Formálny portrét

Nazývame ho aj konzervatívnym/verným portrétom, nakoľko je pri ňom dôležité, aby bol záber s podobizňou fotenej osoby, podaný vierohodne. Využitie nachádza hlavne pri oficiálnych dokladoch, kam zaraďujeme zamestnanecké preukazy, pasy, fotky na webstránku, materiály k výročným správam, pre oficiálne tlačové materiály, a pod. Pri postprodukcii nie je zväčša dovolené odstraňovať, z tváre a tela fotenej osoby, identifikačné defekty a znamienka, alebo nápadne ubrať zo skutočného veku osoby, nadmerným odobratím mimických vrások a hlavne neprirodzenou alebo veľmi prehnanou retušou!

 

Určený je aj tým, ktorí potrebujú budúcemu zamestnávateľovi, spolu so životopisom,  zaslať svoju podobizeň. Takýmto portrétom sa nič nepokazí ani pri každom inom dokumente, kde nie je vopred vyšpecifikovaný konkrétny druh zaslanej fotografie. Prospešné informácie pred prijímacím pohovorom nájdete  tu.

Portrétovaná osoba, by okrem vhodného termínu pre fotenie v ateliéri, nemala opomenúť aj dôležitosť vhodnej úpravy svojho zovňajšku. Patrí sem starostlivý výber vhodného oblečenia a tiež prepotrebná úprava tváre a účesu. Ženy by si vždy mali nájsť čas, i finančné prostriedky, na služby kaderníka a vizážistu!

Upozornenie: Pre obe pohlavia je veľmi dôležité dôsledne sa venovať výberu oblečenia. Pokiaľ odev už vyšiel z módy, je mierne opotrebovaný, ale aj pokrčený či znečistený, prípadne ak ste do neho veľmi pribrali a nezapnete okolo krku, pásu, alebo sukňa je vám už úzka, materiál na pleciach, hrudníku ide už-už prasknúť, prípadne sa na problematických zónach tela vlní a tvoria sa faldy, v saku ste dlho sedeli v aute, zabudli ste si vyžehliť košeľu, tak odev radšej vymeňte za vhodnejší. Pre staršie ročníky neodporúčam obliekať ani zachovalé maturitné oblečenie, aj keby vám bolo ešte veľkostne dobré. To všetko vyššie spomenuté, môže byť na fotke nevhodne viditeľným. Osobe dívajúcej sa na váš portrét stačí zlomok sekundy a vašou ľahostajnosťou si pokazíte navždy prvý dojem, alebo premrháte svoju životnú šancu.

Radšej si vhodný kúsok oblečenia zapožičajte od kamaráta/ky, alebo zakúpte v obchode, s možnosťou vrátenia tovaru, ako by ste sa mali fotiť a neskôr aj osobne prezentovali svoju osobu v nevhodnom oblečení.

Na fotenie formálneho portréru, alebo na pozvaný pohovor nepatria ani súčasné módne výstrelky v podobe roztrhaných nohavíc, krikľavých farieb, priehľadných materiálov, príliš vyzývavého a obtiahnutého odevu, zvieracích vzorov na látke, slávnostné oblečenie na ples, oblečenie na voľný čas… Ukážkami vhodných druhov oblečenia, pre rôzne profesie a pozície, sú plné stránky časopisov, alebo stačí zadať text do vyhľadávača, a budete vedieť ako sa obliecť.

Pokiaľ má byť na fotografii zachytená celá postava, dôležité je doladiť k oblečeniu i vhodnú obuv a jej farbu! Čo je dovolené pri neformálnom imidžovom portréte, nemusí spĺňať atribúty formálneho portrétu.

Muži/ženy s okuliarmi – pokiaľ ich nepoužívate doslova 24hodín, fotky vyzerajú lepšie bez nich. Ak ich už musíte mať na očiach, potom odporúčam nestmavujúce sklá a tiež decentné rámy. Za zmienku stojí i upozornenie, čím máte viac dioptrií, sklá bývajú hrubšie a zaoblenejšie, čo môže spôsobiť aj nežiaduce odlesky, ktorým sa nie vždy dá pri fotení, a na fotkách, vyhnúť. To isté platí pri okuliaroch s farebným filmom na povrchu skiel.

Pozadie za fotenou osobou pri formálnom portréte nežiadajte veľmi farebné a vzorované, ale len tlmené neutrálne, bez vzorov. Štandardom je biele/ sivé/čierne.

Doplnky –  do biznis prostredia, na dôležité rokovania, a ani na formálne/bizniss/manažérske fotky, nepatria: veľké náhrdelníky, náramky, mohutné retiazky, prstene a výrazné náušnice, a aj ich väčšie sumárne množstvo (mimo biznis hodiniek, nenápadných náušníc a snubného/manželského prsteňa, podľa bizniss protokolu je sumár max. 5ks, pričom aj každá náušnica sa počíta za 1ks).

Tí z vás, ktorí sú hrdými majiteľmi piercingu a tetovania/kerky, isté pracovné pozície sú nezlučiteľné s týmito ozdobami a preto nesmú byť na fotografiách viditeľné!

Účes – ženy vlasy po ramená môžu byť rozpustené, inak by nemali byť splývavé, ale zopnuté do drdolu, copu… Muži bez módnych výstrelkov a farebných kombinácií, hlavne ak sa hlásite na vyšší a dôležitý pracovný post! Bezpodmienečne sa nepríďte fotiť s mastnými, či neupravenými vlasmi.

Druh oblečenia – biznis kostým/oblek, biznis blúza/košeľa, viazanka/šatka pre dámy, biznis kožené lodičky/topánky s uzavretou špicou, nie sandále, šľapky.

Všeobecné pravidlo: na formálnych fotkách, ale aj počas práce, nemajú byť vidieť odhalené ramená, hlboké výstrihy, veľmi obtiahnuté blúzy/košele, minisukne, odev odkrývajúci nedostatky postavy, jej nesúmernosť…

Farba oblečenia – ideálny stav tlmené farby sivej, tmavomodrej alebo čiernej farby. Hnedá farba sa odporúča len v prípade povolania, ktoré je nasmerované na „službu ľudom“. Komplexnejšie vysvetlenie nájdete v protokolárnych návodoch.

Malé upozornenie: Už som sa stretla, nielen v populárnych a odporných časopisoch, že autor článku nástojil na redaktorovi na odpublikovaní svojej fotografie, ale s dátumom výroby tak 20 rokov skôr. Ďalší autor knihy zase použil veľmi preretušovanú fotografiu, ktorá mu celkom pozmenila identitu i skutočný vek, takže v bežnom živote, či na stretnutiach s čitateľmi, ho ľudia nespoznávali, resp. boli sklamaní z reality, ktorá bola na titule knihy prekrytá nevhodným grafickým postprocesom. Prosím vyhýbajte sa takému sklamaniu publika. Takáto fotka vám možno dodá zabudnutého sebavedomia, ale ostatným budete len na smiech!

 

MENEJ TYPICKÉ FORMÁLNE PORTRÉTY

Mnohokrát sa nároky zamestnávateľov na adeptov, od štandardných požiadaviek, veľmi líšia, a zaslané fotografie tak môžu zohrať významnú rolu pri úspechu/neúspechu ešte pred samotným pohovorom. Preto je vhodné fotografa upozorniť pre akého zamestnávateľa/spoločnosť sa idete fotiť, a tiež na akú pracovnú pozíciu sa hlásite (napr. letecké, veľké korporátne  a zahraničné spoločnosti, modelingové agentúry majú veľmi špecifické a neštandardné nároky na postoje, držanie tela, úsmev alebo výraz tváre ich adepta).

Fotenie portrétu v súlade so striktnými inštrukciami k náboru pre Aerolínie Emiráty

 

Emirates – fotografie

 

 

ŠTANDARDNÝ FORMÁLNY PORTRÉT

 

Pracovný portrét

 

 

formalny portret z atelieri

 

 

 

Formálny portrét pre biznis

 

 

Portrét podľa zadania

 

Portrét k editoriálu, novému projektu vystihujúci otvorenosť smerom k divákovi

 

Formálny portrét pre nový projekt

 

 

Portréty pre LINKEDIN, FACEBOOK, FIREMNÚ WEBSTRÁNKU…

Pre tieto „spoločnosti“ môžu byť na objednávku zhotovené aj formálne fotografie zamestnancov v menej formálnom oblečení, ktoré korešponduje so statusom firmy, alebo pracovnou pozíciou (napr. len klasická biznis košeľa bez viazanky s rozopnutým gombíčkom na límci, firemná košeľa, polokošela, pracovný/ochranný odev…

 

Formálny portrét v neformálnom oblečení

 

 

 

 

 

Portrét na Linkedin

 

 

Formálny zamestnanecký portrét

Od štandardných portrétov sa môžu odlišovať, nakoľko fotené osoby majú predpísaný zamestnanecký odev/rovnošatu/ochranný odev… vyjadrujúci postavenie, pracovnú pozíciu vo firme.

 

 

Hromadné fotenie zamestnancov pre potreby firmy

 

 

PORTRÉTY PRE BULLETIN

Požiadavka od zadávateľa znela: „Formálne portréty finalistiek do pripravovaného bulletinu a ich použitie pri ich prezentácii na slávnostnom gala večere“. Oblečenie bolo v réžii fotených, chýbala nám vedomosť, či boli dámy usporiadateľom poučené ako sa obliecť, preto tá disharmónia a nejednotnosť  zvoleného formálneho štýlu a rôzne nevhodné doplnky.

Úpravu vizáže a vlasov mali usporiadateľom hromadne zabezpečenú, nakoľko sa v ten deň okrem fotenia natáčalo s nimi i promo video.

Podnikateľka Slovenska

 

 

Ďalšie články:

O portréte

 

Pozadia pre portréty

 

  • – Neformálny portrét
  • – Imidž, manažérsky a biznis portrét
  • – Vhodné oblečenie
  • – Vhodne pózy