Otázky k NB fotografii

Už v priebehu tehotenských fotení, ale aj cez mailovú komunikáciu, dostávam od budúcich rodičov otázky týkajúce sa novorodeneckého fotenia. K najčastejšie vysloveným patria tie z nižie pripraveného článku. Aby som nemusela všetkým zdĺhavo odpisovať to isté, pripísala som odpovede priamo k nim. Sú vám tak dispozícii, a môžete sa k nim kedykoľvek vrátiť.

.

.

Kedy si rezervovať predbežný termín?

Čím skôr si termín predbežne rezervujete, tým lepšie. Rodičom vždy navrhujem, aby sa ozvali aspoň mesiac pred plánovaným termínom pôrodu. Počet dní kedy fotografujem novorodené deti je obmedzený, nakoľko mávam naplánované detské, rodinné, tehuľkovské a iné druhy fotenia, aj mimo ateliéru. Počas školského roka sa k nim pridávajú i škôlkárske a školské fotenia, počas týždňa sa môžu vyskytnúť i firemné konferencie a večierky, počas piatkov a sobôt zase svadobné fotenia. Medzitým je potrebné aj zregenerovať vlastný organizmus, žiť životom bežnej matky a manželky, a vypomáhať mojim postarším rodičom.

Býva mi preto ľúto, keď musím niektoré fotenia odmietnuť. Novorodenecké fotenie je na dôvažok veľmi úzko obmedzené istým časovým úsekom  (ideálne do 14 dní veku dieťaťa), a nie je možné presúvať ho ľubovoľne, ako iné druhy fotení.

Keď ste pripravení rezervovať si svoj termín, stačí napísať váš predpokladaný termín pôrodu. Poznačím si ho ako orientačný a vy ma budete informovať, keď sa vám bábätko reálne narodí, aby som mala  dostatok času na plánovanie aj iných fotení, a hlavne aby som vám mohla ponúknuť na výber viac, ako len jeden termín. Kľudne mi pošlite z pôrodnice sms, a v deň odchodu z pôrodnice volajte, alebo sms-kujte, dohodneme už presný termín.

.

 

newborn fotenie

Kedy je najvhodnejší reálny čas pre novorodenecké fotografovanie?

Najlepší čas pre dieťa, od jeho narodenia, je 7-14 dní. Najneskôr do 1 mesiaca od pôrodu. Pre predčasne narodené detičky sa táto hranica môže posunúť ešte vyššie.

Dieťatko v tomto období býva ešte veľmi spavé, nestratilo ani návyky z maternice, ľahšie sa s ním manipuluje a je aj menej citlivé na dotyky. Taktiež novorodenecká kolika v tomto období ešte v plnej sile neprepukne. Následne potrápi nielen dieťa samotné, ale sprostredkovane nedá spať ani rodičom, takže na fotkách sa nie vždy dá potlačiť ich unavená tvár, kruhy pod očami…

.

 

Kde fotíte novorodencov?

Novorodeniatka fotím v mojom ateliéri v Bratislave. Vytvorila som pre ne, čo najideálnejšie prostredie. Disponujem dostatkom oblečenia pre rôzne typy telíčok a hlavičiek, i váhové veľkosti novorodencov. Za roky fotenia mám k dispozícii aj celkom slušný repertoár rekvizít a vhodných pozadí, a to ako pre dievčatá, tak aj pre chlapcov.  A neustále ich obmieňam.

Pri portrétnom fotení malého modela (v rámci pobytu 2.hodiny v ateliéri) potrebujem jedine k dispozícii jeho mamu. Ostatní príslušníci rodiny bývajú už nafotení v rámci 1.hodiny, potom sa tam už len nudia a sú prekážkou, nakoľko ruch od ľudí sa prenáša na malé dieťa. S radosťou im preto odporúčam, aby si krátili voľný čas návštevou detského ihriska, prechádzkou okolo Štrkoveckého jazera, či Kuchajdy, návštevou neďalekej FARMÁRSKEJ TRŽNICE, nákupného centra POLUS – teraz VIVO, alebo AVION-u, KIKy, IKEy, HORNBACHu, JYSK-u…

Oteckovia majú možnosť na blízkej samoobslužnej bezdotykovej autoumyvárke BUBLINKA (Trnavská cesta č.102) venovať pozornosť svojmu 4-kolesovému tátošovi, alebo si v ružinovskej reštaurácii HOSTINEC U DEDA, objednať niečo dobré pod zub, či vybaviť  pracovné stretnutie.

.

 

Aký časový limit odporúčate pre fotografovanie?

Novorodenecké  fotografovania  sú naplánované  v pracovné dni, ale výnimočne aj počas víkendov, či sviatkov. Časovo sa pohybujú v rozmedzí medzi 1-3 hodinami, niektorí aj do 3 hodín. Všetko v závislosti od objednaného balíčka, ktorý si vyberáte vopred. 

Prečo tak dlho? Potrebujeme mať dostatok času v prípade, že vaše dieťatko si samovolne vyberie čas na kŕmenie, uspávanie a tiež každé je špecifické a všetky činnosti okolo neho si vyžadujú inú dĺžku a hlavne trpezlivosť. Viacpočetným rodičom to vysvetľovať nemusim:) Keď sa na to dopredu pripravíte, fotografovanie bude prebiehať v príjemnej a uvoľnenej atmosfére a všetko pôjde hladko.

.

 

novorodenecke fotkyS novorodencom fotíte aj rodičov a súrodencov?

V základnom balíčku (do 1 hodiny) si môžete vybrať či chcete fotiť len portréty novorodenca, alebo iba spoločné fotky novorodenca s členmi rodiny, teda aj súrodencov. V prípade obidvoch druhov fotenia si zvolíte Rozšírený balík (do 2-3 hodín), ktorý v sebe zahŕňa, ako fotky s rodičmi a súrodencami, tak aj portréty samotného bábätka. Výber je na vás.

.

.

 

sestry bratia rodinaKto vyberá zábery na spracovanie a kedy budú hotové?

Náhľady z fotografovania (pre výber záberov na spracovanie) dostanete obratom po pripísaní doplatku na účet fotografa v banke. Obvykle do 3 dní po fotení. Potom je už na Vás, vybrať dohodnutý počet a zaslať mailom len čísla. Predpokladaná doba spracovania je 1-2 týždne, a to od dátumu po zaslaní čísiel vášho výberu.

Zaslané náhľady slúžia len pre výber, je to surový materiál – zmenšený pre ľahšiu manipuláciu a vždy osignovaný cez šírku poľa záberu.

.

 

Čo ak nám nebude stačiť počet predplatených záberov?

Nie je v tom žiaden problém. Jednoducho, keď si vyberiete vyšší počet záberov, zvolíte si väčší balíček, ktorý je cenovo výhodnejším, alebo za každý ďalší záber, nad objednaný limit, zaplatíte podľa cenníka pre novorodenecké fotenie.

.

.

 

fotka deti fotografkaČo všetko na fotkách retušujete?

Grafické spracovanie a aj retušovanie fotografií má pod palcom môj manžel Peter, ktorý je tiež fotografom a občas fotíme aj spolu.

Rozlišujeme štandardnú (tá je v cene samotného fotenia a spracovania materiálu) a nadštandardnú retuš (náročnejšia na čas, a všetky grafické úkony, za tú sa už pripláca).

K štandardnej retuši patrí: orezanie záberov na daný formát, vyváženie farieb a jasu, kontrastu, sýtosti, jemné doostrenie, odstránenie šumu a skreslenia objektívu, a to podľa uváženia fotografa, ako aj odstránenie momentálnych nedostatkov pleti a pokožky  dospelých osôb (potlačenie kruhov pod očami, vyrážok, herpesu), ako aj mierne vykorigovanie farby pri novorodeneckej žltačke, čiastočne aj odstránenie šupiniek novorodenca. Vrásky fotograf neodstraňuje, len zjemňuje a vyhladzuje pleť, tak aby finálna fotka nepôsobila umelo, teda aby tvár nezostala bez mimických vrások a reliéfu tváre. Rozsah úprav je vždy na zvážení fotografa.

Podrobnejšie informácie, nielen k úpravám fotografií, nájdete vo VOP.

Pred náročnejším zásahom do fotky (ktorú si objednáte),  dostanete najskôr na odobrenie navýšenú cenu. Až následne bude predmetná fotka spracúva v nadštandarde, inak prechádza len klasickou úpravou.

.

 

Spracované fotografie dostaneme aj na DVD/USB/vytlačené?

Klientom štandardne odovzdávame fotografie v digitálnej podobe, umiestnené na súkromný server, kde sa k materiálu dostane len osoba vlastniaca zaslané údaje.

Pokiaľ máte záujem o DVD/USB/tlač fotografií, za príplatok budú spracované zábery uložené na vybrané médium / vytlačené v kvalitnom fotolabe.

.

 

Ako sa máme pripraviť na samotné fotografovanie?

Jednoduché pokyny dostanete mailom. Prvoradá je však dobrá nálada a chuť fotiť sa, a to platí pre všetky osoby na budúcich záberoch. Fotograf nenesie zodpovednosť za nahnevané tváre, nezhody alebo neujasnenosť požiadaviek medzi členmi domácnosti.

Čo sa týka novorodenca, dajte mu jesť tesne pred odchodom z domu, alebo v aute. Prípadne, ak papá na etapy, dokŕmite ho v ateliéri.

.

NEZABUDNITE TIEŽ:

  • 1. Ak nemáte vlastné mliečko, prineste 2-3 dávky umelej náhrady. V cudzom prostredí deti viac papajú, čím sa ukľudňujú,
  • 2. Na dostatok plienok,
  • 3. Na cumlík – aj keď ho dieťa inak nepoužíva, je to jedno zo základných predpokladov ako nahradiť mamin prsník, a ukľudniť dieťa. V ateliéri mám špeciálny anatomický, vždy vysterilizovaný a pripravený pre deti.

Pripravte sa aj na „hluché miesta“ fotiť sa hneď nedá, dieťa musí byť najskôr pripravené a kľudné, prípadne spiace! Počas jeho portrétovania má rodina tiež pauzu na oddych.

.

 

Zabezpečujete pre mamy aj kaderníka a vizážistu?

V prípade záujmu o profesionálne líčenie /úpravu účesu na fotografovanie viem doporučiť osvedčené vizážistky i kaderníčky.

V ateliéri obvykle nemám medzi foteniami vytvorený časový priestor na takúto činnosť, hoci priestor je veľký.

Ak by napriek tomu mala niektorá z mamičiek záujem, priestor poskytnem, no upozorňujem, že každá hodina môjho prestoja znamená pre líčenú osobu / vizážistu ďalšie náklady ku cene za fotenie, a to na prenájom ateliéru. Preto radšej odporúčam zavolať si danú osobu k sebe domov.

.

 

Máme priniesť oblečenie pre novorodenca, súrodencov a rodičov?

Oblečenie pre novorodencov je vždy k dispozícii ,a to ako veľkostne i prevládajúcimi farbami, alebo ich odtieňmi, aby dokonale ladilo k rekvizitám a použitým novorodeneckým pozadiam.

Pre ostatným foteným členom rodiny doporučím priniesť vhodné oblečenie z domu, alebo zapožičať od kamarátok. Maminkám môžem zapožičať z tehotenských šiat v slávnostnom / spoločenskom štýle, v ktorých sa fotili už počas tehotenského fotografovania. Aspoň zakryjú nedostatky postavy vzniknuté tehotenstvom / pôrodom, a nebudú frustrované pár kilami navyše.

.

 

Aké rekvizity máte k dispozícii?

Používam rôzne debničky, košíky, guľaté nádoby, ale ja dostatok vhodných novorodeneckých pozadí, prehozov, wrapov, kožušiniek, čiapočiek, čeleniek, overalikov, šatočiek, nohavíc. Všetko z príjemných materiálov z úpletu, bavlny, vlny, merina a alpaky…

Pred každým fotením prihliadam na pohlavie dieťaťa, a k nemu si pripravím rôzne štylizácie. Vyberiem tiež vhodnú farebnosť, aby všetko spolu ladilo. Ukážky ako fotím máte možnosť vidieť v novorodeneckých albumoch na stránke.

Ak máte záujem o niečo podobné, alebo konkrétne témy /fotky, oznámte to najneskôr 24hodín pred fotením, inak nie som schopná vyhľadávať veci počas vásho pobytu v ateliéri, keď sa už fotí.

.

 

Čakáme dvojičky. Fotografujete aj viac novorodencov súčasne?

Zvládam fotografovať aj viac ako jedného novorodenca (mám to aj overené praxou). No rodičov vždy pripravujem na situáciu, že: A) daný čas je dvojnásobnou pracovnou i psychickou záťažou nielen pre rodičov, ale aj pre samotného fotografa, B) vyhradený čas pre fotografovanie býva nutne ešte dlhší, ako pri jednom dieťati, C) obaja rodičia musia byť počas pobytu v ateliéri aktívne nápomocní fotografovi, D) cena fotenia dvojičiek / trojičiek vychádza aj adekvátne vyššou ako pri fotení jedného dieťaťa.

.

 

portret atelier dieta novorodenecAká je cena novorodeneckého fotografovania?

Podrobný rozpis viacerých balíčkov ponúkaných pre novorodenecké fotenie (NB fotenie) zasielam mailom. Bude na vás, vašich požiadavkách a predstavách, ktorý z balíkov NB fotenia spĺňa vaše kriériá.

Termín fotenia záväzne rezervujem až po zaplatení rezervačného poplatku vo výške 20€ na účet v banke, podobne ako pri všetkých iných foteniach.

.

.

Rodičia NEZABÚDAJTE NA TIETO ZÁSADY!

MAMA: dostatok jedla pre bábo – dostatok plienok – dostatok pokoja a dobrej nálady

OTEC: nestresovanie seba, manželky, ani fotografa – v kľude a s rozvahou byť  oddychujúci počas pauz – s úsmevom a chuťou fotiť

DIEŤA: cumlík pre ukľudnenie – veľa jedla a plienok – pokojní rodičia

FÁZY FOTENIA:  jedenie, prebaľovanie – utišovanie – uspávanie – fotenie a vydarené fotky

.

.

PREČÍTAJTE SI AJ NASLEDOVNÉ  ČLÁNKY:

 

Ako uspať dieťatko

Prečo deti plačú

Novorodenecká kolika

Cenník foto – JEDNOTLIVCI, SÚKROMNÉ OSOBY (nekomerčné fotenie)

15 odporúčaní pre rodičov

.

Ako fotím novorodencov?

https://www.svadobna-fotografka.sk/category/fotogaleria/fotografie-novorodenci/