Ako obliecť nevestu

Pri rozhodovaní aké svadobné šaty si žena, vo svoj veľký svadobný deň, oblečie, má vplyv nielen jej vkus a typ postavy, ale aj vybrané miesto pre obrad a hostinu s celkovým štýlom svadby. Zohľadniť by pritom mala aj ich pohodlnosť, voľnosť  pohybu a kráčania, umožnili jej dobre dýchať a vydržala v nich po celý deň. Na dôvažok  by však mali byť aj jedinečné a okúzľujúce, ladiť s celou osobnosťou nevesty i  jej pokožkou.

svadobne doplnky a detaily

SÚČASNÉ TRENDY V OBLASTI SVADOBNÝCH ŠIAT

Svadobné šaty našťastie nepodliehajú módnym trendom v takej intenzite ako iné druhy módy, často sú nadčasové. Pre ich výrobu využívajú súčasní módni návrhári, už dlhší čas, rôzne luxusné a slávnostné materiály. Patrí k nim čipka, tyl, satén, organza, hodváb, šifón, brokát, žoržet, hodvábny krep, zamat a ich kombinácie. Aplikujú na ne aj kamienky, kryštály, perličky, výšivky a pod. V porovnaní s ich minulosťou nastal posun k jednoduchosti. V trende sú strihy na jedno rameno, asymetria, šikmý strih, rôzne drapérie, riasenia, aplikácie z krajky a hodvábu. Aktuálny výzor nevesty je pritom oveľa jednoduchší, elegantnejší a bez zbytočnej prezdobenosti. Rozmery svadobných rób už nie sú tak mohutné, na aké sme boli zvyknutí v blízkej minulosti. Spodný diel šiat zaznamenal odklon od  klasického tortového vzhľadu. Na svoje si v súčasnosti prídu ako nevesty preferujúce romantický štýl svadobného odevu s krinolínou, tak aj moderné nevesty túžiace po korzetových šatách, alebo nekonvenčnom extravagantnom strihu, až po tie, s predstavami o krátkych šatách alebo elegantnom kostýme. Aktuálne trendy na rok 2012 nájdete aj v článku „Svadobné trendy pre rok 2012“.

ODKIAĽ SI ZABEZPEČIŤ SVADOBNÉ ŠATY

Svadobné salóny a obchodné domy – na Slovensku funguje už aj v každom malom meste niekoľko svadobných salónov, ponúkajúcich kolekcie svadobných šiat španielskych, belgických a austrálskych značiek. Patria sem AIRE BARCELONA, ALYCE DESIGNS, ALLURE BRIDALS, BENJAMIN ROBERTS, BLUE BY ENZOINE, EDDY K., FLIRT by MAGGIE SOTTERO, ISABELL DE MESTRE, JASMINE BRIDAL, JESUS PEIRO, LA SPOSA, LINEA RAFFAELLI, LUXUAR FASHION, MARYLISE, Pronovias, ROSA CLARA, SAN PATRICK, SOTTERO AND MIDGLEY, a iné. Za hranicami Slovenska fungujú i špecializované obchodné domy a v nich každoročné výpredaje svadobných šiat. Každá nevesta si v nich môže preto nájsť, to čo hľadá. Niektorú osloví strih, inú materiál, ďalšia dá prednosť ich cene alebo zľave.  Odporúča sa ich prejsť niekoľko desiatok, aj v iných slovenských mestách. Taktiež navštíviť prebiehajúce svadobné veľtrhy a výstavy. Vystavené modely šiat sa dajú zapožičať, ušiť na mieru i kúpiť. Niektoré kolekcie šiat vytvárajú i svetoznámi módni tvorcovia zvučných mien ako Christian Lacroix, Dany Atrache, Valentino, Givenchy, Chanel a pod. Už to je, v čase ich vzniku,  zárukou výnimočnosti, jedinečnosti a luxusu.

Šitie na mieru u krajčíra alebo módneho návrhára – pre tie, ktoré túžia po jedinečných šatách, často i komplikovaných strihov, nie je ich zadováženie vždy jednoduchou záležitosťou. Často je problémom nájsť krajčírku, ktorá sa na túto ťažkú a náročnú úlohu podujme, pridružuje sa k tomu aj zadováženie vhodného materiálu. Preto odporúčanie znie – obrátiť sa na uznávaných módnych návrhárov, ktorí sa nezľaknú predstáv nevesty, ani nemajú problém zohnať  luxusný a jedinečný materiál pre šaty, či komponenty na ich dozdobenie. Z radu slovenských návrhárov sem patrí napr. Michaela Bubelíny, Lýdia Eckhardt, Odette Kmeť Fedorová, Lea Fekete, Veronika Gall, Michaela Ľuptáková, Jana Pištejová,  Andrej Baraník, Robert Bartolen, Boris Hanečka, Martin Hrča, Lukáš Kimlička, Fero Mikloško, Richard Rozbora… Z neďalekých Čiech sú to napr. zase  Blanka Matragi, Hana Převrátilová, Josef Klír, Osmany Laffita, Lukáš Macháček, Jakub Polanka.

Šitie na mieru a zaslanie cez internet – je ďalšou s ponúkaných možností, po ktorých nevesty, hlavne od ázijských obchodníkov. Šaty ich síce vyjdú podstatne lacnejšie, ako originál od módneho návrhára alebo zo svadobného salónu. No ak pozorná slečna sleduje internetové fóra, kde píšu o svojich skúsenostiach tie,  ktoré sú ochotné napísať i  pravdu a nezavádzať iných falošnými chválami, tak pred prípadnou kúpou „mačky vo vreci“ prídu k presvedčeniu, že sa neoplatí šetriť na nesprávnom mieste, spoliehať sa na lacnú napodobeninu drahého modelu šiat a obliecť sa vo svadobný deň do nedokonalého lacného „fejku“.

Zakúpiť v obchode, rezervovať  v svadobnom salóne, či dať ušiť na mieru u módneho návrhára, by mala nevesta urobiť cca 6 mesiacov pred termínom svadby. Každé z luxusnejších slávnostných alebo svadobných značkových šiat je originálom, preto aj ich kúpna cena je zvyčajne vyššia. Pohybuje sa medzi 800 až 2 000 €. Oblečenie pre nastávajúcu nevestu a ženícha predstavuje jednu z najdrahších položiek svadobného rozpočtu.  Ich približné stredné cenové rozpätie na pomery Slovenska nájdete v článku „Rozpočet pre svadbu“, pod odstavcom „Výdavky na oblečenie nevesty a ženícha“.

SVADOBNÉ ŠATY

FARBA  ŠIAT

Biela farba symbolizuje čistotu a nevinnosť, pristane každej žene, rozjasní jej tvár, ožiari postavu i posilní slávnostnú atmosféru. K ďalším vhodným farbám priraďujeme aj smotanovú, krémovú, zlatistú, striebristú, farbu šampanského a slonovinovú. Pastelové odtiene modrej, ružovej, žltej, fialovej sú určené skôr nevestám, ktoré majú chuť experimentovať. Tie, ktoré nechcú byť konvenčné, sa vo svadobný deň oblečú aj do tmavších odtieňov, napr. do bordovej, červenej, čiernej. Tieto farby však nepristanú každej neveste. Nech sa každá rozhodne pre akúkoľvek farbu šiat, nemá zabudnúť, že šaty majú ladiť s jej pleťou, svadobnou kyticou a aj celkovou farebnosťou svadby.

STRIH A LÍNIA  SVADOBNÝCH ŠIAT
 

Korzetové šaty – vypasovaný živôtik s naberanou sukňou, ich línia pása prirodzená, znížená alebo baskická (do V). Vhodné pre nevestu s úzkym pásom a širšími bokmi. Šaty do tvaru „A“ – priliehavý živôtik a sukňu do „A“, tvarujú driek, zoštíhľujú a zakryjú nedostatky. Hodia sa ku každému typu postavy. Princesové šaty – sú to v podstate šaty do „A“, typické sú pre ne pozdĺžne švami, ktoré skvelo tvarujú postavu. Hodia sa k väčšine typov postáv. Empírové šaty – línia ich pásu je tesne pod prsiami, odtiaľ sa pozvoľne rozširujú do „A“, alebo pokračujú rovno. Niekedy mávajú aj vypasovaný driek. Predlžujú postavu, pás sa zdá byť užší. Sú vhodné najmä pre malé nevesty alebo budúce mamičky s bruškom. Tubové šaty – majú úzku siluetu s pozdĺžnymi líniami. Vhodné sú pre ženy so súmernou štíhlou postavou. Nevesty plnších tvarov by si mali zvoliť ich polopriliehavý variant.
Podmienkou dokonalých šiat je aj ich správna dĺžka (vzhľadom k ich prednej časti), a to presne podľa zvolených svadobných topánok.

VLEČKA SVADOBNÝCH ŠIAT

Vlečka dodáva svadobným šatám  na ich vznešenosti. Nevesta ju má zvoliť hlavne ak plánuje  cirkevný sobáš. Pokiaľ plánuje civilný, a túži po vlečke, ten by sa mal odohrávať v reprezentačných priestoroch kaštieľa, hradu alebo zámku, nie v priestoroch jednoduchej matriky. Čím formálnejšia je svadba, v honosnejšom duchu a v exkluzívnych priestoroch pre hostinu, tým je dovolená dlhšia vlečka šiat. Pri použití vlečky je vhodné nezabúdať na praktickú stránku, aby sa dala vypínať na šaty, alebo odopnúť  zo šiat, aby pri chôdzi a tanci nezavadzala.

Kaplnková vlečka – jej dĺžka je o meter dlhšia ako šaty. Katedrálová vlečka – presahuje viac ako meter dĺžku šiat, vhodná pre kráľovské svadby. Dvorná vlečka – je rovným kusom ľahkej látky, ktorý zvoľna splýva z pliec, prípadne spod lopatiek. Skladaná (nariasená) vlečka – podobá sa dvornej vlečke, len je naskladaná a vytvára vzadu na šatách akýsi „vodopád“.

SPODNÁ BIELIZEŇ POD SVADOBNÉ ŠATY

Nevesty okrem klasickej spodnej bielizne častokrát zbytočne nakupujú aj korzety a podväzkové pásy, ktoré málokedy plnia svoju prvoradú funkciu. Skôr omínajú, zabraňujú správne dýchať, stláčajú, škrtia, obmedzujú v prirodzenom pohybe. Pokiaľ nie je nevesta na ne zvyknutá, spôsobia v jej mysli akýsi blok a neprirodzenú chôdzu. Pod šatami by mala mať vo svadobný deň oblečenú len potrebnú bielizeň, ktorá dokonale zvýrazní jej prednosti a zakryje drobné nedokonalosti postavy. Problém s nevýrazným dekoltom vyrieši push-up podprsenka, ovisnuté bruško, širšie boky, alebo zväčšené krivky zadku zase zmierni sťahujúca a tvarujúca spodnička alebo sťahujúce nohavičky.

ZÁVOJ KU SVADOBNÝM ŠATÁM

Závoj patrí ku klasickému doplnku tradičnej nevesty. Počtom vrstiev ho delíme na 1 a 2-vrstvový. Podľa naskladania materiálu ako hladký alebo nariasený.  Ako vybrať ten správny? Najskôr svadobné šaty, až k nim hľadať závoj. Pri jeho výbere by sa nemalo zabúdať na pravidlo, že farba závoja a svadobných šiat má byť rovnaká.

Závoj a šatymali by byť navzájom v kontraste, to znamená, že čím zložitejší závoj, tým jednoduchšie šaty a účes, ale platí aj, čím vyššia nevesta, tým dlhší závoj. Závoj a účes – nevesta má mať ujasnené aký účes chce, aby ho zbytočne nezakrýval. Farba závoja a šiat – mala by byť rovnaká, alebo závoj o niečo bledší, nie tmavší. Dĺžka závoja, problémové partie a výška postavy – má končiť tak, aby neupútal pozornosť na neželané partie. Ak je nevesta vysoká medzi 1,6 až 1,75 m, môže si vybrať jeho ľubovoľnú dĺžku. Ak výška nedosahuje 1,6m, má zvoliť kratší závoj (do tváre, po lakte), ak je vyššia ako 1,75 m, tak napr. závoj po pás, kaplnkový, alebo katedrálny závoj.

Závoj do tváre, tzv. „blusher„- účelom závoja je skryť nevestinu tvár pred očami ženícha do okamihu manželského bozku, býva ľubovolnej dĺžky. Závoj po lakte – najčastejšie používaný typ, k svadobných šatách bez vlečky. Závoj pod pás alebo končeky prstov – vhodný k svadobným šatám s vlečkou aj bez nej. Jeho správna dĺžka má byť po končeky prstov, keď nevesta vystrie ruku.  hodí sa ku všetkým typom šiat a tiež je vhodný pre všetky výšky nevesty, nie ale k neveste so širokými bokmi. Kaplnkový závoj – pre formálne svadby, najvhodnejšie k vyčesaným vlasom. Upevňuje sa pod účes, dĺžkou siaha skoro po zem. Katedrálový závoj – v minulosti ho používala len šľachta, hodí sa k svadobným šatám s vlečkou, ktorú aspoň o 20 cm prevyšuje. Španielsky závoj – je okrúhleho alebo oválneho tvaru, pôvodne bol celý z čipky, dnes je čipka už len na jeho okrajoch. Dĺžka nemusí byť vždy po zem. Oproti iným závojom sa vždy pripína na vrch hlavy, akoby tam bol len položený. Ďalšie ozdoby na hlavu alebo do účesu sú už neprípustné.

SVADOBNÉ TOPÁNKY, SVADOBNÁ BIŽUTÉRIA A DOPLNKY

Hoci topánky prekrývajú svadobné šaty, a málokedy ich vidieť, nevesta musí mať na pamäti, že topánky bude mať na nohách súvisle aj viac ako 12 hodín. Kupovať by ich mala v predstihu, aby ich prípadne rozchodila a zvykla si aj na výšku opätku. Pri ich výbere rozhoduje nielen módny trend, jej vkus, štýl a farba šiat, materiál pre topánky, ale aj výška opätku a celková stabilita počas chôdze. Mali by byť zároveň pohodlné, mäkké, vyslané aj zvnútra, najlepšie jemnou kožou, s dobrým strihom a vykrojením pri päte. V ponuke je viacero modelov ako jemné lodičky, sandále, aj balerínky.

Do popredia sa dostáva i veselá  farba svadobných topánok, ktoré už nemusia bezpodmienečne ladiť s farbou šiat, a ktoré na prvý dojem nemajú so svadbou nič spoločné. K inakosti ich  farby nevesta už len doladí farbu svadobnej kytice, stuhy a aplikácie na šatách, bolerka, kabátika, ale aj doplnkov pre ženícha a družičky, niektoré vdýchnu takú farbu i dekoráciám na hostine a štýl svadby zvolí v duchu „vintage“. K menej tradičným farbám svadobných topánok, a svadobnému štýlu privezenému zo zámoria, pritom patrí celý repertoár farieb dúhy.

S materiálom, farbou, počtom bižutérie a šperkov (náhrdelník, náušnice, náramok, prstene), spony, hrebene, brošne a ozdoby do vlasov (sponky a svadobná korunka), to nepreháňajte. Uprednostnite striedmosť a jednoduchosť pred gýčom a masovosťou. Navzájom by mali byť doladené k svadobným šatám a aplikáciám na nich (kamienky, koráliky, perličky). V súčasnosti zaznamenáva boom, z Anglicka prenesená ozdoba do účesu, nahradzujúca klasický závoj, tzv. „fascinátor – sieťka do vlasov„. Viac o ňom nájdete v článku „Trendy pre rok 2012“. Medzi ďalšie obvyklé doplnky patria i rukavičky, podväzok, malá kabelka.

AKO VHODNE ZAKRYŤ DROBNÉ NEDOSTATKY ŽENSKEJ POSTAVY

Silnejšia postavak nej určite voliť korzet a doplniť ho transparentným bolerkom alebo rukávom. Vhodná je sukňa typu „rybia plutva“ alebo od bokov mierne rozšírená. Korzety tiež pomôžu vykúzliť tenší driek a spevnia hornú časť tela. Šnurovanie by však nemalo byť silné, aby na chrbte neodstávali tukové faldy. Niekedy je preto vhodnejšie použiť splývavé, postavu tvarujúce, šaty bez korzetového riešenia, a pod ne obliecť zoštíhľujúcu sťahujúcu spodnú bielizeň. zka postava pre ňu sú vhodné splývavé šaty, s padavou mierne rozšírenou sukňou, ktoré predĺžia siluetu postavy. Nie objemné sukne, ktoré opticky postavu ešte viac zmenšia. Pri svadobných šatách použiť aj kúsok vlečky na predĺženie postavy. Všetky detaily – mašľa volány, kvety, voliť čo najmenšie. Aby chce žena pôsobiť vyšším dojmom, vsadiť by mala na šaty s princesovým strihom, resp. do „A“. Pár kíl navyše dokonale zamaskuje šifón. Nízka a štíhla nevesta, by mala zvoliť dvojdielne šaty s nariasenou sukňou, ktorá opticky predĺži postavu, vhodný materiál je šifón, zamat alebo čipka. Vysoká postavaplatia podobné pravidlá ako pre veľmi nízku postavu. Je dôležité ale dávať pozor na príliš lesklé materiály. Ideálne šaty sú jednoduché hladké, korzetového strihu. Chudá, vysoká postava si môže obliecť prakticky čokoľvek, od veľkých krinolínových šiat, až po mini či úzke dlhé šaty. Môže zvoliť aj šaty skladajúce sa z viacerých vrstiev alebo volánov, čo opticky zníži postavu. Pre vysokú plnoštíhlu nevestu sa hodí strih do „A“, z materiálov satén či šifón. Hrubé stehnáplatí pravidlo – žiadne minisukne, ani obtiahnuté kratšie sukne, či rázporky. Najlepšou voľbou bude klasická širšia sukňa, skôr dlhšia ako kratšia, najlepšie po zem. Široké bokypozornosť je potrebné upriamiť na hornú časť tela. Pomôžu rôzne detaily na vrchnej časti šiat, ako volány, kvety, riasenie, výstrih do V, ale aj optické rozšírenie ramien (napr. cez vypchávky, volány, aplikácie). Strih šiat najlepšie empírový. Sukňa má byť padavá, strihaná do tvaru „A“, alebo aj korzetové šaty, nie  však obtiahnutého strihu alebo šaty tvaru „morskej panny“. Žiadne prsiapomôže zväčšenie objemu šiat v oblasti pŕs cez riasenie, drapérie, volány, alebo šaty strihané pod prsiami.

SVADOBNÉ ŠATY PRE NASTÁVAJÚCE MAMIČKY

V súčasnej dobe už nevesta nemusí mať obavy z rečí starších a hanbiť sa, či schovávať, svoje zväčšujúce bruško do strihu šiat, ktoré jej bábätku skôr môžu ublížiť. Nie je hanbou ukázať, že bude mamou. V tento deň často tehuľky tromfnú krásne štíhle nevesty, pokiaľ zvolia ten správny štýl šiat, materiál a ich kvalitu.

Svadobné šaty pre budúce maminky nemusia byť vôbec nudné, fádne a bez života. Podstatnou podmienkou je mať dostatočnú vzdušnosť v oblasti bruška a voľnejšie v oblasti zväčšujúcich sa pŕs, aby správne podčiarkli materstvo. Je na samotnej neveste, či zvolí ich dĺžku po kolená, po zem, alebo aj s vlečkou. Dlhé a rovné tehotenské šaty predĺžia postavu a na dôvažok v nich žena vyzerá aj vyššou a štíhlejšou. Inšpirácie a tipy na vhodné šaty pre nastávajúcu mamičku nájdete vo fotoalbume „Nevesty ako budúce maminky“.

Na záver

Žiadna z neviest, okrem dodržania zásady z klasickej povery „mať na sebe vo svadobný deň aj niečo požičané, darované, kúpené, ako aj staré, nové, modré“, by nemala popritom zabudnúť aj na spoločenský rozmer svadby a celodenne rozdávať príjemný úsmev, vyžarovať vlastný pôvab a osobné čaro. Tak natrvalo zostane v spomienkach zúčastnených ako  neodolateľná zvodná a sexi „femme fatale.


Foto inšpirácie z reálnych, mnou, alebo mojim manželom Petrom, nasnímaných svadieb počas minulého kalendárneho roku, nájdete v albume „THE BEST of TOP 2011“ .

————————————————

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom (www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

 

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.