s doplnkami, malá spoločenská kabelka a lodičky.

Semi-formal – vždy po 18. hodine pre pánov tmavý oblek, pre dámy kokteilové šaty (nie je vhodný smoking a veľké večerné šaty). Ak sa akcia koná počas dňa, oblek pre pánov nemusí byť tmavý, dámy si môžu obliecť elegantný vychádzkový kostým.

Dressy casual (ležérna elegancia) – predpisuje spoločenské, nie však príliš slávnostné, šaty. Páni môžu skombinovať elegantné nohavice s košeľou a sakom, alebo svetlý oblek. Dámy si oblečú kostým, ak pôjde o spoločensko-športovú akciu, môžete zvoliť športové oblečenie, avšak kvalitné a značkové. 

Unofficial / lounge suit – menej formálne oblečenie, pre muža sivý, vychádzkový  oblek, môže byť aj so vzorom. Pre ženu kostým alebo kokteilové šaty.

Voľný spoločenský odev – pre pána čierny oblek  s farebnou košeľou, sako bez kravaty. Pre dámu krátke šaty, kostým (aj nohavicový), lodičky.

Informal / Casual / bez viazaniek – neformálne oblečenievoľnočasové odevy pre ženu sukňa a tričko s krátkym rukávom. Nohavice a tričko s krátkym rukávom. Rifle a tričko bez nápisov, rifle, košeľa, sako, ako aj rifle, košeľa, sveter, alebo riflový kostým.

Bez pokynov – platia rovnaké pravidlá ako pre vychádzkový oblek.

AKO SA OBLIECŤ NA SVADBU

Svedok / Svedkyňa / Družba / Družička– pre muža obecne platia rovnaké pravidlá ako pre akéhokoľvek hosťa pozvaného na svadbu, tzn. klasický spoločenský outfit pozostávajúci z pánskeho obleku, košele s viazankou alebo motýlikom, vrátane spoločenskej obuvi a doplnkov aké sú popísané v článku „Ako obliecť ženícha“.

Pokiaľ ženích zvolí frak, všetci zúčastnení muži, svedka nevynímajúc, majú byť oblečení podobne. Ak ženích zvolí žaket, minimálne jeho svedok a ostatné družbovia – slobodní mladí muži, by mali byť oblečení rovnako v ňom.Vo farebnom zladení outfitu svedkov platí nepísané pravidlo podľa želania nevesty.

Je ním požiadavka farebne zladiť svedkov s novomanželmi. Výber farby spočíva v doladení s farebnosťou kytice nevesty. Pre ženu – svedka sú vo farbe kytice nevesty, muž – svedok, má zase doladenú farbu viazanky, motýlika a vreckovky v saku. Ak sú svedkami dvaja muži, farba kytice určuje farbu hlavných doplnkov k spoločenskému odevu. V prípade bielej svadobnej kytice, alebo aj sampagne, je na výbere nevesty určiť farebné ladenie doplnkov.

Pre svadbu platí aj výnimka z pravidiel o oblečení, a to, že muž sa oblečením zlaďuje k oblečeniu svojej partnerky, aj čo sa týka štýlu oblečenia či farby doplnkov.

Hosť muž pod vhodným oblečením rozumieme oblečenie do spoločnosti – spoločenský oblek. Môže byť svetlý alebo tmavý, záleží od typu spoločenskej udalosti a na dennej dobe. Košeľa k slávnostnému odevu, nielen na svadbu, ma mať jednoznačne dlhý rukáv. Viazanka sa nedoporučuje vo farbe bielej, slonové kosti alebo champagne, pretože niektorú z nich môže mať na sebe ženích.

Spoločenská etiketa nedovoľuje tiež inú pánsku obuv, ako spoločenskú. Ňou sú šnurovacie poltopánky, ponožky vhodne zladené a potrebnej dĺžky, v žiadnom prípad k obleku členkové ponožky. Viac o spoločenskom oblečení nájdete tu.

Hosť žena voľba farby, štýlu či materiálu spoločenských šiat záleží len na samotnej žene. Klasickou podmienkou je, nech nie sú šaty bielej farby. Vhodná dĺžka šiat je podľa uváženia i módy. Nosia sa slávnostné, dlhé po zem, i krátke spoločenské šaty (dĺžky zopár centimetrov pod kolená), alebo sukňové kostýmy, v žiadnom prípade nie minišaty. Zvoliť môžete z výberu luxusných šiat svetových značiek, od domácich výrobcov, šitých na mieru od krajčírky, alebo módnej návrhárky, zapožičať ich v svadobnom salóne, požičovni šiat alebo od priateľky, nájsť vo výpredajoch obchodných domov… Jediným kritériom, okrem módnosti je, aby vás neobmedzovali vás pri chôdzi, tanci, sedení, aby ste sa v nich cítili jedinečne a skvelo. Tiež aj keď nemáte najideálnejšiu postavu, aby ich strih a materiál vhodne schoval možné nedostatky.

Niekoľko inšpiratívnych fotografií vhodného oblečenia  pre družičky (dospelé i detské) nájdete v albume „Ako obliecť družičky“.

Deti na svadbe – dožičte aj im pocit jedinečnosti a slávnostných okamihov. Pre dievčatá romantické tylové šatočky, jemné pančušky, detské lodičky, do vlasov čelenka s ozdobnou mašľou alebo kvetom (ako príklad pre romantické oblečenie a zladenie malých družičiek s nevestou a štýlom vidieckej svadby odohrávajúcej sa v neďalekom Burgenlande (AT) môžete vidieť v tomto albume alebo krásnym príkladom poslúži malá Kika so svojou mamou).

Chlapcom svedčia detské obleky, saká, vestičky, košeľa s viazankou alebo motýlikom,traky, ponožky lakovky. Budú v nich malou replikou veľkých mužov, a bude im to veľmi svedčať (konkrétnym príkladom je malý Šimon alebo Zuzkiny chlapci).

Viac informácií k oblečeniu detí nájdete v článku „Ako obliecť deti na svadbu“ a viac fotografií vo fotoalbume „Dieťa a svadba“.

Doplnky k ženským spoločenským šatám

Po slávnostnom účese, spoločenských šatách a vhodnej vizáži sú doplnky síce veľkosťou svojou nepodstatné, ale pre zanechanie dobrého dojmu hrajú veľkú úlohu nielen v spoločenskom oblečení každej dámy. Preto ich neberte na ľahkú váhu. Pri výbere vhodných topánok dbajte na to, aby sa vám v nich príjemne a pohodlne tancovalo, ale aj svojou farbou ladili k šatám a dopĺňali spoločenskú kabelku a ďalšie súčasti vášho oblečenia (kabátik, bolerko, šál, šatka, štóla, boa …). Podľa klasickej etikety by mali uzavretú špičku, ale ako vidieť na „spoločenskej smotánke“ dámy dnes nosia i exkluzívne sandáliky. Nemali by ste zabudnúť ani na správny výber kabelky v rovnakej farbe, menších rozmerov oproti kabelkám na bežné nosenie. Tu slúži na úschovu najnutnejších veci (šminky, parfum, vreckovka, mobil, náhradné pančušky…).

Pri výbere šperkov sa riaďte pravidlom z etikety o max. dovolenom počte, ak zvolíte niečo objemné, tak potom už ďalšie súčasti nie. Štýl podriaďte šatám, ich farebnosti a účelu podujatia. Na výsostne spoločenské zvoľte len originálne a pravé šperky, inam si môžete dovoliť i lacnejšiu náhradu, zakaždým ale v podobe vkusnej a kvalitnej bižutérie.

Hitom posledných dvoch sezón na Slovensku sa stal ako slávnostný dámsky klobúk, tak aj mini klobúčik – klobúčik so sieťkou, fascinátor, tvárenka, sieťka na tvár, „birdcare, blusher.

fascinator

Ja osobne som sa s nimi prvýkrát stretla na svadbách už pred desiatimi rokmi. Krášlili hlavy dám prítomných výlučne zo zahraničia. V Anglicku, Francúzsku, Španielsku či USA patria ku klasickým doplnkom ženy pre akúkoľvek spoločenskú udalosť, bez ohľadu na spoločenské postavenie a farbu pleti. Ich hlavnou úlohou je oživiť účes a celkový look, urobiť z vás dokonalú dámu. Ak chce byť nevesta, družička, svadobná mama, ale aj obvyklý hosť na svadbe, či na plese IN a originálna, zvolí vhodný tvar a farebnú kombináciu k šatám, účesu a ďalším doplnkom.

Materiál klobúčika je prevažne z hodvábu, ktorý je špeciálne lisovaný, aby držal tvar, ďalšou ozdobou býva francúzsky veľkoočkový tyl, 3D čipka, ktorá je vystúpená do priestoru, hodvábne kvety, vtáčie perie, koráliky, flitre, štras. Niekedy má tvar malého klobúčika, niekedy sieťky natiahnutej na kovovej čelenke, či obruči, pre iných typoch sa upína do vlasov hrebienkom alebo sponkami.

Minulý rok výrobcovia pokrývok hlavy v Amerike vyhlásili za klobúkovú osobnosť roka Kate Middleton, vojvodkyňu z Cambridgea, ktorá ich má veľmi v obľube. K najznámejším britským návrhárom takýchto  klobúkov patrí Phillip Treacy. Dodáva ich kráľovskej rodine ale aj mnohým hviezdam.

Stručný prehľad svadobných trendov pre rok  2012 nájdete tu.

————————————————

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.