Svadobné fotografie

„Aj keď svadobnej fotografii mnohí z neprajníkov vytýkajú hendikep statického dokumentu, ona aj v 21.storočí zostáva na výslní kvality a záujmu svojich obdivovateľov. Cez fotografiu, v podobe dôležitých a unikátnych emočných scén a momentov, dokáže profesionálny fotograf  prerozprávať  posolstvo neopakovateľného a jedinečného okamihu. V jeho snímkach zostane naveky zachovaný svadobný  príbeh dvoch zamilovaných ľudí, ich rodín a blízkych, i  pôsobivá skladačka zastavená z ľahko prezentovateľných a prenosných fotografií, vo svadobných knihách, v albumoch, obrazovkách televízorov, na monitoroch  počítačov, mobilných telefónoch, iPad -och, …
Fotograf profesionál zo svadobného dňa vydoluje  maximum,  zaznamená  i to, čo oko laika prehliadne. Priebeh svadobného dňa, aj vďaka jeho svadobným záberom, má správne grády, zaznamenané pozitívne krásne emócie i celistvý dej. Svadobná  fotografia je story príbehom v obrázkoch!“  (Blanka Golejová, svadobná fotografka)

Ak by laikov oslovili v náhodnej ankete s otázkou, čo pokladajú vo vlastných  svadobných fotografiách  za smerodajné a podstatné, tak nebudem so svojim tvrdením ďaleko od pravdy, keď napíšem, že odpovede by boli rôznorodé. Najobvyklejšie by k nim patrili odpovede typu: „Dobre som na nich vyzerala. Skvelo ma vystihol, aj keď som nefotogenická. Výborne zachytil naše emócie, smiech a pohodu. Mám tam celú rodinu.  K tejto fotke mám citový vzťah, pretože je to posledná fotka s mojou babičkou…“. Medzi náhodnými respondentmi ankety, by sa našli i odbornejšie odpovede, nechýbali by medzi nimi i od reálnych svadobných fotografov – profesionálov, alebo aj ľudí, čo stihli k fotografovaniu len „privoňať“, a získali už isté odborné skúsenosti, poznajú kritériá pre kvalitne zvládnutú fotografiu, a preto sa na zábery zo svadieb pozerajú aj cez odbornejšie hľadisko. V nasledujúcich riadkoch sa preto pozrieme podrobnejšie „na zúbky“ svadobným fotografiám.

.

Svadobná fotografia

Svadobná fotografia patrí medzi fotografický žáner, ktorý v sebe zahŕňa fotografovanie svadby, najčastejšie ako ucelený komplex – umelecké (portrétne) fotografie novomanželov (všeobecne podľa tradície najčastejšie realizované v deň konania svadby, v súčasnosti i mimo svadobný deň), zdokumentovanie svadobného obradu a svadobnej hostiny, často aj so zaujímavými zvykmi a tradíciami regiónu alebo krajiny, v ktorých sa svadba odohráva, alebo z ktorých pochádzajú svadobné rodiny. Moderné sú aj civilné fotografie ešte v čase snúbenectva partnerov.

Foto kritici i fotografi samotní ju zaraďujú medzi najťažšie disciplíny fotografického odboru. Na fotografa sú počas jedného krátkeho svadobného a  náročného dňa kladené veľmi vysoké nároky. Má preukázať svoju profesionálnu zdatnosť pracovať s rôznymi umeleckými žánrami súčasne alebo v slede za sebou, neraz aj v časovej tiesni a hektike, v rôznych svetelných podmienkach, v rôznom dennom čase, rôznom období roka, s rôznym počtom ľudí, ich pováh, názorov a kritiky tak,  aby výsledok jeho práce bol výstižný a kvalitný po všetkých stránkach a v odovzdaných finálnych záberoch nechýbali ani požadované pocity a emócie všetkých aktérov fotenia. Jeho práca, ak ju porovnáme s prácou kaderníka, vizážistu, starejšieho, DJ, kapely, reštauračného personálu… nekončí  v ten deň, ani po odchode zo svadobnej hostiny. Čakajú na neho hodiny práce za počítačom, či už pri vytrieďovania foto materiálu, jeho selekcie, štandardných úprav, profesionálneho retušovania a pod. To všetko si však nezúčastnení pozorovateľ nevie predstaviť, a preto ani posúdiť a doceniť.

Dobrá svadobná fotografia v sebe nesie dostatočný emočný náboj. Aj v nezainteresovanom divákovi má vzbudiť zvedavosť a chuť vidieť každý z nasledujúcich záberov. Mala by v sebe spájať aj ľahkosť okamihu i emóciami naplnené ovzdušie. Dýchať atmosférou slávnostného dňa. Zároveň byť veselou i vážnou,  s profesionálnym nadhľadom.

Na portrétnych fotografiách nemá okrem emócií chýbať i vhodná dávka humoru, smiechu, skutočne prežívaných sĺz radosti a dojatia. Dobrý fotograf pridá do nej i potrebnú vážnosť a dôstojnosť, s noblesou exkluzivity ako vystrihnutú z módnych časopisov.

Sumár opísaného nájdete v mojej Galérii svadieb alebo na webovej stránke môjho manžela Petra, v jeho Galérii svadobnej fotografie.

.

História svadobnej fotografie

svadobne zabery Golejovasvadobna fotografia Golejovaemocia svadba svadobne fotografie

„Podobne ako sa vyvíjala technológia fotografie samotnej, vyvíjala sa s ňou i fotografia svadobná – od vynálezu fotografického umenia v roku 1826 Josephem Nicéphorem Niépcem. Jednou z prvých zaznamenaných bola svadba kráľovnej Viktórie s princom Albertom v roku 1840. V začiatkoch fotografie si väčšina párov z finančných prostriedkov vlastného fotografa  nemohla dovoliť, čo trvalo približne až do 2. polovice 19. storočia. V neskorých 60. rokoch  sa nechávali páry fotografovať vo fotoateliéroch, niekedy dokonca fotograf prišiel i na miesto konania svadby.

Vzhľadom k potrebe objemného technického vybavenia a osvetlenia bola fotografická prax presunutá do fotografického štúdia. V priebehu času, s vylepšovaním technológie, sa veľa párov neuspokojilo len s jedným svadobným portrétom. Svadobné albumy začali byť stále bežnejšími. Okolo roku 1880 sa na fotografiách začali objavovať i svadobné hostiny.

Na začiatku  20. storočia bola vynájdené farebná fotografia, ktorá ale bola stále ešte nespoľahlivou a drahou, takže väčšina svadobných fotografií bola čiernobiela. Svadba, ako dokumentárna udalosť, sa začala aplikovať po 2. svetovej vojne. Príchod technológie zvitkového filmu a vylepšeného a kompaktného zábleskového osvetlenia umožnil fotografom chodiť na svadby, a svoje fotografie sa snažili neskôr predať. I pre počiatočne nízku kvalitu dokumentárnych snímok, ktoré boli spočiatku veľmi časté, konkurencia prinútila štúdiových fotografov, aby začali pracovať dokumentárnym spôsobom v exteriéri.

Spočiatku si profesionálni štúdioví fotografi so sebou prinášali objemné vybavenie, ktoré  obmedzovalo ich schopnosť zaznamenať celú akciu. Často sa niektoré zábery aranžovali znovu po obrade. V roku 1970 sa vďaka modernejšiemu prístupu zaznamenávanie celého svadobného dňa začalo praktizovať tak, ako ho poznáme i dnes.“ (citované z Wikipédie)

.

Svadobné fotografie

Svadobné fotografie, vzhľadom na situácie, dej a prostredie, v ktorom sa fotografovanie odohráva, zaraďujeme k zmesi z kategórií portrétna, modelingová, reklamná, rodinná, detská i produktová fotografia. V istej fáze svadobného dňa ide hlavne o zdokumentovanie prebiehajúceho deja, ako reportáž zo svadobného dňa. Všetky časti svadobného dňa si však zaslúžia zvýšenú pozornosť a rovnaký podiel na kvalitnej pripravenosti fotografa.

Pre najvýraznejšiu a dlhodobú verejnú publicitu, fotografi kladú najväčší doraz  práve na portrétne štylizované, aranžované fotografie svadobného páru.

Na svadobného fotografa, ako zhotoviteľa kvalitných svadobných fotografií, by mal už samotný klient klásť tie najvyššie ľudské, profesné i odborné nároky. Taktiež by mal jeho vyhliadnutý fotograf spĺňať kritériá na vhodnú profi techniku, ovládať všetky spomenuté foto žánre, mať ucelené portfólio svadieb, a z nich nadobudnuté dostatočné praktické skúsenosti, ale mal by byť aj odborníkom a expertom na úpravu fotografií. Len tak bude mať zákazník, po odovzdaní jeho práce, istotu profesionality a serióznosti.

Ak, na tomto mieste, niekto z nádejných budúcich svadobných fotografov očakáva súvislý prehľad alebo ukážky konkrétnych fotografií a návody, ako fotiť a čo fotiť, bude sklamaný. Žiaden z profesionálov vám ich neposkytne. Patria ku zdrojom cenných informácií, a za tie sa platí zlatom.

Ako môžu vyzerať i vaše svadobné fotografie máte možnosť vidieť  vo svadobnej foto galérii>>

.

Požiadavky praxe na moderné svadobné fotografie

Čo robí niektoré svadobné fotografie tak výnimočnými a výbornými, že ich ohodnotia aj znalci ako nadčasové umenie? Je to vybraným fotografom a jeho schopnosť zachytiť to, čo sa deje pred jeho očami vo svadobný deň? Má to za dôsledok fotografova profesionálna výbava? Môže za to fotografova dlhoročná prax? Výborné fotky vzniknú samotným pričinením svadobného páru a pozvanými hosťami? Alebo je to dôsledok akejsi synergie a vzájomného prepojenia i osobného vkladu všetkých zainteresovaných? Alebo nebodaj sú v tom nejaké fígle, mágia, čary, či bosorátstvo? Aká odpoveď je správna?

.

Vždy a vo všetkom, ako v dobrom i v zlom, hľadajte vzájomné prepojenie! Nezabudnite aj na to, že ľudia i svadby sú rôzne. Vo svadobný deň sa striedajú u nich kladné i tie zápornejšie emócie, atmosféra je zakaždým iná, svojská a nepredvídateľná. Niekedy sa môže sám fotograf snažiť akokoľvek, nevydoluje zo svadobného páru to, čo inokedy pri inom páre a hosťoch  ide samovoľne a prirodzene.

Tam, kde pre vznik moderných a ľudských fotografií nabitých emóciami, chýba záujem, zainteresovanosť, chuť spolupracovať s fotografom, chcieť sa fotiť i byť fotený, tam kde lásku a úsmev  medzi ľuďmi nahrádza skôr chlad, odmeranosť, nervozita, obavy a stres, nepomôžu žiadne ingrediencie v podobe  drahého interiéru luxusnej reštaurácie alebo zámku, ani drahé  menu, šaty, limuzíny, ani pozvaní dôležití hostia zo smotánky a médií. Z fotografií pri podobnom nešťastnom zoskupení bude vyžarovať skôr odmeranosť, spoločenská úctivosť a sterilita.

Pokiaľ sa samotný hlavní aktéri svadobného dňa nenadchnú pre vec, nebudú brať s humorom drobné zádrhely, posuny v harmonograme, nepredvídané katastrofické scenáre, dovtedy ich fotografie nebudú žiariť, nebudú tými, nad ktorými sa zastaví čas a začne plesať každý, kto ich uvidí.

Z nervózneho svadobného dňa,  bez vysielaných pozitívnych emócii a radosti, zostane v albume len kôpka síce profesionálne nafotených a upravených záberov, z nádychom luxusu a okázalosti, ale bez toho, aby z nich sálalo úchvatné vysoko ľudské fluidum dvoch zamilovaných a okúzlených ľudí, s nemalou podporou prítomnosti a spolupodieľania s ich najbližšími. Budú to zábery vlažné a sterilné, niekedy až chladné a málo úprimné.

Hlavnou úlohou záberov zo svadby je nielen zachytiť priebeh svadby, ale aj vytvoriť  z nich vizuálny príbeh o svadobnom páre, so všetkými ich emóciami a prebiehajúcou láskou. Takáto udalosť vo vašom živote nastane obvykle len raz, preto aj od vás dvoch bude záležať, či sa spoločne plánovaný počiatočný plán podarí.

Ešte pred samotným fotením sa naučte ovládať svoje negatívne emócie, všímajte si a budujte skôr tie pozitívne, trénujte ich ovládanie a zvládanie. Denne sa pozrite aspoň na okamih do zrkadla a pozorujte svoju mimiku, keď ste šťastní, keď sa vám darí, ale aj keď vašu myseľ zmieta práve nepokoj, hnev, či zlosť. Prvý raz budete milo prekvapení, čo to urobí s výrazom vo vašej tvári, ako sa oči rozžiaria a úsmev bude veľký otvorený a celkom prirodzený. Druhý raz sa zhrozíte nad vlastným pohľadom, vystúpenými tvrdo pôsobiacimi vráskami pri ústach, okolo očí i na čele, drsnými kútikmi okolo úst, ale aj hnevu sršiaceho z oči.

Keď nadíde svadobný deň, isto už budete vedieť, aký príjemný výraz vám najlepšie pristane, a do fotografií celkom prirodzene spoločne dostaneme to, čo v nich chceme mať. Pričiníte sa tak aj vy sami o krásne fotografie s emóciami. Len tak vám ich budú závidieť všetky kamarátky, a vy sami sa k nim budete s láskou a radosťou vracať i po dlhých rokoch.

.

Ako fotím?
https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/galeria-svadieb/

.

.

fotografia svadba Golejova

Ako vyberať a na čo nezabudnúť  pri výbere, posudzovaní a spoločnom rokovaní s kvalitným, kreatívnym fotografom a odborníkom? Rady nájdete tu.

Čo má spĺňať dobrá svadobná fotografia? Dočítate sa v Rady od svadobného fotografa.

Odpovediam na otázky týkajúcich sa fotenia sa venujem podrobnejšie tu.

Viac o definícii, vzniku a súčasnosti  fotografie sa dozviete v  Fotografia a fotograf.

Informácie k emóciách nájdete tu a tiež v tomto článku.

Pri objednávke profesionálnych svadobných FOTO služieb našim klientom, vieme odporučiť osvedčených dodávateľov z oblasti kaderníckych, vizážistických, dekoratérskych a flóristických služieb, ako aj  prenajímateľov svadobných limuzín, automobilov, kočov, kontakty na svadobné koordinátorky, svadobné salóny,  DJ-ov, svadobné kapely, svadobných starejších,  a tiež ústretové a prvotriedne TOP hotely, reštaurácie, cateringové služby,… s ktorými máme osobné pozitívne skúsenosti.

—————————————————-

Ak Vás moja práca zaujala, a máte chuť zažiť skvelý deň s profesionálnym fotografom, napíšte na mail blanka@golejova.sk

Pre kopírovanie, prenos, šírenie, alebo publikovanie akejkoľvek časti textu, nielen priložených fotografií, z mojej webovej stránky sa vzťahujú všetky ustanovenia platného autorského zákona, a je to možné len po písomnom súhlase autora textu.

 

Pre ilustráciu boli použité fotografie nafotené mnou, ale i mojim manželom Petrom Golejom ( www.fotograf-svadba.sk). Touto cestou mu ďakujem za ich poskytnutie.

Moja vďaka tiež patrí našim klientom, bez ktorých pričinenia, by nevznikli spoločné nápady a neopakovateľné úžasné momentky, ktoré prispeli k dokonalej a výstižnej  ilustrácii mojich textov, venovaných práve vám, ktorí ich čítate a mnohým sú neoceniteľnou pomocou.