Škôlkárske a školské portréty

Každá základná, či stredná škola, materskú nevynímajúc, dostáva, pri objednávke interiérového fotenia, možnosť spolupodieľať sa na výbere vhodného pozadia. Mnohé zo škôl, ju však radi presunú na fotografa, a to z obavy, aby výsledná fotografia nepôsobila veľmi prezdobene, až gýčovito. Hlavne ak z ich strany vyvstane požiadavka, umiestniť do finálnej fotografie aj názov školy, informácie o aktuálnom školskom roku, alebo plánujú do fotky vložiť  ornamentálne zložitejšie školské logo.

 

 

My ako školskí fotografi, najradšej v školských zariadeniach využívame ponuku ich vlastných vnútorných priestorov (školské knižnice, kluby a klubovne, triedy), aj s reálnym školským inventárom. Na prvom stupni ZŠ odporúčame, do pozadí fotografií, zakomponovať  i „socialistické“ dreveno-kovové maxi počítadlá a klasické drevené školské tabule v odtieňoch sivej, zelenej alebo čiernej.

Ak sa medzi učiteľmi nájdu i dobrovoľníci, ktorí milo prekvapia farebným školským textom (umelecky napísaným na tabuľu), je o výbere pozadia rozhodnuté. Za ich vhodný doplnok môžu poslúžiť i vkusne vyzdobené veľkoformátové nástenky, či bannery pre výuku prírodopisu a iných vied. Všetky prvky navzájom dokáže skúsený fotograf výstižne skĺbiť do výsledného celku, aký môžete vidieť na školských fotografiách z našich webových stránok.

 

fotenie pri vode v prirodefotky pre školku

Počas príjemných teplých dní, radi presúvame fotenie i do exteriérov škôl (na školské dvory, do záhrad, priľahlých mestských parkov, či blízke sídlisko). Všade tam, citlivé oko fotografa, z danej parcely, vyťaží to najkúzelnejšie.

Ak má ale, poverená osoba zo školy, vlastné predstavy, či nápady, radi si ich vypočujeme, a spoločne nájdeme najvhodnejšie riešenie.

.

Koniec očakávaného školského roka sa vždy nesie v radosti z prichádzajúcich fotení v dlhoročne spolupracujúcimi školy. Privítame však aj ďalšie, novo prihlásené, a to z celého Bratislavského kraja. Všetkým zariadeniam sa snažíme v čo maximálnej miere vyhovieť, a splniť náš záväzok o vkusných a kvalitných školských, či škôlkárskych fotografiách.

Preto, ak sa vám naša práca páči, stačí zatelefonovať: +421 915 622 311, alebo napísať mail: https://www.svadobna-fotografka.sk/kontakt/

 

Blanka a Peter Golejovi

detskí, rodinní, svadobní i školskí fotografi

.

.

UKÁŽKY INTERIÉROVÝCH FOTENÍ V ŠKOLÁCH

.

Vybrané foto pozadia radi prinesieme v daný deň fotenia. Spolu s nimi aj prenosný profesionálny fotoateliér a príslušnú potrebnú foto techniku.

Poverenej osobe z učiteľského zboru odporúčame vybrať:

  • – jedno spoločné pozadie, pre portrétovanie jednotlivých deti,
  • – alebo jeden motív pre prvácke fotenie, a ďalší motív pre vyšší stupeň,
  • – v prípade fotenia absolventov, vybrať vhodné pozadie aj pre nich,
  • – ponechať voľbu na fotografovi,
  • ak ponuka pozadí nevyhovuje, vybrať sa dá i z klasických foto pozadí: https://www.svadobna-fotografka.sk/2018/11/26/pozadia-pre-portrety/

.

Foto pozadia sú vhodné nielen pre štandardné portréty (portrét = foto v civilnom / slávnostnom oblečení, so zobrazením busty tela, 1/2, 3/4, alebo celej postavy).

Pre fotenie portrétov budúcich absolventov (napr. aj v absolventskom kostýme, ktorý je tiež k dispozícii. Alebo si žiaci oblečú niečo civilné, školskú rovnošatu, či na zákazku vyrobené tričká,…) nájdete ponuku: https://www.svadobna-fotografka.sk/2018/06/25/absolventi-skoly/

 

Rozmerové parametre pozadí:

Ponúkané foto pozadia sú určené len pre vnútorné priestory. Nie sú jednotného rozmeru (každý výrobca disponuje inými limitmi tlačiarenských strojov), a preto sa zväčša dajú použiť len pre individuálne portréty osôb. Niektoré, s väčšími rozmermi, však umožňujú nafotiť aj skupinku 2-3 detí spolu.

V priestoroch reálneho školského interiéru obvykle neplatí žiadna limitácia súčasne fotených osôb.

Vonkajší priestor v okolí školskej budovy (školský dvor, okolie budov, sídlisko, parčík) svojimi parametrami spĺňa nároky aj na fotenie celého triedneho kolektívu. Obmedzenie sa týka iba prebiehajúcej ročnej doby, aktuálneho počasia, alebo postavenia slnka na oblohe, a jeho svitu.

.

Foto pozadie „Sivá školská tabuľa“

.

Foto pozadie „Tabuľa s maxi počítadlom“

.

Foto pozadie “ Maxi knihy s textom“

.

Foto pozadie „Letiace knihy“

.

Foto pozadie „Tabuľa s matematickými vzorcami“

.

Foto pozadie „Popísaná zelená tabuľa“

.

Foto pozadie „Popísaná modrá tabuľa“

.

Foto pozadie „Tabuľa s M-F-CH vzorcami“

.

Foto pozadie “ Tabuľa s anglickým textom NASPäŤ DO ŠKOLY“

.

Foto pozadie “ Historická trieda s tabuľou

skolske netradicne fotenie

Foto pozadie „Stará knižnica č.1“

.

Foto pozadie „Stará knižnica č.2“

.

Foto pozadie „Stará mapa sveta“

.

Foto pozadie „Batikové modré pozadie“

.

Foto pozadie „Tmavohnedé batikové pozadie“

Foto pozadie „Batikové modré pozadie a reálne maxi počítadlo“

.

Foto pozadie „Biela knižnica“

.

.

UKÁŽKY PORTRÉTOV V REÁLNOM INTERIÉRI S INVENTÁROM ŠKOLY

.

Fotenia obvykle prebiehajú v klasických školských učebniach, v priestoroch ŠKD, či školskej knižnici,…

Podľa priania a predstáv ZŠ môže byť neoddeliteľnou súčasťou fotiek aj školská tmavá tabuľa, moderná biela – s istým obmedzením, školské pomôcky, bannery, staré školské maxi počítadlo, glóbus a farebné maxi ceruzky od fotografa.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

VÝBER ZVOLENÉHO FOTO POZADIA PRE PRVÁCKE FOTENIE prosím vyberte tu:

.

.

Upozornenie na drobný rozdiel vo farbe digitálnych fotiek zobrazených na monitore PC/displeji mobilu a jej vytlačenou fotografiou (týka sa hlavne prípadov, ak bude na fotenie vybrané tmavšie/tmavé pozadie alebo osoba je oblečená v odeve s tmavými farbami, či má výrazne opálenú/snedú pokožku.

Vtedy môže divák vyhodnotiť vzájomným porovnaním monitor-tlačená fotografia, že vytlačená fotografia je o niečo tmavšou, ako tá zobrazená cez monitor. Prečo ľudské oko môže takto vyhodnotiť daný stav?  Dočítate sa v článku https://fotograf-svadba.sk/2021/01/15/neporovnavajte-fotky/