Pozadia pre portréty

pozadia pre portretV odbornej terminológii býva PORTRÉT definovaný ako zachytenie podobizne foteného subjektu, ktorého výsledná fotografia by mala byť „oku lahodiaca“. Medzi jeho najčastejšie kategórie patrí tzv. verný portrét a umelecký portrét. Tento druh fotografie nájde uplatnenie nielen v súkromných a webových albumoch, na sociálnych sieťach, vytlačené v albumoch a vo fotoknihách, ale je vhodný aj pre potreby komerčnej propagácie, firemného marketingu, výročné správy, a pod.

Portrétovaním a portrétom sa rozumie zachytenie podobizne foteného od hlavy:

  • – po časť trupu (zväčša do výšky pŕs/pásu) – malá busta,
  • – do výšky bokov/polovice stehien/polovice lýtok – veľká busta,
  • – po päty – komplet celá postava

.

Všetky nami ponúkané pozadia sú určené ako pre FORMÁLNY (pre potreby pohovoru, zamestnania, firmy, CV,…), tak aj pre NEFORMÁLNY portrét (na pamiatku pre rodinu, do rodinného albumu, pre imidžové fotky,…). Farebnosť pozadia, i výber jeho rozmerov, Vám odporučíme na základe vstupných informácií a Vašich predstáv, účelu fotky, ako aj ku pohlaviu, veku fotenej osoby, farebnosti oblečenia, proporciám postavy….

O portréte

Formálny portrét

.

Nie všetky ponúkané však dosahujú rozmery pre komponovanie celej postavy. Niektoré sú svojou veľkosťou vhodné len pre bustu, iné aj pre celú postavu.

Pre spoločné viacčlenné fotografie – hromadné portréty osôb rodiny alebo firmy / spoločnosti / združenia sú prioritne určené veľkorozmerové biele / čierne pozadia, ktoré by mali byť štandardom každého profi ateliéru.

Ukážky našich pozadí a výsledný produkt, ktorý viete, pri tom-ktorom zvolenom pozadí, očakávať, máte možnosť vidieť v článku nižšie. Ponuku pozadí pravidelne obmieňame i rozširujeme.

.

A) PROFI ŠTANDARD KAŽDÉHO ATELIÉRU

Nevyhnutnosťou každého dobrého ateliéri býva biele a čierne veľkoplošné papierové pozadie, pred ktorými najdokonalejšie vynikne každý fotená osoba. Táto alternatíva je najlepším riešením nielen pre formálne (súkromné a firemné portréty), ale aj pre veľkoformátovú tlač, dorábanie farebných pozadí k marketingovým kampaniam, či pre veľkoplošné bilbordy.

Naše veľkorozmerové biele a čierne pozadia sú šírky 3,5metra, čo nám pri výške ateliérového stropu až 5,5metra, nerobí problém nafotiť i skupinu ľudí s počtom 10-12 osôb súčasne, pokiaľ ich vhodne rozmiestnime.

Najjednoduchším postupom pre takéto i väčšie skupiny, je nafotiť každú osobu v požadovanej póze samostatne, a skúsený grafik vám ich naskladá do podoby vašeho zadania.

Čierne papierové pozadie

Biele papierové pozadie

.

Bielosivá štuková stena, látka 3×2,5m

.
Rozmery pozadí

Biele a čierne papierové pozadie má šírku 3,5m, s neobmedzenou dĺžkou, ktorá sa odvíja z upevnenej rolky podľa aktuálnej potreby. Vyfotí sa pre nimi i skupina 10 ľudí.

Ostatné farebné pozadia sa šírkami pohybujú medzi 1,30 – 2 metre, a s výškou medzi 1,5 – 3 metre.

Nie všetky sú preto vhodné pre fotenie viacerých členov rodiny, alebo dospelé osoby. Niektoré sú prioritne určené len pre deti samotné, alebo pre fotenie portrétov. Vhodné je informovať sa u fotografa vopred na rozmery vybraného!

.

B) DOPLNKOVÉ POZADIA

K neformálnym portrétom dospelých osôb, ale aj pre rodinné a detské fotenia skvelo poslúžia i pestrejšie látkové/papierové/vinylové pozadia, s textúrou napodobňujúcou napr. prírodné motívy ako: drevo, mramor, omietka, múr, obloha, textil, denin, batiková textúra,…

.

.
Prírodné štruktúry

Smaragdový mramor – látka

Tmavý opar – látka

Sivozelený batik – látka

Sivohnedé – látka

Škoricový batik – látka

Batik – žltomodrohnedá látka

Sivý mramor – vinyl

Opálené drevo – látka

Murivo a múry

Prskaná omietka – látka

Stará omietka – vinyl

Starý tehlový múr – vinyl

Staré schody – vinyl

Motívy vintage

Vintage sivý múr – vinyl

Vintage ruže a notový part – vinyl

Vintage ruže – vinyl

Kvety

Ružová záhrada – látka

Lúka s margarétkami – látka

Jarná obloha – látka

 
Papierové pozadia

Štandardné farebné papierové foto pozadia určené pre jednorázové fotenie . Na trhu je nielen veľké množstvo dodávateľov, ale k dispozícii aj pestrý vzorkovník farieb

Biela káva – papier

Sivá bridlica – papier

Odlesky

Ružovofialkové odlesky – vinyl

Hnedozlaté odlesky – vinyl

.

Ako fotím?

Budúci umelci

Portréty

Darček od rodiny

.