Etiketa pred svadbou

Premýšľate, čo slovné spojenie svadobná etiketa znamená? Ste pozvaní ako hosť na svadbu alebo inú spoločenskú udalosť? Patríte k jej hlavným aktérom, alebo  ste menovaný za hostiteľa? Neviete si rady a netušíte, čo robiť v istej situácii počas svadby alebo oslave?

svadobny spolocensky bonton ako sa chovat v spolocnosti_svadba

Lámete si hlavu ako celú akciu, bez faux pas, zorganizovať na výbornú? Čo sa v spoločnosti sluší, a čo nie? Aké šaty si obliecť? Ako sa zoznamovať a predstavovať? Ako správne stolovať? Ako…? Každá spoločenská udalosť, vrátane svadby, má stanovené a zaužívané spoločenské pravidlá chovania. Spravidla ich nazývame (svadobnou) etiketou.

Etiketa (starofrancúzsky pôvod étiquette, lístok, štítok) – v minulosti sa ním označovala nálepka na tovare s informáciou o jeho obsahu. Spoločenská etiketa – súbor pravidiel spoločenského (konvenčného, slušného) správania. Určuje správanie človeka v konkrétnych situáciách, vedie k ohľaduplnosti, empatii, citlivému prístupu k ostatným a úcte k človeku.

Ako sa rýchlo oboznámiť s pravidlami etikety? Postačí prečítať si nasledujúce riadky z tohto článku, ale aj ďalší článok v poradí s príznačným názvom „Etiketa počas svadby“. V oboch nájdete v kocke zhrnuté najpodstatnejšie a najbežnejšie situácie z celého svadobného dňa, a tiež usmernenie ako ich, podľa spoločenského bontónu, správne riešiť.

Vaše možné obavy dokážu zahnať i špecializované kurzy s odborníkmi na etiketu, alebo potrebné odpovede nájdete i v knihách venovaných spoločenskému správaniu.

ETIKETA PRI PRÍPRAVÁCH NA SVADBU

Výber druhu obradu, jeho miesta a miesta hostiny – výber týchto svadobných vstupov, spolu s určením počtu hostí a ich zloženie, ovplyvní „nádych“ vašej svadby, jej exkluzivitu, výber vhodných doplnkov a dekorácií, ale predovšetkým ovplyvní výber „povinného“ oblečenia (napr. veľká svadba, limuzína, zámok, 5* hotel… = výsostne spoločenské oblečenie nielen pre svadobný pár, ale aj vašich pozvaných hostí).

Výber oblečenia pre ženícha – pri výbere sa riaďte informáciami, ktoré nájdete  v mojich článkochAko obliecť ženícha“ a „Ako sa obliecť na svadbu“. Každý muž má podľa spoločenskej etikety ovládať i uviazať aspoň jeden typ uzla pre viazanku/kravatu a motýlika. Taktiež sa od neho očakáva, že vie na seba správne obliecť košeľu s dvojitými manžetami, a do nich osadiť manžetové gombíky (v súvislosti s týmto bodom som sa už stretla s mnohými komickými situáciami). Ženích nie raz „zaklincuje“ svadobný outfit nesprávne zvolenou spoločenskou obuvou, ponožkami a doplnkami v podobe vyzývavých športových hodiniek, pečatných prsteňov a retiazok na zápästí a krku.

Výber oblečenia pre nevestu – oblečenie voľte obvykle vo svetlých farbách, topánky a doplnky nevynímajúc. Pokiaľ sa svadba koná na úrade, v jednoduchej reštaurácii, alebo na súkromnej záhrade môže byť skromnejšie, vhodný je aj kostým a klobúk. Ak sa vydávate druhýkrát, alebo nie ste vekom už najmladšia, zvoľte triezvejší odev, napr. jednoduchšie šaty, kostým pastelových farieb. Výber šiat každej nevesty často ovplyvňuje nielen móda, typ jej postavy a proporcie tela, ale aj neusmernenie vyškolených predavačiek vo svadobných salónoch, či nevestino prehnané predsavzatie schudnúť do vysnených šiat, ktoré sa jej ale málokedy podarí. Vo svadobný deň potom vyznieva prinajmenšom neesteticky prevísajúci tuk z výstrihu, hrudníka či chrbta (ten totiž šnurovačka korzetu najskôr stiahne a schová, ale pri akomkoľvek ďalšom pohybe sa zákon „o spojitých nádobách“ prejaví. Ďalším úskalím svadobných šiat, s ktorými nie je nevesta zžitá a má ich oblečené cca 12 hodín, že ju nadmieru omínajú, nedovoľujú dobre dýchať a spôsobujú i problémy s trávením. Šaty bez ramienok, a pri nesprávne zvolenej, alebo chýbajúcej, podprsenke, zvyknú padať, čo nevestu znervózňuje a neustále si šaty podvihuje do pôvodnej polohy. Neprávne zvolená alebo skrátená spodnička šiat, ktorá má za úlohu uľahčiť ich nosenie a pohyb, spôsobuje tiež isté problémy – vylieza zo šiat, nedrží, padá, nevesta sa o ňu potkýna, skruže sa vyvliekajú… Žena nezvyknutá na dlhé šaty a spoločenské topánky s vysokým opätkom zvlášť, by sa tiež mala vzdať podobného snu. Nie je nič komickejšie ako namiesto elegantnej a dôstojnej chôdze mladej dámy, predvádza pohyb životom zrobenej stareny, kníšucej sa zboku nabok a ťažkopádne vlečúcej nohy za sebou. Šperky pre nevestu – jediným dovoleným šperkom nevesty počas obradu (okrem vhodných náušníc a možno niečoho na krk), je zásnubný prsteň, a to obvykle na pravej ruke. Podrobnejšie je oblečenie nevesty rozobrané v článku „Ako obliecť nevestu“ .

Starostlivosť o pleťa) nevesta – pred svadbou nie je dôležitý len správny výber vizážistu, ktorý ovláda svoju prácu, vie ako upraviť a ako vyzdvihnúť krásu krehkej nevesty, ak pri práci používa aj kvalitnú dekoračnú kozmetiku a vie čo vaša pleť potrebuje. Nič nezmôže, ak sa vy, ako žena, o pleť dlhodobo nestaráte, neošetrujete, prípadne si ju neliečite. Vo svadobný deň sa zázraky nedejú a jej defekty, nekvalitná a lacná kozmetika, spolu s nesprávne zvoleným výrazným večerným líčením, z vás len ťažko vytvoria pôvabnú okúzľujúcu ženu s porcelánovo čistou a zdravou tvárou. Tu nepomôže ani jemný „fotografický lifting“. Zachráni to možno  len drastický zásah, avšak zmení vás na nepoznanie, b) ženích – pre neho je etiketou predpísané v deň svadby oholenie, hlavne keď má tmavšiu pokožku, tmavé vlasy a rýchlo zarastá. Taktiež je v súčasnosti už samozrejmosťou používanie dezodorantu, upravené, krátke a čisté nechty i ruky.

Svadobné oznámenie – rozošlite ho všetkým, ktorých chcete informovať, cca 8 týždňov vopred – formálne – poštou, kamarátom možno i neformálne – mailom. Ak svadbu plánujete v dovolenkovom období je vhodné informovať pozvaných hostí min. pol roka vopred. Ak ste sa rozhodli pre malú svadbu, písomné oznámenie môžete poslať aj dodatočne.

Svadobné oznámenie s pozvánkou k stolu – odovzdajte ho počas osobnej návštevy (min 6 – 8 týždne vopred) tým, ktorých pozývate aj na hostinu. Priložte k nemu i pozvánku k stolu a informáciu o mieste jej konania. Určené je obvykle je pozvánka určená pre jedného, ak pre 2 osoby, tak je na nej popis napr. frázou „a partner“, alebo aj celú rodinu (platí zväčša pravidlo reciprocity – pozvať ľudí, ktorí vás v minulosti pozvali na svoje svadby). Považuje za slušné žiadať o povolenie priviesť si spoločnosť, o ktorej by mal hostiteľ vedieť.

Pozvanie kamarátov a kolegov – okrem toho, že vám prídu zablahoželať na obrad, prichádzajú na vaše pozvanie aj na hostinu. Čas ich príchodu dohodnite v týždni pred svadbou.

Sumárny harmonogram svadobného dňa – vopred s ním, ako aj so zoznamom pozvaných, oboznámte najbližšiu rodinu. Dohodnite odporúčané oblečenie pre pozvaných, prípadne i farebné doladenie doplnkov zúčastnených. Nezabudnite na presné časy presunov a programu pre hostí. Prípadne ich požiadajte o pomoc s organizáciou, alebo zabezpečením, istých častí svadby. Mailom, telefonicky môžete podobne informovať aj ostatných hostí, alebo využiť pre to i vlastnú svadobnú vebstránku.

Koordinácia dňa – nad priebehom svadby má bdieť vopred poverená osoba/y, čo dozerá a manažuje (nie svadobný pár alebo rodičia, napr. kamarát, svedok, súrodenec). Riadi sa podľa vašich plánov a predstáv v „itinerári“ – zoradenie áut, sprievod, organizáciu: obradu, zvykov, programu, slávnostného večera, odvoz hostí, rozdávanie výslužiek,… bude za vás riešiť všetky nepredvídané situácie. Starejšieho, ako cudzí element, ktorý je často svojhlavý, presadzuje si vlastné predstavy a zabehaný systém, neodporúčam.

Svadobná vebstránka – moderný spôsob pre uľahčenie organizovania svadby na diaľku, pre navigáciu, ubytovanie rozsiahlej rodiny, zasadací poriadok, vhodné odporúčané oblečenie. Svadobčania tam nájdu všetky potrebné informácie i mailový kontakt na vás, prípadne i zoznam darov.

Zoznam darov – ak chcete uľahčiť hosťom výber, na vebstránke zriaďte zoznam vhodných darov (napr. do domácnosti). Vyhnete sa duplicite i darom nechceným.

Zasadací poriadok – keď je vám jasný zoznam hostí, poznáte i rozmiestnenie stolov, pripravte názorný grafický plán sedenia. Inštalujte si ho aj na vebstránku, vytlačte a vsuňte k programu svadobného dňa, alebo aspoň vhodne umiestnite v deň svadby, pred stolovaciu miestnosť.

ETIKETA PRE POZVANÝCH HOSTÍ – SVADOBČANOV

Oblečenie hostí – klasické svadby obvykle nemajú presne stanovený dress-code, ale nezabúdajte, že sú tiež spoločenskou udalosťou. Pre oblečenie platí, obliecť sa skôr slušnejšie a elegantnejšie ako ležérne a prispôsobiť ho miestu a času konania svadby. Rodina a najbližší príbuzní z mužského rodu, by sa mali prispôsobiť oblečením ženíchovi. Dámy si obliekajú denné slávnostné šaty. Podľa klasickej etikety platí, že jedinou dámou v bielom je nevesta, dnes to už nemusí striktne platiť. Odhalené ramená cez deň nie sú vhodné, zakrývajú sa bolerkom, kabátikom, štólou. To platí i pre nevestu s obradom v kostole. Družičky by šatami a doplnkami mali byť zladené s nevestou, nehodia sa však pre ceremóniu civilného sobášu. Ostatné dámy, ako hostky, majú výber šiat voľnejší. Svadobné mamy by oblečením mali spoločne ladiť, ak od svadobného páru dostanú na obrad kytice i ony, mali by byť menšej veľkosti a nie bielej farby. Ak sa zúčastňujú veľmi formálnej a oficiálnej svadby,  urobia dobre, ak zvolia „veľkú róbu“ (dlhé šaty, alebo dlhé sukne), ako doplnok vkusné klobúčiky alebo fascinátory. Viac o oblečení prítomných dám  na svadbe v článku „Ako sa obliecť na svadbu“, čo obliecť  pánom  „Ako obliecť (nielen)  ženícha“ Ako obliecť deti na svadbu sa dozviete V článku idúcom za ním sa dočítate čo obliekajú na svadbu  mamy svojim deťom.

Zvyky a tradície – zistite si už vopred čo najviac informácií o svadbe a jej priebehu a oboznámte sa s nimi. Budete tak pripravení na všetko, čo sa počas svadby môže diať.

Presnosť – nikdy nemeškajte! Ideálne je, byť na určenom mieste, aspoň pol hodinu pred začiatkom obradu. Najhoršie je prísť niekoľko minút po začiatku, narušiť prebiehajúci obrad, rozptyľovať hostí a nepriamo strhávať na seba pozornosť.

Svadobné dary – niekto dáva dary, niekto finančnú hotovosť alebo poukážku na nákup, v hodnote na akú sa príjmovo cíti, vyberajte ho ale dôsledne. Ak organizátori svadby výslovne požiadajú, aby nik nenosil dary, rešpektujte to. AK majú spísaný zoznam vyhliadnutých darov, poobzerajte sa po jednom z nich. Za každú prinesenú pozornosť má svadobný pár poďakovať.

Blahoželanie – a) ústne – po obrade v rámci gratulácií osobne podať ruku, k tomu predniesť krátky, zmysluplný a úprimný text. Pritom pozerať do očí novomanželom, b) písomné po brade – býva priložené do obálky k odovzdanému daru (zároveň je z toho zrejmé, kto dar poslal), c) písomné poštou – ak sa obradu nezúčastňujete.

Kvety k blahoželaniu – odovzdávajú sa po obrade, v rámci osobných gratulácií, neveste (prípadne ich zbiera družička). Vždy sa podávajú odbalené z nepriehľadného papiera a hlavičky kvetov smerujú nahor! V súčasnosti je praktické a moderné, dohodnúť sa viacerí, a priniesť po jednom kvete rovnakého druhu i farby.

Deti na svadbe – zvážte vy, aj rodičia detí, ich dlhodobejšiu prítomnosť na svadbe (kojenci často plačú, ich rodičia sú ako hostia vystresovaní, ročné deti strhávajú pozornosť na seba, a tiež rozruch svadby im nerobí dobre, väčšie deti dlho neobsedia, naháňajú sa po sále a hrozí im úraz. Ak sa tomu vyhnúť a nechať ich na svadbe? Zariaďte im program, dozor, opatrovateľku, animátora… a nezabudnite na oddychovú miestnosť pre deti.

Alkoholické nápoje – svadba býva veselou udalosťou, zvykom je i bohatý „repertoár“ alkoholických nápojov. Pite ich s mierou, neveďte žiadne politické debaty, nehádajte sa s príbuznými, nepobite sa!

 

ETIKETA PRED SVADOBNÝM OBRADOM

Stretávanie – pred obradom sa svadobčania stretávajú a) v rodičovskom byte/dome nevesty, b) v spoločnom bývaní mladomanželov, c) vo vyčlenenom salóniku, d) priamo v reštaurácii/hoteli, kde bude prebiehať  hostina. Hostiteľmi sú najčastejšie svadobní rodičia/ženích. Pripravené je i malé občerstvenie a aperitív.

Prijímanie hostí, predstavovanie – hostí prijíma samotný hostiteľ/lia, alebo poverená osoba. Počas stretnutia je skvelá príležitosť z oboch strán rodín navzájom predstaviť a zoznámiť pozvaných hostí.

Etiketa osobného pozdravu – a) muž zdraví ženu ako prvý, ale nesmie jej prvý podať ruku, rovnako ani staršiemu a menej dôležitejšiemu mužovi, ako je on sám. Odpovedá na pozdrav svojich rovesníkov, podáva ruku prvý, b) žena – zdraví staršiu alebo významnejšiu ženu, ako je ona, ale musí vyčkať, kým jej tá podá ruku, taktiež to platí pri vysoko postavených mužoch, prvá podá ruku rovesníčkam, a menej významným ako je ona.

Odobierka od rodičov, žiadosť o ruku – deje sa a) v úzkom kruhu rodiny, b) pred všetkými pozvanými hosťami. Ceremóniu riadi poverená osoba, alebo starejší. Budúci manželia v stoji alebo kľačiačky, prevedú príslušný rituál. Po ňom ženích odovzdá kyticu neveste, ona jemu pripne pierko.

Poďakovanie rodičom – budúci manželia zaďakujú rodičom za výchovu a mamám odovzdajú kytice.

 

ETIKETA POČAS PRESUNU NA OBRAD

Presun na obrad – a) pešo – po chodníkoch choďte vpravo, po ceste vľavo, v protismere k autám. Ak chcete niekoho obísť, tak z ľavej strany. Obvykle sa kráča po pároch, dáma má ísť po pravej strane pána, ak tam hrozí nebezpečenstvo, tak po jeho ľavej strane. Ak dáma s pánmi, ona ide v strede. Ak pán a dve dámy, on je v strede, b) vozidlaminastupovanie – vždy ide dáma ako prvá, muž drží dvere a otvára a zatvára ich. Žena sadá na najčestnejšie miesto – vpravo vzadu, po pravici pána. Pri vystupovaní – z auta vychádza prvý muž, otvára dvere, pomáha dáme a dvere aj zatvára. Dáma vystupuje z auta s oboma nohami pri sebe!

Zloženie a poradie áut v kolóne svadobného sprievodu – v prvom aute sa vezie ženích s matkou, za nimi matka nevesty s otcom ženícha, v ďalších autách, alebo v prenajatom autobuse – ostatní hostia v pároch, v predposlednom aute – svedkovia, v poslednom – nevesta s otcom. V nasledujúcich vozidlách za kolónou môžu ísť priatelia, ktorí sa nezúčastňujú svadobnej hostiny. Ak nevesta/ženích bez rodičov, nahradia ich najbližší príbuzní. Odprevádzať by ich však mali osoby staršie a ženaté/vydaté.

Dážď vo svadobný deň – ak prší tak dáždnik nesie pán v pravej ruke, jeho pravé rameno slúži žene ako opora.

————————————————————————

Pokračovanie textu nájdete v článku Etiketa na svadbe II.

————————————————————————-

.

Ako fotím?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/

.

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

V článku boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim nevestám, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.