Ďalší „fotoobjav“

 

Ďalším z radu kreatívcov, ktorým chýba vlastný štýl práce, dostatočné vyjadrovacie prostriedky, široký slovník slov, ale hlavne vlastná tvorba, je pán Daniel Danko z Banskej Bystrice / Žiaru nad Hronom, ktorý sa od konca roka 2011 hrá na svadobného  fotografa, a keby len to!

Na jeho webovú stránku som náhodne prišla dopoludnia v piatok 4.5.2012, a nestačila som sa diviť… Telefón do večera však nedvíhal. Zaujímavé bolo, že som nikdy predtým s ním, ja ani môj manžel, v žiadnom kontakte neboli a večer, keď spätne zavolal, hneď manželovi tykal a vedel aj to, kto ho cez deň zháňal cez telefón… Akiste preto, že má naše telefóny pre istotu uložené v mobile, alebo je zvyknutý preverovať najskôr všetky čísla, pre vlastné nečisté svedomie, a až potom sa rozhodnúť ako sa zachová, lebo si nelegálne zapožičal prácu iných????

Počas telefonátu bol upozornený, aby odstránil z webu všetky cudzie texty. Najprv sa bránil slovami, že sú to jeho vlastne myšlienky (tak nech ukáže Wordy a dátumy vzniku), ale následne aj tým, že on zato nemôže, že to robil na jeho stránke niekto iný :)))) Bože aký bol len v danej chvíli trápny a výhovorkou, hodnou dieťaťa v materskej škole, to dobre zaklincoval.

V duchu som mu dala, pre nápravu stavu, termín do konca víkendu. Dnes je utorok 8.5.2012, a jeho webová stránka zostala v nezmenenej podobe. Neviem, či pán umelec doma usilovne ešte slohuje nové texty, alebo narýchlo hľadá vhodnú náhradu od ďalšieho fotografa, ale čakať ďalej nemienim. Ako bol upozornený, že podobné maniere nielen nestrpím, ale sa budem aj brániť a obhajovať, tak je ďalším v poradí na mojej „Čiernej listine foto objavov svadobných fotografov Slovenska“.

Bude „len“ druhý v poradí v tomto roku, ale verím že nie posledný. Škoda, že ma toto nenapadlo už pred časom, bolo by ich tu už podstatne viac než dosť a ďalší by si to následne už nedovolili. Ešte že nenabral odvahu kradnúť cudzie fotografie ako to robil jeho predchodca v januári – apríli 2012: https://www.svadobna-fotografka.sk/2012/03/23/vystraha-pred-fotografom/

Som zásady, že ten, čo o sebe píše, že je umelec, kreatívny človek, tak musí mať vycibrený nielen vkus, ale aj dostatočný slovník a dostatok vyjadrovacích prostriedkov, ktorými sa odlíši od iných, mať vlastné nápady, chuť, entuziazmus… Aj jeho napísané myšlienky, ktoré prostredníctvom svojho webu šíri medzi publikum, ho majú následne odlíšiť od iných a presvedčiť záujemcov, že práve on bude tou najlepšou voľbou. Lebo aj myšlienky majú veľkú moc! A moc má i moja stránka s dennými prístupmi na dosť vysokom čísle, ktorá sa tomuto fotografovi zapáčila tak, že sa ňou nielen inšpiroval. Keďže sa chcel veľmi rýchlo vyšvihnúť po „cudzích chrbtoch“, a dostať z ústrania, umožním mu to, a to nastálo! Ale formou výstrahy pred jeho osobou, v žiadnom prípade nie ako pozitívne odporúčanie.

Šikovný ale musí byť nielen v plagiátorstve, ale aj v optimalizácii stránok, lebo mu je jasné, že názov jeho webovej stránky, keďže sa nápadne podobá na moju novú webstránku, mu prinesie väčší úspech vo vyhľadávačoch, lepší štart oproti iným neznámych a poctivo začínajúcim, a moje texty mu pomôžu tiež, no mne znížia Page Rank. Ale pán Danko, ja nie som „Matka Tereza“ a charitu konkurencii nerobím a príživníkov neznášam!

Zvyšok je na ľuďoch samých, ktorí to budú čítať alebo sa s Vami stretnú, komu uveria, a či niekedy v budúcnosti Vás alebo človeka podobného Vám vyhľadajú a oslovia za účelom kreatívnej práce. Screeny stránky plagiátora prikladám.

V podstate Vám pán Danko ale patrí veľká vďaka za to, že ste, mne a všetkým mojim serióznym kolegom z branže,  poslúžili ako ďalší neklamný dôkaz, čo sa na Slovenskú trpí, a čo mnohí z nás musia strpieť. Klienti nám mnohokrát neveria, ale keď pohoria, tak sa prídu vyžalovať.

Pôvodný celý text nájdete: http://www.golejova.sk/ a https://www.svadobna-fotografka.sk/

Pôvodný cenník nájdete: http://www.golej.sk/cennik.php a http://www.golejova.sk/cennik.php

 

Záverom

Všetkým priaznivcom a záujemcom, o kvalitné fotografie, o skutočných profesionálov a o férových dodávateľov, želám pevné nervy pri ich vyhľadávaní, lebo na Slovensku sa to hemží v poslednom období naokolo samými podvodníkmi a vychytralcami, ktorým nejde o remeslo, dobrý imidž a meno firmy, ale len o vlastnú chamtivosť a rýchly zárobok (vychádzam z mojich vyššie opísaných poznatkov). Nech sa vám z diaľky podobné indivíduá, ako vyššie opísané, vyhnú. Bude to však záležať i od vás samotných a vašej prezieravosti…

Mne chcem zaželať, nech sa mi zďaleka vyhýbajú podobní „tvoriví umelci“  – fotografi, nech si chodia vykrádať aj iné a menej známe stránky a nech sa vyhnú hlavne tejto mojej novej stránke, na ktorej som poctivo „makala“ dobrého pol roka! Hoci by ma to malo asi tešiť, že je niečo dobré v tom čo robím, keď sa to mnohí snažia kopírovať. Ale ja nie som za stádovitosť a nerada chodím v šíku, a už vôbec nemám chuť robiť nejakého „predskokana“ šuplikantom a amatérom, čo sa len hrajú na fotografov!  

Keď som si ja sama našla dostatok času a prípravy pre vlastnú novú stránku, pre články, ktoré majú byť nápomocné klientom a  tiež na grafike a dokázala som tomu obetovať kopu voľného času, kým iní oddychovali, žúrovali  a vyvaľovali svoje pupky, nech sa aj oni sami posnažia, nech venujú aj oni svoj čas vlastnej tvorbe, nech sú kreatívni, nenapodobiteľní, svojskí, a nech dajú na papier vlastné myšlienky a nekopírujú bezhlavo cudzí materiál! Takíto ľudia – fotografi ani v praxi nebudú iní, ich tvorba bude spočívať len v bezprízornom „kopčení“ a napodobňovaní, bez kúska citu, fantázie a vlastných nápadov.

 

Dobrá rada na záver

Pre tých, čo sa chcú vyhnúť dodatočným problémom po vlastnej svadbe, bezsenným nociam a strachu akú prácu dostanú od lacného amatéra a neznámeho začiatočníka, nech poslúži môj článok: https://www.svadobna-fotografka.sk/2011/12/30/rady-pred-stretnutim/

A pánom, ktorí majú záujem ísť v šľapajách pána  Ricca a Danka, alebo im podobným, tak Vám pripájam malú výstrahu na úplný záver: „Ak vás vaše zmysly chcú oklamať, že máte dočinenia so slabou ženou, vyhnite sa mi zďaleka, či už osobne alebo sprostredkovane,  a berte ma za rovnocenného, ak nie silnejšieho, súpera. Vám podobní so mnou vždy svoj boj prehrali!“